IRRAS publicerar delårsrapport för april till juni 2023

REG

Andra kvartalet, April – Juni 2023

Rapporterad nettoomsättning uppgick till 10.3 MSEK (9.7).

Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till -40.5 MSEK (-35.8).

Resultatet efter skatt uppgick till -40.8 MSEK (-36.9).

Resultat per aktie uppgick till SEK -0.06 (-0.46).

 

VD har ordet

Bolagets totala intäkter på 10.3 MSEK under det andra kvartalet är en minskning från föregående kvartal, men en ökning med 6 procent jämfört med samma period 2022. Viktigare är dock att vi under kvartalet tog steg för att förbättra vår finansiella ställning och minska vår kvartalsvisa kassaförbrukning.

Under kvartalet tillkännagav IRRAS en förändring av den kommersiella strategin för att prioritera våra resurser till möjligheterna på USA-marknaden. Lanseringen av våra produkter i USA har kommit längre än på andra marknader och kommer även fortsättningsvis stå för merparten av våra intäkter, särskilt efter den förväntade utvidgningen av vårt partnerskap med Medtronic. Som ett led i detta skifte kommer vi att stänga våra europeiska dotterbolag och mer och mer stödja kunder över hela världen genom vårt befintliga nätverk av distributionspartners. IRRAS investerare känner väl till de utmaningar som det föränderliga regulatoriska landskapet i Europa och covid-19-pandemin har inneburit, och vi fattar nu beslut för att förbättra kostnadskontrollen och maximera vår aktivitet på de marknader som är viktigast för vår långsiktiga framgång.

Det andra viktiga fokusområdet under kvartalet har varit att lösa vår nuvarande finansiella situation. Den finansiella miljön är fortfarande svår för företag i tidiga skeden, och vi har sett dessa utmaningar under hela vår kapitalresningsprocess. Vårt företags nuvarande kassauthållighet har blivit extremt begränsad, och vi måste snarast slutföra vår långsiktiga finansieringsplan för att fullt ut säkra pågående verksamhet. Det aktuella offentliga uppköpserbjudandet till IRRAS aktieägare bekräftar att det fortfarande finns en optimism kring företagets långsiktiga utsikter. Vi ser fram emot att budperioden leder till ett beslut som tar IRRAS på en lämplig väg framåt för bolaget, våra kunder och de patienter som behandlas av våra produkter varje dag.

Will Martin, VD

 

Viktiga händelser under kvartalet

  • Den 30 juni lämnade Legacy Capital, Spetses Investments, Bacara Holdings, Lexington Holding Assets, Kleanthis G. Xanthopoulos, Panormos Holding, Philippe Audi och Nicolas Murat ("Budkonsortiet") genom IR Holding Bidco Inc. ett offentligt uppköpserbjudande om 0.18 kronor kontant per aktie till aktieägarna.
  • Årsstämman beslutade om sammanläggning av aktier 1:100, ändring av bolagsordningen varigenom aktiekapitalet ska uppgå till lägst 20 000 000 kronor och högst 80 000 000 kronor och antalet aktier ska vara lägst 7 000 000 och högst 28 000 000, samt godkände ett flerårigt incitamentsprogram (Program 9).
  • Bolaget kommunicerade en förändring av kommersiell strategi att prioritera lanseringen av IRRAflow-systemet i USA.  Som ett led i detta planerar IRRAS att prioritera sin verksamhet i USA och påbörja processen att stänga sina helägda kommersiella dotterbolag i Europa. Bakgrunden är att både den utdragna effekten av pandemirestriktioner och det förändrade regulatoriska landskapet i Europa har lett till en långsammare kommersiell utveckling i Europa.
  • För att bedöma det inkomna uppköpserbjudandet utsågs en oberoende budkommitté som anlitat Carnegie Investment Bank AB (publ) som finansiell rådgivare och Setterwalls Advokatbyrå AB som legal rådgivare i samband med erbjudandet. Kommittén har även uppdragit åt Grant Thornton Sweden AB att avge en så kallad fairness opinion om erbjudandet.

Viktiga händelser efter periodens utgång

  • Bolaget säkrade ytterligare bryggfinansiering om 20 MSEK som kommer att ge rörelsekapital för perioden till dess att den pågående finansieringsprocessen är slutförd.
  • Bolaget står fast vid sina tidigare kommunicerade finansiella mål, men har beslutat att ompröva tidshorisonten. Förskjutningen är en konsekvens av den kommunicerade förändringen av bolagets kommersiella strategi i Europa. Bolaget väljer att för närvarande avstå från att publicera en specifik tidslinje.
  • Baserat på Grant Thorntons fairness opinion och egna bedömningar av IRRAS nuvarande strategiska och finansiella position, möjligheter att anskaffa erforderlig finansiering för fortsatt drift, och flera andra faktorer, har den oberoende budkommittén beslutat att rekommendera aktieägarna i IRRAS att acceptera det offentliga uppköpserbjudandet från IR Holding Bidco Inc., som lämnades den 30 juni 2023. Grant Thornton har, baserat på en bedömning av marknadsvärdet som inkluderat avkastningsvärdering, analys av historisk aktiekursutveckling, publik information och information genom möten med bolagets ledning, kommit fram till att erbjudandet är skäligt för IRRAS aktieägare. Erbjudandet om 0.18 SEK per aktie motsvarar en premie om 30 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för IRRAS aktie på Nasdaq Stockholm under de senaste 30 handelsdagarna fram till och med den 29 juni 2023 om 0.1387 kronor. Acceptfristen för erbjudandet löper ut den 11 augusti 2023. IR Holding har förbehållit sig rätten att förlänga acceptfristen.

 

Rapporten finns tillgänglig på bolagets hemsida: https://investors.irras.com/sv/rapporter-och-presentationer

 

Q2-rapport 2023 – telefonkonferens och audiocast

IRRAS kommer att hålla en telefonkonferens och en onlinepresentation av sin Q2-rapport för 2023 den 4 augusti kl 9.00 CET. Presentationen kommer att hållas på engelska.

 

För att delta via telefonkonferens, registrera dig via länken nedan. Efter registreringen får du telefonnummer och ett konferens-ID för att logga in till konferensen.

 

https://conference.financialhearings.com/teleconference/?id=200794

 

Presentationen kommer att sändas online via denna webbadress:

 

https://ir.financialhearings.com/irras-q2-2023

 

Denna information är sådan som IRRAS är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2023-08-04 08:00 CET.

Datum 2023-08-04, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!