IRRAS ändrar kommersiell strategi för att fokusera resurser på marknadsmöjligheter i USA samt publicerar finansiell uppdatering

REG

På grund av den utdragna effekten av pandemirestriktioner och det förändrade regulatoriska landskapet har den kommersiella lanseringen av IRRAS produkter i Europa utvecklats långsammare än i USA, och den amerikanska marknaden står idag för mer än 80 procent av Bolagets intäkter. Som en konsekvens av det kommer IRRAS nu att fokusera kommersiella investeringar på den amerikanska marknaden, som erbjuder en snabbare väg till lönsamhet på grund av produktlanseringens mer framskridna läge, det fortlöpande kommersiella partnerskapet med Medtronic och marknadens mer attraktiva prisläge.

 

Omstruktureringen kommer att medföra kostnader av engångskaraktär på 3 miljoner kronor, vilket kommer att belasta Bolagets tredje kvartal i år. Omstruktureringen beräknas resultera i kostnadsbesparingar på cirka 17 miljoner kronor på årsbasis.

 

Tabellen nedan sammanfattar det finansiella resultatet för IRRAS från 1 april till 31 maj 2023. IRRAS uppskattar att nettoomsättningen för det andra kvartalet kommer att uppgå till cirka 8,5 – 11,5 miljoner kronor.

 

MSEK

1 april – 30 april

1 maj – 31 maj

Nettoförsäljning (USA)

0

2,9

Nettoförsäljning (Europa)

0

0,2

Total nettoförsäljning

0

3,1

Resultat brutto

(neg)

(neg)

Rörelseresultat (EBIT)

-16,1

-13,9

 

 

”Den kommersiella användningen av vårt IRRAflow-system fortsätter att öka hos viktiga neurokirurgiska centra i USA, och kliniska data bekräftar att användningen av IRRAflow påverkar patienter med intrakraniell blödning till det bättre”, säger Will Martin, koncernchef och VD i IRRAS. ”Samtidigt är den finansiella miljön fortfarande utmanande för tillväxtföretag i tidig fas, och vi måste fatta svåra men nödvändiga beslut för att stärka IRRAS finansiella position och säkra vägen mot lönsamhet.”

 

Bolaget kommer att fortsätta att serva läkare och patienter över hela världen via sitt nätverk av distributionspartners och kommer också att säkerställa att nuvarande regulatoriska aktiviteter förblir aktiva, inklusive övergången av IRRAflow-systemets CE-märkning till Europas uppgraderade Medical Device Regulations (MDR).

 

IRRAS planerar att påbörja processen att stänga ned sina helägda kommersiella dotterbolag i Europa för att fokusera kommersiella investeringar på den amerikanska marknaden. IRRAS kommer att fortsätta att förstärka sitt direktförsäljnings- och utbildningsteam i USA, men som en del av den strategiska förändringen planerar IRRAS att inte längre ha ett eget direktförsäljnings- och utbildningsteam i Europa och Bolaget kommer att prioritera nyckelmarknader där man i nuläget har aktiva och engagerade distributionspartners på plats. Med Bolagets förstärkta prioritering av verksamheten i USA, planerar IRRAS att inte utnyttja sin lånefacilitet på 10 miljoner EUR hos Europeiska investeringsbanken (EIB). IRRAS utreder fortfarande aktivt olika alternativ för att säkerställa den långsiktiga finansieringen av Bolaget.

 

”Det planerade beslutet att stänga våra kommersiella verksamheter i Europa är svårt att fatta, men efter noga överväganden anser vi att detta är bästa vägen framåt för våra patienter, våra medarbetare och våra ägare”, säger Will Martin. ”I det korta perspektivet planerar Bolaget att fokusera resurserna på den amerikanska marknaden, men detta beslut betyder inte att vi överger våra övriga marknader. Det handlar i stället om en nödvändig anpassning av våra resurser och verksamheter för att på bästa sätt tillgodose det globala behovet av IRRAS produkter på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.”

Om IRRAS

IRRAS är ett globalt hälso- och sjukvårdsföretag som fokuserar på att leverera innovativa medicinska lösningar för att förbättra livet för kritiskt sjuka patienter. IRRAS utformar, utvecklar och kommersialiserar produkter för neurointensivvård, som väsentligt förbättrar resultaten för patienterna och minskar den totala vårdkostnaden genom att avhjälpa komplikationer som är förknippade med nuvarande behandlingsmetoder. Företaget marknadsför och säljer sina breda och innovativa produktlinjer IRRAflow och Hummingbird ICP Monitoring till sjukhus över hela världen genom sin egen säljorganisation i USA och utvalda europeiska länder samt via ett internationellt nätverk av distributionspartners.  

IRRAS har sitt huvudkontor i Stockholm, samt kontor i München, Tyskland och San Diego, Kalifornien, USA. Mer information finns på  www.irras.com. 

IRRAS AB (publ) är noterat på Nasdaq Stockholm (ticker: IRRAS).

För mer information, vänliga kontakta:

Will Martin
VD
ir@irras.com

 

 

 

Denna information är sådan som IRRAS är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2023-06-29 23:30 CET.

Datum 2023-06-29, kl 23:30
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!