Stafettväxling i Iduns ledningsgrupp – VD och koncernchef Karl-Emil Engström och Rörelsechef Henrik Mella byter roller per den 1 september 2024

MAR

Iduns styrelse har efter dialog med Karl-Emil Engström och Henrik Mella beslutat att Mella tar över rollen som VD och koncernchef för Idun den 1 september 2024. Idun är en platt organisation där merparten av kollegorna i mycket delar samma vardag och arbetsuppgifter, dels att stötta våra gruppbolag att utvecklas, dels att identifiera och agera på nya tillväxt- och förvärvsmöjligheter för koncernen. Samtidigt är VD:rollen sannolikt den mest krävande och när Engström flaggade att han gärna skulle vilja återgå till att fokusera mer på gruppbolagen och nyinvesteringar beslutade en enig styrelse att erbjuda Mella uppdraget. Engström blir ny Vice VD och Affärsutvecklingschef och Richard Glückman kommer samtidigt att ta över som Rörelsechef efter Mella.
 
”Jag har känt Henrik Mella sedan vi gjorde militärtjänst på Försvarets Tolkskola tillsammans åren 1992–93. Därefter studerade vi samtidigt på Handelshögskolan i Stockholm. Karriärmässigt valde vi sedan lite olika banor, där Henrik gick en mer rörelseorienterad väg och verkade i olika ledande roller bland annat i industribolag som Assa Abloy, Cale och Husqvarna, medan jag hela tiden verkat främst på investeringssidan. Efter sju år på Idun, många genomförda investeringar, och med en stor bredd i erfarenhet och kunskap inom det mesta som vi stöter på, samt givetvis starkt stöd hos kollegorna, kan jag inte tänka mig en bättre framtida ersättare till Karl-Emil i koncernchefsrollen för Idun. Henrik är ordförande i sex av Iduns gruppbolag och tilldelades 2023 Guldklubban i Jönköpings Län för sitt styrelsearbete i kategorin onoterade bolag.
 
Karl-Emil har gjort ett utomordentligt jobb som VD, lett koncernen genom (början på) en mycket fin tillväxt- och utvecklingsresa och en framgångsrik börsintroduktion som ledde till att vi vann Affärsvärldens stora pris för bästa börsnotering i Stockholm under 2021. Karl-Emils förmåga att hitta och genomföra förvärv inom vårt segment är helt outstanding och vi gläds därför åt att han nu kommer att kunna öka tonvikten på bland annat den delen av arbetsuppgifterna, vilket jag är övertygad om kommer att vara till stort värde för Iduns aktieägare. Karl-Emil är ordförande i tre av Iduns gruppbolag, samt ledamot i fem, och kommer kvarstå i de rollerna.”
 
säger Adam Samuelsson, styrelseordförande i Idun Industrier.
 
”Idun har under Karl-Emils ledarskap vida överträffat de finansiella mål som vi satte inför Iduns börsnotering. Koncernen har haft en rapporterad årlig omsättningstillväxt de senaste fem åren på ca 30% och EBITA har under samma period vuxit med ca 35% per år. Vår korg av Sverigebaserade små och medelstora guldägg, företag vi är väldigt stolta över, fortsätter att växa och utvecklas. Vår inriktning, att investera i och vidareutveckla små och medelstora företag som vi kan förstå i grunden och som har en hög eller mycket hög marknadsandel i nischer, ligger fast. Jag ser med stor entusiasm och ödmjukhet fram emot att efter sommaren ta mig an rollen som VD och koncernchef i Idun!”
 
säger Henrik Mella, Idun Industriers tillträdande VD och koncernchef.
 
Karl-Emil Engström, Idun Industriers tillträdande Vice VD och Affärsutvecklingschef fortsätter:
 
”Jag har haft fem fantastiska år som VD i Idun under en tidsperiod då vi åstadkommit mycket. Samtidigt känner jag att det skulle vara skönt att få fokusera på de delar av mitt jobb som jag tycker allra mest om, och de som känner mig väl vet att jag egentligen föredrar att inte stå längst fram i strålkastarljuset. Jag ser fram emot att ha ännu mer tid att arbeta nära våra gruppbolag och stötta dem i deras respektive utvecklingsresa. Som Affärsutvecklingschef kommer jag också få möjlighet att lägga en större del av min tid på nya investeringsmöjligheter för Idun. Det är svårt att hitta en bättre kollega än Henrik, och jag är helt övertygad om att han är rätt person att ta över ledarskapet för vårt fantastiska, och synnerligen samspelta, team av moderbolagskollegor.”

Datum 2024-04-08, kl 08:43
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!