Medclair Invest - Bokslutskommuniké

MAR

Koncernen

Koncernens resultaträkning för perioden oktober - december 2023 inkluderar resultat från moderbolaget Medclair Invest AB samt dotterbolagen Medclair AB och Spintso AB. Jämförelseperioden är oktober - december 2022.

 

1 januari - 31 december 2023

  • Orderingång uppgick till 55,4 mkr (42,9)
  • Nettoomsättningen uppgick till 39,9 mkr (24,9)
  • Resultat före avskrivningar och finansiella poster 3,8 mkr (1,7)
  • Resultatet efter skatt uppgick till -2,8 mkr (-5,0)
  • Resultat per aktie efter skatt uppgick till -0,03 kronor (-0,06)

 

1 oktober - 31 december 2023

  • Orderingång uppgick till 19,0 mkr (6,2)
  • Nettoomsättningen uppgick till 11,9 mkr (9,3)
  • Resultat före avskrivningar och finansiella poster 0,0 mkr (3,4)
  • Resultatet efter skatt uppgick till -2,0 mkr (1,1)
  • Resultat per aktie efter skatt uppgick till -0,02 kronor (0,01)

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER FJÄRDEKVARTALET

  • Medclair tilldelas priset "Sustainable Achievement Award" för sina lösningar för hållbar lustgas. Priset utdelas av the Institute of Healthcare Engineering & Estates Management.
  • Medclair tillsammans med Sandbäckens Medicinska Gaser vinner upphandling i Region Skåne avseende CDU:er. Ordervärdet är beräknat till totalt cirka 11 miljoner varav Medclairs andel uppgår till cirka 8 miljoner.
  • Medclair erhåller kompletteringsorder från en befintlig kund i Storbritannien inom återvinningsbranschen avseende lösning för hantering av lustgasflaskor. Ordervärdet uppgår till drygt 1 mkr.
  • Medclair får en beställning av en central lustgasdestruktor (CDU) från en fastighetsförvaltare med driftansvar för ett engelskt sjukhus. Ordervärdet uppgår till cirka 1,5 mkr.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER RAPPORTPERIODEN

  • I januari tecknades ett distributörsavtal med BeaconMedaes gällande personburna detektorer (NOD) för lustgasexponering i UK. Avtalet omfattar förutom distribution även service och support.

 

VD HAR ORDET

När vi nu lägger verksamhetsåret till handlingarna kan vi konstatera att de i koncernen ingående bolagen fortsätter att utvecklas positivt och enligt plan. Inte minst Medclair som uppvisade en mycket stark försäljning i december. Under helåret ökade nettoomsättningen med 60 procent och uppgick till 39,9 mkr medan orderingången ökade med närmare 30 procent för att uppgå till 55 mkr. Tilläggas kan att orderingången under det fjärde kvartalet trefaldigades för att uppgå till 19 mkr, vilket är mycket tillfredsställande. För helåret redovisade koncernen ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten om, drygt 5 mkr, vilket är en markant förbättring jämfört med fjolårets - 11 mkr. Vi noterar ett fortsatt ökat fokus på klimatrisker förknippade med lustgas, N2O, vilket innebär fler affärsmöjligheter. Den ökade uppmärksamheten underlättar skapandet av nya affärskontakter som bygger långsiktiga värden. Sammantaget har koncernen under året ytterligare stärkt sina marknadspositioner på befintliga marknader, samtidigt som erbjudandet breddats till nya tillämpningsområden och geografiska områden samt via nya produkter.

Medclair gör framsteg enligt plan

Under det fjärde kvartalet har Medclair nått ett antal viktiga milstolpar för att uppfylla sina mål. Bolaget har bland annat etablerat en stark organisation där förstärkningar skett på såväl försäljnings- och marknadssidan som inom produktion och kvalitét. Framförallt har de viktiga distributörerna i UK utvecklats mycket positivt, dels gällande produktkunskap, och i form av förstärkningar inom de säljorganisationer som för ut Medclairs produkter till slutkund. Tilläggas kan att bolaget under inledningen av 2024 tecknade ett nytt distributörsavtal med BeaconMedaes gällande personburna detektorer för lustgasexponering i UK. Avtalet omfattar förutom distribution även service och support.

Ytterligare ett bevis på att Medclairs lösningar nått stora framsteg i Storbritannien, är de två priser man tilldelats i samarbete med sina partners. Medclair i samarbete med BeaconMedaes tilldelades priset "Sustainable Achievement Award" av IHEEM för sina hållbara lösningar av lustgas. Medclairs partner BPR Medical erhöll utnämningen "The Outstanding Achievement" vid eventet Medilink Midlands Business Awards.

  

Ökat klimatfokus inom vården bäddar för framtida tillväxt

Ett första steg för att bryta in på nya marknader är att etablera referenskunder, vilket har varit vårt mål under 2023 på både den franska och amerikanska marknaden. Under innevarande år kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i dessa länder.

