NGENIC AB (PUBL) DELÅRSRAPPORT Q1 2024

MARKN.

Ngenic publicerar delårsrapport för första kvartalet 2024.

FÖRSTA KVARTALET (JANUARI-MARS)

• Nettoomsättningen för kvartalet minskade med 55 % och uppgick till 6 301 kkr (14 079 kkr).

• Totala intäkter för kvartalet minskade med 55 % och uppgick till 6 639 kkr (14 713 kkr).

• Rörelseresultat före avskrivningar: -7 418 kkr (-706 kkr).

• Rörelseresultatet: -10 089 kkr (-3 019 kkr).

• Balansomslutning: 74 725 kkr (68 307 kkr).

• Nettokassaflöde: -600 kkr (-9 524 kkr).

• Resultat per aktie: -1,50 kr (-0,46 kr).

• Soliditet: 10 % (51 %).

Uppgifter inom parantes avser motsvarande period föregående år.

 

VIKTIGA HÄNDELSER UNDER FÖRSTA KVARTALET

• Ngenic AB (publ) har tecknat avtal med Nordic Propeye AB om att eventuellt avyttra samtliga aktier i dotterbolaget Ngenic Sverige AB som erbjuder produkter och tjänster för individuell mätning och debitering (IMD). I affären ingår även verksamheten i Polen som är ett helägt dotterbolag till Ngenic Sverige AB. Som en följd av pågående avyttring och det effektiviseringsarbete som pågått sedan hösten 2023 anpassar vi organisationen för den fokusering som nu sker. Det innebär en neddragning av tjänster samt avveckling av konsulter. Totalt rör det sig om ca 7 tjänster som berörs av varslet. Totalt med avyttring och effektiviseringsarbetet ger det en sänkning av OPEX med drygt 20 MSEK på årsbasis. Resultatet av åtgärderna kommer att ha full effekt till slutet av året och 2025 blir det första renodlade året för koncernen där vi dessutom ser att vi når lönsamhet.

VIKTIGA HÄNDELSER EFTER PERIODENS SLUT

• Ngenic AB (publ) redovisar preliminära siffror för försäljning och resultat för första kvartalet med anledning av svag fakturering under årets första månader samt den förestående avyttringen av dotterbolaget Ngenic Sverige. Nettoomsättningen sjönk till 6,3 MSEK (14,1 MSEK Q1-2023). Omsättningen är fortfarande en ökning från 2022. EBITDA landar preliminärt på -7,4 MSEK (-0,7 MSEK Q1-2023).

• Ngenic AB har beslutat att ansöka om företagsrekonstruktion för moderbolaget samt det svenska dotterbolaget Ngenic Sverige AB den 24 maj 2024. Som en följd av den svaga försäljningen under Q1 så vidtogs en rad åtgärder för att söka lösa likviditetsfrågan bl a genom en riktad emission och en bryggfinansiering för att klara likviditetsbehovet de närmaste månaderna så att effektiviseringsåtgärderna och försäljning av dotterbolag skulle få full ekonomisk effekt både
avseende intäkter från försäljning och sänkt OPEX. Av olika anledningar lyckades dock inte bolaget få vare sig en riktad emission eller bryggfinansiering på plats i tid varför Ngenic AB beslutade att ansöka om företagsrekonstruktion. Arbetet med bryggfinansiering och emission fortgår.

• Ngenic AB (publ) har fått godkänt på sin ansökan om företagsrekonstruktion för de två bolagen man ansökt för den 28 maj 2024.

VD HAR ORDET

Avvaktande marknad gav minskad försäljning och avyttring av dotterbolag
Första kvartalet innebar ett trendbrott för koncernen. Nettoomsättningen sjönk till 6,3 MSEK (14,1 MSEK Q1-2023). Omsättningen är fortfarande en ökning från 2022. EBITDA landar preliminärt på -7,4 MSEK (-0,7 MSEK Q1-2023).

Analysen av det svaga första kvartalet visar att kunderna har avvaktat konjunktur och ränteläge. Vi ser framför allt en avvaktan i första kvartalet hos fastighetsägarna samt lagerminskningar hos våra återförsäljare. Vi ska samtidigt komma ihåg att vi hade en kraftig backordersituation när vi gick in i första kvartalet 2023, som tillsammans med energikrisen skapade en försäljningspuckel under jämförelsekvartalet 2023.

Vi kan konstatera att order- och faktureringsläget är betydligt bättre under början av april och faktureringen för kärnverksamheten i moderbolaget under första halvan av april redan är lika stor som under både februari och mars tillsammans. Vi har dessutom ett offertläge som är betydligt bättre än under slutet av 2023, vilket indikerar att intresset för våra produkter är fortsatt starkt, vilket också början av april visar. Offertstocken är över 13 MSEK på kärnverksamheten vilket är en fördubbling jämfört med Q4-2023.

