Nilar International AB Delårsrapport Q2 2023

REG

April - juni 2023 i sammandrag

  • Nettoomsättning 2,1 (1,8) MSEK
  • Bruttoresultat -36,6 (-35,0) MSEK
  • EBITDA -38,9 (-42,8) MSEK1
  • Rörelseresultat (EBIT) -58,9 (-58,5) MSEK
  • Periodens resultat -72,9 (-67,8) MSEK
  • Resultat per aktie -0,23 (-1,33) SEK

Januari - juni 2023 i sammandrag

  • Nettoomsättning 5,2 (-2,4) MSEK
  • Bruttoresultat -66,8 (-75,8) MSEK
  • EBITDA -83,8 (-90,9) MSEK1
  • Rörelseresultat (EBIT) -123,7 (-122,0) MSEK
  • Periodens resultat -143,8 (-142,1) MSEK
  • Resultat per aktie -0,45 (-2,94) SEK

Väsentliga händelser under andra kvartalet

  • Nilar International AB har i maj tecknat ett offtake avtal med Indutecc Renewable Solutions för att leverera ReOx® batterier till integrerade energilager. Det nya avtalet innebär en beställning på 10 MEUR, eller cirka 110 miljoner kronor, vilket motsvarar över 13 MWh i batterikapacitet.
  • Forskningsstöd har beviljats inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Tillsammans med Stockholms universitet och Uppsala universitet ska Nilar utveckla enkla, miljövänliga och kostnadseffektiva metoder för återanvändning av förbrukat elektrodmaterial i nya nickelmetallhydrid-batterier (NiMH). Arbetet inleds i september.
  • Under Nilars årliga bolagsstämma beslutades om ett antal förändringar i styrelsen. Till styrelseledamöter omvaldes, i enlighet med valberedningens förslag, Gunnar Wieslander, Marko Allikson, Peter Wesslau och John Häger. Britta Dalunde, Marie Fossum Strannegård och Per Johansson valdes till nya styrelseledamöter. Gunnar Wieslander omvaldes till styrelsens ordförande. Stefan De Geer, Ulrika Molander och Helena Nathhorst lämnade styrelsen.

Väsentliga händelser efter balansdagen

  • Med anledning av Nilars uppdaterade affärsplan har styrelsen beslutat att under augusti genomföra en nedskrivning av delar av två produktionslinor för nuvarande generations batterier med ca 69 MSEK.

Vd-kommentar: NIlar är redo att ta nästa steg

Under årets andra kvartal har Nilar presenterat flera viktiga besked som stärker Nilars position som utvecklare och producent av innovativ energilagring. Med en ny order från Indutecc motsvarande 10 MEUR och Energimyndighetens beviljade stöd till ett nytt forskningsprojekt har vi uppnått flera betydande milstolpar. Detta bekräftar attraktiviteten hos våra lösningar och integrationsprojekt i nära samarbete med våra partners. Idag är jag också stolt att kunna presentera en uppdaterad affärsplan och mål för perioden fram till och med 2027.

Indutecc - En långsiktig partner för integrationsprojekt och nya ordrar
Vårt långsiktiga samarbete med Indutecc Renewable Solutions är ett betydande framsteg och vårt tredje integrationssamarbete. Tillsammans utvecklar vi smarta energilagringslösningar för större industrier och kommersiella fastigheter. Det är en viktig del av vår strategi och stärker vår närvaro inom alla våra prioriterade marknadssegment. Dessutom kommer Indutecc att förvärva energilagersystem från Enequi, där Nilars batterier är integrerade, och planerar att sälja ett betydande antal färdiga lösningar redan under 2023.

I maj tecknade Nilar ett viktigt avtal om att leverera ReOx®-batterier till Indutecc Renewable Solutions integrerade energilager. Avtalet stärker vår ekonomiska ställning och bekräftar marknadens förtroende för vår teknologi. Totalt innebär det en beställning på 10 MEUR, eller ca 110 miljoner kronor, vilket motsvarar över 13 MWh i batterikapacitet.

Energimyndigheten beviljar forskningsstöd för avancerad batteriåtervinning

Vi är stolta över att Energimyndigheten har beviljat forskningsstöd till ett nytt innovativt utvecklingsprojekt för avancerad batteriåtervinning. Tillsammans med Stockholms universitet och Uppsala universitet kommer vi att utveckla enkla, miljövänliga och kostnadseffektiva metoder för återvinning av elektrodmaterial i förbrukade NiMH-batterier. Projektet som helhet kommer att bidra till en hållbar och cirkulär ekonomi, samtidigt som det väntas förbättra prestandan hos våra nya batterier.

Beslut om förändringar i styrelsen

Nilars årliga bolagsstämma hölls i Stockholm den 25 maj. Under stämman beslutades om ett antal förändringar i styrelsen, där flera styrelseledamöter har omvalts och nya medlemmar har tillkommit. Förändringarna kommer att stärka vår styrning och ledning och bidra till vår fortsatta tillväxt och framgång.

Till styrelseledamöter omvaldes, i enlighet med valberedningens förslag, Gunnar Wieslander, Marko Allikson, Peter Wesslau och John Häger. Britta Dalunde, Marie Fossum Strannegård och Per Johansson valdes till nya styrelseledamöter. Gunnar Wieslander omvaldes till styrelsens ordförande. Stefan De Geer, Ulrika Molander och Helena Nathhorst har avböjt omval.

Uppdaterad affärsplan och mål för perioden fram till och med 2027

Utvecklingen av Nilars batteriteknik går enligt plan, både kvalitet och prestanda förbättras kontinuerligt och sedan första kvartalet 2022 har försäljningspriset kunnat dubblerats. Samtidigt går det att konstatera att ytterligare utveckling av Nilars batterier är nödvändig.

Med utgångspunkt i den nuvarande strategin presenterar Nilar därför en utvecklad affärsplan med tre nya fokusområden för perioden fram till 2027 i en separat kommuniké. I korthet omfattar planen:

  1. Utveckling av två nya versioner av Nilars batterier fram till 2027. Fokus på högre prestanda och bättre kostnadseffektivitet.
  2. En mer automatiserad och resurseffektiv produktionskapacitet, anpassad för större volymer.
  3. Fortsatt etablering mot prioriterade marknadssegment genom befintliga och nya samarbetspartners.

För att verkställa planen genomför Nilar ett flertal viktiga åtgärder för att förbättra företagets finansiella struktur och ställning. Dessutom uppdateras bolagets målsättningar:

Väsentliga milstolpar:

  • Start av leverans till kund av ReOx® 2 kvartal ett 2024
  • Avtal med minst fyra nya systemintegratörer per år 2024 - 2027
  • En första produktionslina för nya generationens batterier etablerad 2025
  • Lansering av nästa generations batteri 2026

Finansiella mål (ersätter tidigare kommunicerade mål):

  • En omsättning som överstiger 1 500 MSEK år 2027
  • Positivt kassaflöde från andra halvåret 2027
  • Långsiktig EBITDA-marginal om minst 25 procent.

Genom att presentera en ny plan fram till 2027 tar Nilar viktiga steg framåt. Vi är fast beslutna att fortsätta driva innovation och leverera smarta energilagringslösningar som möter marknadens behov som en pålitlig partner till våra kunder och samarbetspartners. Med positiv marknadsutveckling bedömer vi att Nilars säkra och hållbara batteriteknik kommer att ha en mycket stark marknadsposition, inte minst då det rådande säkerhetsläget gör strategisk batteriproduktion i Sverige och Europa alltmer betydelsefull.

Erik Oldmark, Vd Nilar

Datum 2023-08-11, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!