Idun delårsrapport januari – september 2023

MAR

Iduns nettoomsättning ökar med 22,8% och EBITA ökar med 15,4% i kvartalet. Kassaflödet från den löpande verksamheten fortsätter att vara väsentligt starkare än förra året och uppgår till 44,4 mkr (-13,4 mkr) i kvartalet och 154,9 mkr (18,7 mkr) för de första nio månaderna. Bruttomarginalen stärks med knappa två procentenheter och uppgår i kvartalet till 57,6% (55,7%), samtidigt som EBITA-marginalen sjunker med en knapp procent till 13,1% (14,0%) drivet av en svagare efterfrågan för vissa gruppbolag.

Tredje kvartalet 2023

  • Nettoomsättningen ökade med 22,8% till 486,5 mkr (396,3). Organisk tillväxt var -1,4%
  • EBITDA uppgick till 75,1 mkr (63,8)
  • Rörelseresultat EBITA uppgick till 63,8 mkr (55,3). Organisk tillväxt var -6,5%
  • Rörelseresultat EBITA hänförlig till Iduns stamaktieägare uppgick till 49,1 mkr (41,0)
  • Resultatet per aktie justerat för goodwill efter utspädning uppgick till 2,4 kronor (2,2)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 44,4 mkr (-13,4)

De nio första månaderna 2023

  • Nettoomsättningen ökade med 27,3% till 1 517,8 mkr (1 192,5). Organisk tillväxt var 3,5%
  • EBITDA uppgick till 245,6 mkr (209,6)
  • Rörelseresultat EBITA uppgick till 214,1 mkr (188,0). Organisk tillväxt var -3,2%
  • Rörelseresultat EBITA hänförlig till Iduns stamaktieägare uppgick till 163,1 mkr (141,5)
  • Resultatet per aktie justerat för goodwill efter utspädning uppgick till 8,4 kronor (8,4)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 154,9 mkr (18,7)

Rullande tolv månader

  • Nettoomsättningen ökade med 29,1% till 2 010,5 mkr (1 557,0). Organisk tillväxt var 5,6%
  • EBITDA uppgick till 322,3 mkr (278,7)
  • Rörelseresultat EBITA uppgick till 282,9 mkr (247,8). Organisk tillväxt var -4,8%
  • Rörelseresultat EBITA hänförlig till Iduns stamaktieägare uppgick till 214,8 mkr (188,3)
  • Resultatet per aktie justerat för goodwill efter utspädning uppgick till 10,7 kronor (11,1)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 175,7 (107,9)

Händelser efter rapportperiodens utgång

  • Inga väsentliga händelser efter rapportperioden har inträffat

VD KOMMENTERAR

I ett utmanande marknadsklimat är det glädjande att Iduns diversifierade bolagsgrupp med välskötta kvalitetsbolag fortsätter att leverera stabilt. Nettoomsättningen ökar med ca. 23% och EBITA ökar med 15,5%. Kassaflödet från den löpande verksamheten fortsätter att vara väsentligt starkare än förra året och uppgår till 44,4 mkr (-13,4 mkr) i kvartalet och 154,9 mkr (18,7 mkr) för de första nio månaderna.

Året fortsätter präglas av en betydligt mer varierande utveckling där flera gruppbolag går fortsatt starkt medan andra ser tydlig nedgång i efterfrågan och medföljande press på marginaler. Vi är stolta över hur våra gruppbolag som möter minskad efterfrågan tar sig an aktiviteter kopplat till effektiviseringar och kostnadsreduktioner; exempelvis Sjöbergs och BIA har i kvartalet visat tydliga resultat av vidtagna åtgärder med sekventiellt stärkt lönsamhet som följd. Även vår senaste investering Fredahl Rydéns har haft en stark utveckling sedan bolaget tillkom i gruppen i mars i år, och stärker genom kloka aktiviteter och initiativ kontinuerligt produktionseffektivitet och resultat.

Den svagare konjunkturen i landet och internationellt reflekteras emellertid i flertalet bolag och på koncernnivå är den organiska tillväxten i kvartalet negativ. Den organiska minskningen är 1,5% för omsättningen och 6,5% för EBITA i kvartalet. Exempelvis syns en minskad efterfrågan inom vår verksamhet som utvecklar och tillverkar världsledande kranvågar och gripar för till exempel maskiner inom skog, återvinning och anläggning. Investeringsviljan hos maskinägare har i nuvarande ekonomiska klimat avtagit i både Sverige och på en majoritet av exportmarknaderna. Bolaget är i lanseringsfasen för ett nytt gripsortiment samt genomgår för närvarande ett ambitiöst produktutvecklingsarbete som förväntas skapa betydande effektiviseringar och besparingar inom produktion på sikt. Aktiviteterna rustar Intermercato för att fortsätta den kraftiga internationella tillväxt man haft under de senaste decennierna i takt med den ökande efterfrågan.

Även inom vår verksamhet inriktad mot industriellt underhåll mot basindustri har vi märkt av en avtagande efterfrågan under hösten och mindre aktivitet på de planerade stoppen. Emellertid var stoppen under förra hösten ovanligt omfattande i spåren av bl.a. ett uppbyggt servicebehov under pandemiåren kombinerat med en breddning av tjänsteutbudet vilket gör andra halvåret förra året till en tuff referenspunkt. Bolaget är synnerligen välskött och levererar fortsatt på en i historisk kontext god nivå.

Även i en svagare konjunktur kan vi konstatera att majoriteten av våra bolag fortsätter att leverera starka resultat där ett exempel är 2B Best Business med kunder inom bl.a. kraftöverföring. Det råder dock ingen brist på utmaningar och exempelvis den svenska valutans utveckling kräver kontinuerligt åtgärder givet att merparten av koncernens försäljning sker i Sverige. I ljuset av detta är det glädjande att se att bolagens prissättningsarbete medför att gruppen fortsatt upprätthåller starka bruttomarginaler. Detta är också ett kvitto på att flertalet bolag har en stark marknadsposition och förhållandevis höga inträdesbarriärer för konkurrenter.

Som kommunicerat tidigare är en av våra prioriteringar under året att succesivt frigöra kapital genom att plocka ned lagernivåerna från den lageruppbyggnad som skedde under 2022. Under kvartalet har lagret minskat med ca. 18 mkr och med ca. 25 mkr under de första nio månaderna motsvarande ca. 7,5 % av lagervärdet vid ingången av året, justerat för gjorda förvärv. Vi har under både kvartalet och året haft ett gott kassaflöde från den löpande verksamheten och fortsätter vårt arbete med aktiviteter för att ytterligare minska kapitalbindningen.

Sammanfattningsvis är Iduns bolagsgrupp i god form och vi fortsätter vårt arbete med att investera i och vidareutveckla några av Sveriges allra finaste små och medelstora bolag!

Karl-Emil Engström, VD

Datum 2023-11-10, kl 08:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!