Samtidigt som faktureringen var svag, så har försäljningsarbetet visat att intresset för Ngenics produkter och tjänster varit fortsatt stort och vår offertstock har växt under kvartalet och vi ser också en viss ljusning i orderläget mot större fastighetsägare.

Intäktsfördelning Jan-Mar 2024 
Service & Tjänster9 %
Abonnemang23 %
Produkter68 %

Anpassning av organisationen efter avyttringen av Ngenic Sverige AB
Som en följd av pågående avyttringen av Ngenic Sverige och det effektiviseringsarbete som pågått sedan hösten 2023 har vi anpassat organisationen för den fokusering som nu sker. Moderbolaget har minskats med totalt 10 tjänster samt avveckling av konsulter. Totalt med avyttring och effektiviseringsarbetet ger det en sänkning av OPEX med drygt 20 MSEK på årsbasis. Resultatet av åtgärderna kommer att ha full effekt till slutet av året och 2025 blir det första renodlade året för koncernen där vi dessutom ser att vi når lönsamhet.

Fortsatt hög volatilitet på elmarknaden och fjärrvärmeprishöjningar
Under Första kvartalet har snittpriserna på energimarknaderna gått ner, men volatiliteten är fortsatt hög. Det tjänar våra kunder med timpris på. En normal villakund sänker sitt inköpspris med 20-30 % under uppvärmningssäsongen med Tune.

Tyvärr ser det ut som att energikunderna istället för att investera i varaktig effektivisering och kostnadsoptimering snarare accepterar höjningarna utan andra åtgärder. Även andra aktörer inom området upplever samma effekt, trots att kalkylen för effektivisering har blivit ännu bättre än innan energikrisen, det oavsett om det gäller värmepumpar eller annan energieffektivisering.

Våra digitala produkter ger marknadens kortaste återbetalningstid på energieffektivisering
När vi fortsatt utvärderar våra tjänster tillsammans med våra kunder kan vi konstatera att i snitt överträffar resultaten våra egna beräkningar. Det tyder på att de kunder som tar steget att börja investera i energieffektivisering och energikostnadsoptimering ser hur enkelt det kan vara och att man inte behöver offra något i sin vardag, vare sig komfort, tid eller engagemang. Utmaningen ligger i att visualisera den uteblivna kostnaden som kunden har, då den oftast försvinner i den energikostnad man ser på fakturan. Här kommer vi att fortsätta förbättra kommunikationen för att visa värdet av tjänsterna.

Samtidigt så är vår koppling till energimarknaderna en unik position Ngenic besitter och vi är förberedda när olika marknader för energihandel öppnas upp för konsumenter under 2025. Vår installerade bas bara i Sverige av produkterna Tune och Airpatrol ligger under vinterhalvåret på över 50 MW i styrbar effekt utan komfortpåverkan. På samma sätt som det har blivit populärt att använda batterier för att tjäna pengar på olika marknader för att hjälpa till att hålla elsystemet i balans, så kallade reglermarknadstjänster, kommer det inom en nära framtid vara möjligt att göra detsamma med sin värmepump, vilket våra system är förberedda för. Det utan att behöva göra någon större investering i ett batteri, då värmepumpen redan finns i huset.

”Vi kan inom en snar framtid hjälpa våra kunder att tjäna pengar på sin värmepump, på samma sätt som batterier blivit populära. Det utan att man som konsument behöver göra någon större investering”

Om man ser till de intäkter de marknader där värmepumpar är lämpliga att arbeta på låg intäkten i det nordiska energisystemet 2022 på över 1 miljon kronor per MW och år. Det är dessutom en starkt växande marknad där aktörer som Svenska Kraftnät identifierar värmepumpar som en nyckelkomponent för att kunna hålla ett elsystem som innehåller en allt högre andel av förnybara energikällor i balans.

Ändå ligger det lite för långt fram i tiden för ett mindre bolag som vi trots allt är, och därför har vi tvingats dra i bromsen efter kvartalets slut. Kapitalmarknaderna har varit iskalla och tyvärr fallerade i sista stund en länge planerad bryggfinansiering på grund av saker utanför vår kontroll, vilket tvingat oss till att rekonstruera hela verksamheten för att köpa tid att finansiera den kvarvarande verksamheten. Vi ser dock att det finns en frisk kärna som vi nu tar tillvara för framtiden.

Björn Berg

VD, Ngenic AB

Delårsrapporten i sin helhet finns att hämta på: https://ngenic.se/foretag/investor-relations/

Datum 2024-05-31, kl 08:30
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!