I Frankrike har intresset för sjukvårdens klimatpåverkan, såväl som sjukhusens arbetsmiljö, varit relativt begränsad under lång tid. Under senare delen av 2023 har Medclairs partners dock noterat ett ökat klimatfokus inom vårdbranschen. Ett direktiv har lett till att flera större sjukhus genomlyst sin klimatpåverkan och på kort tid noterat att lustgas har en betydande klimatpåverkande effekt. Detta har lett till en kraftig ökning av inkommande förfrågningar, vilket innebär att Medclair via partners kommer att fokusera i ökad omfattning på den franska marknaden under 2024.

Under 2023 har vi även observerat att det finns betydande potential för framsteg i USA. Landets klimatpolitik är splittrad på grund av delstaternas omfattande självstyre och den rådande uppfattningen att arbetsmiljön är säker. Men under slutet av 2023 noterade Medclair ett växande problem med arbetsmiljö där bolaget kan bidra med snabba lösningar. Samtidigt har vi observerat att de stora sjukhusoperatörerna förtydligar sitt klimatarbete och indikerar intresse för initiala samtal med Medclair.

 

Världsunikt portabelt uppsamlingssystem

Innovation är ett ledord inom Medclair, och vi fortsätter kontinuerligt att bredda vår produktportfölj. Under hösten lanserade vi ett världsunikt portabelt uppsamlingssystem - Collection Unit (CU) - för hållbar lustgashantering, med en betydande marknadspotential. Initialt vänder vi oss till räddningsenheter, små tandläkarkliniker samt hemsjukvård där en ultraportabel lösning för lustgas efterfrågas. Det pågår nu tre parallella pilotprojekt för CU-enheten hos olika aktörer i Sverige, vilket tydligt visar att flera målgrupper redan har visat intresse för produkten. Pilotprojekten utförs av hemsjukvårdspersonal, ambulanspersonal och tandläkare. Under 2024 kommer arbetet med CU-enheten att prioriteras, då vi bedömer att produkten har en mycket stor potential, eftersom det idag uppskattas att cirka en tredjedel av alla medicinska lustgasbehandlingar sker utanför sjukhus. Dessutom kompletterar CU-enheten Medclairs befintliga lösningar som är svåra att använda vid sjukvård i hemmet, eller i andra situationer där arbetsutrymmet är begränsat. Produkten har potential att introduceras på flera marknader, vilket kommer att kunna förstärka vår position som ledande aktör inom lustgashantering över tid.

 

Positiv utveckling för Spintsos egendesignade kommunikationsutrustning

Spintso, som är ett ledande företag inom framtagandet av ny teknik för idrottsdomare fortsätter att utvecklats positivt, inte minst genom försäljningen via egen onlinekanal. Vi lanserade som bekant en helt ny och egendesignad kommunikationsutrustning, REFcom II, för idrottsdomare under försommaren som mottogs väl även om försäljningsutvecklingen har varit något volatil. Vidare har det fjärde kvartalet belastats med kostnader av engångskaraktär, hänförliga till effekter av att bolaget flyttat hela sin logistikinfrastruktur från Tyskland till Sverige.

Den nya generationens utrustning, som utvecklats tillsammans med elitdomare, möjliggör bland annat att vi kan bredda den adresserbara marknaden genom att bearbeta idrotter utanför dagens primära målgrupper fotboll och handboll.

     

Fortsatt stark underliggande efterfrågan 

Medclair är idag mer eller mindre ensamma om en bred produktportfölj för att hantera och destruera lustgas miljövänligt. Att vara ledande i något så väsentligt som att skapa mätbara och hållbara lösningar för våra kunder är en fantastisk resa för ett litet entreprenörsdrivet bolag. Vår teknik kan mäta, samla upp och oskadliggöra gasen vilket förbättrar arbetsmiljön för sjukvårdspersonal och bidrar till att minska klimatförändringarna. Genom att tillgängliggöra lustgas brett bidrar vi till att fler patienter får smärtlindring och möjliggör kostnadseffektiviseringar inom vården.

Medclairs lösningar efterfrågas av allt fler verksamheter även utanför hälsosektorn till följd av den alltmer intensiva miljödebatten. Jag ser med tillförsikt fram emot en värdeskapande resa såväl på kort som lång sikt.

 

Stockholm i februari

Mikael König

Koncernchef

Denna information är sådan information som Medclair Invest AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 28 februari 2024 kl 08:00.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Mikael König, Medclair Invest AB (publ), Tfn: 070-486 17 98, e-post: mikael.konig@medclair.com

Medclair AB är ett svenskt green-tech bolag inom Medclair Invest-koncernen. Genom innovation och vårt FoU nätverk strävar vi efter att vara de ledande experterna på säker lustgashantering - genom vår breda produktportfölj kan vi erbjuda säker och hållbar lustgas till sjukvården.

Bolaget noterat på NGM Nordic SME. Mer information om Medclair finns på www.medclair.com

Datum 2024-02-28, kl 08:00
Källa beQuoted
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!