Idun delårsrapport januari – mars 2023

MAR

Bolagsgruppen fortsätter att utvecklas med tillväxt. I första kvartalet ökar omsättning med bidrag både från förvärv och organisk tillväxt. Iduns omsättning växte med 22,7% till 451,6 mkr (368,2) och rörelseresultatet EBITA växte med 7,1% till 61,3 mkr (57,2) i kvartalet. Den organiska tillväxttakten i omsättning var 7,2% och för EBITA var den -4,0%.

Första kvartalet 2023

  • Nettoomsättningen ökade med 22,7% till 451,6 mkr (368,2). Organisk tillväxt var 7,2%
  • Bruttovinsten uppgick till 263,0 mkr (211,8)
  • EBITDA uppgick till 69,6 mkr (63,7)
  • Rörelseresultat EBITA uppgick till 61,3 mkr (57,2). Organisk tillväxt var -4,0%
  • Rörelseresultat EBITA hänförlig till Iduns stamaktieägare uppgick till 44,3 mkr (42,9)
  • Resultatet per aktie justerat för goodwill uppgick till 2,1 kronor (2,6)
  • Inom affärsområdet Tillverkning har Culina Products genomfört en tilläggsinvestering genom att förvärva 100% av aktierna i ElektroTermo AB, UV tech AB och Agrum AB (”ElektroTermo”). ElektroTermo tillverkar och säljer utrustning och maskiner till främst offentliga storkök i Sverige. De största produktgrupperna är spisar, värmeskåp, värmerier, kokerier och dispensrar, även viss legotillverkning bedrivs. Bolaget UV Tech tillverkar och säljer luftreningssystem. Bolagen hade en omsättning om ca. 40 mkr och en justerad EBITA om ca. 5,6 mkr för 2022. Culina Products tillträdde aktierna den 18 januari 2023.
  • Inom affärsområdet Tillverkning har förvärv skett av 76% av Fredahl Rydéns Holding AB med dotterbolagen Fredahl Rydéns AB, Trostrud-Freno AS, Tommerup Heilskov ApS, m.fl. (”Fredahl Rydéns”). Fredahl Rydéns har i ca. 120 år levererat produkter till begravningsbranschen. Bolaget är skandinavisk marknadsledare inom sin nisch med ett fullserviceerbjudande riktat till begravningsbranschen. Fredahl Rydéns omsatte ca. 340 mkr 2022 med en EBITA om ca. 30 mkr. Bolagsgruppen har ca. 160 anställda. Idun tillträdde aktierna den 16 mars 2023.

Rullande tolv månader

  • Nettoomsättningen ökade med 36,2% till 1 768,6 mkr (1 298,7). Organisk tillväxt var 10,5%
  • Bruttovinsten uppgick till 1 014,4 mkr (764,2)
  • EBITDA uppgick till 292,2 mkr (231,6)
  • Rörelseresultat EBITA uppgick till 260,8 mkr (204,7). Organisk tillväxt var 9,9%
  • Rörelseresultat EBITA hänförlig till Iduns stamaktieägare uppgick till 193,6 mkr (157,9)
  • Resultatet per aktie justerat för goodwill uppgick till 10,3 kronor (9,4)

VD KOMMENTERAR
För Q1 2023 uppvisar Idun en tillväxt i omsättning om 23% och en tillväxt i rörelseresultat EBITA om 7%. Kassaflödet från den löpande verksamheten i kvartalet var som förväntat förhållandevis starkt och landade på 58 mkr. Bilden är splittrad vad gäller den svagare konjunkturens påverkan på gruppbolagen, där vissa fortsatt visar stark omsättningstillväxt och förbättrade marginaler, medan andra ser en tydlig nedgång i efterfrågan, lägre marginaler, och där initiativ vidtas för att reducera omkostnadsnivåer.

Bruttomarginalen är upp några tiondelar jämfört med Q1 föregående år och landar på 58,2%. Trots detta sjunker koncernens EBITA-marginal till 13,6% i kvartalet att jämföra med 15,5% för Q1 2022. Den lägre rörelsemarginalen förklaras i huvudsak av ett högre allmänt omkostnadstryck, samt uppstår som en konsekvens av att vissa av verksamheterna under Q1 har en lägre omsättning men ännu inte hunnit reducera omkostnader för att möta den lägre försäljningen. Variationerna bolagen emellan är emellertid avsevärd och bilden splittrad vad gäller den svagare konjunkturens påverkan på gruppen. Organiskt växte Idunkoncernen med som helhet med 7% i kvartalet, samtidigt som några gruppbolag uppvisade en tvåsiffrig negativ omsättningsnedgång.

