Nya satellitdata visar - städers grönytor fortsätter att minska runtom i världen

Sedan 2019 har Husqvarna Groups HUGSI (Husqvarna Urban Green Space Insights) tillhandahållit viktiga data om utvecklingen av urbana grönområden. HUGSI:s verktyg används i internationell forskning och som underlag för beslutsfattande i städer världen över, för att planera grönområden utifrån stadens behov.

 

- Grönområden är stadens lungor; de förbättrar luftkvaliteten, minskar bullret och ökar den biologiska mångfalden, samtidigt som de erbjuder möjlighet till rekreation. Därför vill vi öka medvetenheten om urbana grönområdens utveckling för att främja hållbara städer, säger Erik Swan, grönytespecialist och projektledare för HUGSI på Husqvarna Group.

 

Negativ trend

Jämfört med föregående år har de 344 analyserade städernas grönyta minskat med 63 miljoner kvadratmeter, vilket går stick i stäv med den gängse uppfattningen om urbana grönområdens betydelse. En total minskning på 158 miljoner kvadratmeter grönyta registreras i de studerade städerna, främst på grund av mänskliga aktiviteter som byggande och städers expansion. Å andra sidan har totalt 95 miljoner kvadratmeter nya grönområden tillkommit eller förbättrats. Den största delen av denna ökning beror på utökade gräsarealer, troligen som följd av väderförhållanden och andra passiva faktorer, snarare än aktiva insatser för att öka andelen grönyta.

 

- Urbaniseringen bidrar till målkonflikter för beslutsfattare, där exempelvis ett sjukhus eller en skola kanske anläggs på en plats där det tidigare låg en mindre park. När grönytorna minskar till förmån för konstruerad yta så tenderar städerna att bli varmare, och stadens förmåga att hantera kraftiga regn minskar eftersom de hårda ytorna inte kan absorbera vatten på samma sätt, säger Erik Swan.

 

Europa – den grönaste regionen i världen

De analyserade städerna sträcker sig från 3000 invånare i den holländska staden Renswoude till 30 miljoner i Shanghai, Kina. I genomsnitt utgörs 43 procent av städerna av grönytor, från 25 procent i Syd- och Västasien till 47 procent i Europa. Till exempel har Riyadh i Saudiarabien bara 1 procent grön täckning, medan i vissa mindre nederländska städer är mer än 70 procent av de uppmätta områdena gröna.

 

Europa är fortfarande den grönaste regionen, där städer som Rom och Edinburgh uppvisar en betydande ökning av grönyta. Vilnius i Litauen utmärker sig bland de europeiska huvudstäderna för sina omfattande och välfördelade grönområden, ofta täckta av träd. Även Prag, Warszawa och Berlin har stora och välmående grönområden.

 

Naturpositiva städer är möjliga

Trots den övergripande nedgången så ökade den totala andelen grönytor i 87 av de 342 analyserade städerna. Santiago är ett anmärkningsvärt exempel, med en nettotillväxt på 9,8 miljoner kvadratmeter grönyta, troligen som följd av kraftiga regn i juni 2023.

 

– Genom att spåra förändringar i städernas vegetation kan vi övervaka balansen i varje stad. Det faktum att 25 procent av städerna lyckades behålla eller öka sina grönområden visar att det är möjligt att vända minskningen, säger Erik Swan, grönytespecialist och projektledare för HUGSI på Husqvarna Group.

 

Digitalt event

Ett digitalt event kommer att äga rum idag, den 12 november, klockan 16:00 (CET). Presentationen modereras av Erik Swan och beräknas ta cirka 55 minuter inklusive frågestund.

 

För att delta, anmäl dig via länken:

https://hugsi.green/2024event

 

Datum 2024-11-12, kl 06:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 15 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 6000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!