Energimyndigheten beviljar forskningsstöd till Nilar för utveckling av avancerad återanvändning av batterier

- Att innovationsprogrammet RE:Source beviljar oss detta forskningsstöd är ett viktigt erkännande för Nilar och våra forskningspartners banbrytande arbete inom återvinningsteknologi för batterier. Målsättningen är att förbättra möjligheten att återanvända förbrukat elektrodmaterial, vilket både främjar en hållbar och cirkulär ekonomi och bidrar till förbättrad prestanda hos de nya batterierna, säger Erik Oldmark, vd för Nilar International AB.

Återanvändning av förbrukat elektrodmaterial från batterier är en viktig del av EU:s nya batteriförordning. I takt med att hela samhället elektrifieras blir det viktigt att hitta innovativa lösningar för att återvinna och återinföra dessa material i batteriindustrin. Projektet har en totalbudget på cirka 4 miljoner kronor och erhåller ett stöd på 50% från innovationsprogrammet RE:Source.

Genom att undvika energikrävande smält- och omgjutningsmetoder samt komplicerade kemikaliekonsumerande hydrometallurgiska processer, som traditionellt används inom återvinning av NiMH-batterier, vill Nilar ta nästa steg inom hållbar batteriproduktion och underlätta den gröna omställningen.

Nilar har en lång historia av att kombinera forskningsexpertis och industriell kompetens. Tillsammans med strategiska samarbetspartners utvecklar Nilar helhetslösningar för energilagring, där företagets unika batteriteknik baserad på NiMH-elektrokemi med en vattenbaserad elektrolyt står i centrum. Tekniken gör att Nilars batterier får ökad säkerhet samtidigt som komponenterna kan återvinnas och återanvändas.

Datum 2023-07-06, kl 16:55
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!