Vi märker nu också tydligt av en minskad investeringsvilja från konsumenter i de begränsade delar av gruppen som har exponering mot privatkonsumtion. Nedgången är störst för Sjöbergs där både ökad försiktighet vad gäller inköp av snickarbänkar för skola, samt på privatsidan där marknaden är betydelsefull i bland annat USA och Tyskland. Även Culina har i de delar av den underkoncernen som är exponerad mot privata kök märkt av tydligt lägre aktivitet under 2023. LMI som tillverkar mikronäring till kommersiell odling och lantbruk har även de märkt av en minskad efterfrågan, men här bedöms orsaken främst vara den sena våren vilken påverkar försäljningen negativt, samt att vissa odlare förväntat sig en nedgång i priser på näringsämnen och därför avvaktat med inköp. De gruppbolag som har begränsad koppling till konjunkturen, som exempelvis EKAB Elkraftservice (förebyggande underhåll på högspänningsinstallationer), eller vars produkter och erbjudande t ex främst riktar sig till tillverkningsindustri med hög exportandel och vars konkurrenskraft kanske stärkts av en svag krona går fortfarande starkt.

I ett marknadsklimat som det vi upplever nu tycker vi att fördelarna med en diversifierad grupp blir tydligare. Organiskt minskade EBITA med 4%, men man skall ha i minnet att 2022 var ett rekordstarkt år för gruppen som helhet och vi möter därmed höga jämförelsetal.

Kassaflödet blev som förväntat starkt i första kvartalet och uppgick till 58mkr (3mkr). Den förväntade reduktionen i rörelsekapital som nu syns i kvartalsutfallet har hittills främst skapats genom en återgång till mer normala nivåer av kundfordringar. Kundfordringarna var onormalt höga under andra halvan av 2022 till följd av bland annat en kraftig omsättningstillväxt, och även om gruppen generellt fortsatt visar god organisk tillväxt har betydande kapital frigjorts från kundfordringar. Vi kämpar på med lagernivåerna som fortsatt är för höga i vissa gruppbolag, och kommer fortsätta med åtgärder för att reducera lagerbindningen under året.

I slutet av mars förvärvade Idun 76% av aktierna i Fredahl Rydéns. Bolaget är skandinavisk marknadsledare med ett fullserviceerbjudande riktat till begravningsbranschen. Gruppen säljer 120-130 000 kistor per år i framförallt Sverige, Norge och Danmark. Med en komplex tillverkning som spänner över många olika modeller med alltifrån kundunika produkter till produkter i högre volym och av mer standardkaraktär, stora krav på lagerhållning och inte minst transporter som sker med egna lastbilar på samtliga tre marknader säkerställs att begravningsentreprenörerna vid varje enskilt tillfälle får en produkt som håller högsta kvalité i rätt tid. Bolaget har en effektiv produktion, en omfattande och välinvesterad maskinpark och ett inte oväsentligt fastighetsbestånd om totalt ca. 38 000 kvm i Sverige, Norge och Danmark. Bolaget omsätter ca. 340 mkr med en EBITDA om ca. 45 mkr och en EBITA om ca. 30 mkr. Givet att storleken är större än Iduns genomsnittliga förvärv kan det vara värt att påminna om att endast balansräkningen är upptagen i denna rapport och att resultatet inkluderas först från andra kvartalet och framåt.

För att summera - i en svårnavigerad omvärld finns det ingen brist på utmaningar, och för Idun är de två främsta fokusområdena för 2023 dels att säkerställa en stark rörelsemarginal vilket innebär ett fortsatt arbete med prissättning samt att säkerställa kostnadseffektivitet i omkostnadsbasen, och dels att arbeta tillsammans med våra bolagsledningar för att över tid minska lagerbindningen på de håll där den fortsatt är för hög. Med välskötta bolag och starka ledningsteam som ofta har delägarskap i den verksamhet de driver anser vi att förutsättningarna för att lyckas med detta är goda.

Karl-Emil Engström, VD

Datum 2023-05-11, kl 08:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!