Intrum AB - Delårsrapport januari-mars 2023

REG

Finansiella resultat, januari-march 2023 (januari-mars 2022)

  • Kassaflödesbaserade intäkter ökade till 5 901 MSEK (5 792)
  • Cash EBITDA minskade till 2 728 MSEK (3 035)
  • Justerad omsättning ökade till 4 524 MSEK (4 471)
  • Justerad EBIT minskade till 1 068 MSEK (1 471)
  • Q1 EPS uppgick till 0,19 SEK (4,57)
  • Q4 Justerad avkastning portföljinvesteringar 13 procent (13)
  • Tillgänglig likviditet vid kvartalets slut uppgick till 17 miljarder SEK (20)


Presentation av kvartalsrapporten
Andrés Rubio, vd och koncernchef, och Michael Ladurner, CFO, presenterar resultatet och svarar på frågor i en audiocast med telefonkonferens kl. 09.00. Presentationen kommer att hållas på engelska.

För att delta via audiocast, vänligen använd denna länk
För att delta via telefonkonferens, vänligen registrera dig här

Kommentar från vd och koncernchef Andrés Rubio
“Det första kvartalet var ett säsongsmässigt svagare kvartal, där resultatet belyser de ekonomiska och operativa utmaningarna som vi möter i marknaderna där vi verkar. Levnadskostnader har ökat väsentligt och bolåneräntor har mer än dubblats under de senaste tolv månaderna. Trots konsumenters minskade disponibla inkomster och våra operativa utmaningar, ökade intäkterna inom Servicing med 2 procent jämfört med förra året, och vi inkasserade i linje med våra förväntningar på våra investeringsportföljer. Jag är dock inte nöjd med det nuvarande resultatet eller den senaste tidens betydande ökning av icke-produktionsrelaterade kostnader, både centralt och lokalt, och därför inleder vi idag ett kostnadsbesparingsprogram på 0,6 miljarder SEK.

För att ta itu med de grundläggande utmaningarna i vår verksamhet accelererar vi den resa som vi inledde i början av 2023 för att Förenkla & Fokusera samt Växa & Transformera vårt företag. Vi har kommit fram till att ONE Intrum har varit för långtgående i att centralisera ledningen såväl som driften av vår verksamhet, även om vi har dragit betydande fördelar av centraliseringen. Jag tror på en mer balanserad affärsmodell i avseendet global vs lokal, där fördelarna med centralisering utnyttjas samtidigt som våra lokala team, som har direkt kontakt med våra uppdragsgivare och kunder, får mer inflytande. 

Vår sociala påverkan är viktigare än någonsin. Vi hjälper kontinuerligt kunder att bli skuldfria med Intrum och under de senaste tolv månaderna löste vi 4,4 miljoner kunders skulder och hanterade 8,9 miljoner ärenden. Under de senaste tolv månaderna har vi inkasserat ~76 miljarder SEK för våra uppdragsgivares räkning och ~13 miljarder SEK på våra egna portföljer, vilket ger en rekordnotering på 89 miljarder SEK. Betydelsen (ekonomiskt och socialt) av effektiva kredithanteringstjänster ökar avsevärt i en svagare ekonomisk miljö, vilket stöder ekonomisk aktivitet och rättvis fördelning av resurser i samhället såväl som möjligheten för våra uppdragsgivares kunder att återigen vara en del av det finansiella ekosystemet.

För att Förenkla & Fokusera samt Växa & Transformera omarbetar och breddar vi transformationen av vår verksamhet, vilket kommer möjliggöra att bättre kan möta behoven på de lokala marknaderna och driva aktieägarvärde. Hittills har vi förbättrat oss inom flera områden med globala hubbar som realiserar skaleffekter och möjliggör data- och teknikdrivna processer för att driva tillväxt och öka kostnadseffektivitet.

Vi kommer att presentera en detaljerad översikt av vår fulla potential på medellång sikt med tillhörande finansiell utveckling på vår kapitalmarknadsdag den 13 september. Under tiden måste vi, med tanke på den rådande miljön och våra senaste resultat, sträva efter att göra mer med mindre.”

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Emil Folkesson, Head of CFO Office & Investor Relations Director
+46 707 44 69 82
ir@intrum.com

Denna information är sådan information som Intrum AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovan kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 27 april 2023 kl. 07.00.

Datum 2023-04-27, kl 07:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!