Jämförelse mellan Avanza och SAVR

Denna sida innehåller affiliate-länkar. Detta innebär att vi kan få provision om du klickar på länken och öppnar ett konto hos respektive mäklare.
vs

Om du är intresserad av att börja spara och investera i aktier och fonder och står och väger mellan Avanza och SAVR är du inte ensam. Båda plattformarna lockar svenska sparare med enkel registrering och stort fokus på användarvänlighet. Men vad skiljer dem åt, och vilken passar bäst just för dig? Här lyfter vi de viktigaste aspekterna så att du kan göra ett mer välgrundat val.

Avanza, grundat 1999, är en av Sveriges största nätmäklare och har genom åren blivit känt för sitt breda produktutbud och sina många verktyg för aktie- och fondsparande. Här hittar du allt från enkla fondsparanden till mer avancerade handelsmöjligheter i aktier och derivat. Avanza har dessutom satsat mycket på att skapa ett användarvänligt gränssnitt och erbjuder flera inspirerande tjänster, som aktieanalyser och en aktiv sparcommunity. För många nybörjare är Avanza en trygg startpunkt, medan mer erfarna investerare uppskattar de avancerade funktionerna och det breda utbudet.

SAVR grundades 2016 och gjorde snabbt avtryck på den svenska sparmarknaden genom att erbjuda rabatterade fondavgifter, något som kan ge tydliga fördelar för den som sparar långsiktigt. Idag kan du även handla aktier via SAVR, vilket gör plattformen till ett alltmer komplett alternativ. Dessutom är användarvänligheten i fokus, med ett enkelt och överskådligt gränssnitt. Samtidigt är SAVR fortfarande en relativt ung aktör, vilket innebär att deras utbud och verktyg kan vara mindre omfattande än Avanzas, men också att du kan förvänta dig nytänkande funktioner och en ständig utveckling.

När du jämför Avanza med SAVR är det klokt att kika på vilka kostnader, verktyg och funktioner som passar ditt sätt att investera. Handlar du ofta och värdesätter djupgående analysmöjligheter kan Avanza vara ett starkt kort. Om du däremot vill satsa på långsiktiga fondinvesteringar till lägre avgifter kan SAVR ge dig mer värde för pengarna. Båda alternativen är registrerade i Sverige och står under Finansinspektionens tillsyn, vilket borgar för en hög nivå av trygghet.

I tabellen nedan har vi sammanställt och jämfört flera viktiga punkter så att du snabbt kan se vad som skiljer Avanza och SAVR åt. Förhoppningsvis hjälper det dig att hitta den plattform som matchar just dina mål och förutsättningar bäst.

Avanza är en svensk digital bank för sparande och investeringar, grundad 1999. Bolaget erbjuder aktie-, fond- och pensionssparande online och har vuxit till en av Sveriges ledande nätmäklare. Avanza har vid flertalet tillfällen fått utmärkelsen "Sveriges nöjdaste sparkunder".
Skapa konto på Avanza
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
SAVR är en svensk fondplattform som utmanar traditionella aktörer genom att återbetala fondprovisioner till kunden. Grundat 2016 och lanserat 2019, har SAVR lockat sparare med rabatterade fondavgifter och enkel digital hantering av fondsparande?. Under 2023 utökade SAVR sitt erbjudande till att inkludera aktiehandel.
Skapa konto på SAVR
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Allmän information
Banklicens
Börsnoterad
Huvudkontor
Stockholm, Sverige
Stockholm, Sverige
Insättningsgaranti
Investerarskydd
Reglerad av
Finansinspektionen (Sverige)
Finansinspektionen (Sverige)
Startår
1999
2016
Tillgängliga språk
Svenska
Svenska
Tvåfaktorsautentisering
Tillgängliga värdepapper
Aktier
CFD:er
Derivat
ETF:er
Fonder
Krypto CFD:er
Kryptovalutor (direkt)
Obligationer
Övriga instrument
Valutahandel (FX)
Marknadstäckning
Asiatiska marknader
Europeiska marknader
Övriga Norden
Övriga regioner
Svenska marknaden
USA-marknaden
Avgifter och provisioner
Courtage (%)
0,25% – 0,069%
0% (fonder)
Courtage-modell
Flera courtageklasser (rörligt eller fast)
Ej tillämpligt (fondhandel)
Inaktivitetsavgift
Insättningsavgift
Minsta courtage (kr)
1 kr
0
Övriga avgifter
Plattformsavgift för fonder
0,09% per år
Uttagsavgift
Valutaväxlingsavgift
0,25%
0%
Konto och skattehantering
Aktie- & fondkonto
Barnkonto
Belåning/marginalhandel
Företagskonto
ISK
Kapitalförsäkring
Minsta insättning (kr)
0 kr
0
Pensionskonto
Skydd mot negativt saldo
Plattformsfunktioner
API
Automatiskt månadssparande
Avancerade verktyg
Datorapp
Demokonto
Fraktionerade aktier
Mobilapp
Mörkt läge
P2P-utlåning
Robotrådgivning
Social/copy trading
Webbplattform
Betalningsmetoder
Banköverföring
Kredit-/betalkort
PayPal
Swish
Trustly
Uttagsmetoder
Banköverföring
Banköverföring
Kundservice
Användarforum / community
E-postsupport
FAQ / Hjälpcenter
Livechatt
Öppettider för support
Vardagar ca 08–17
Vardagar kontorstid
Supportspråk
Svenska, Engelska
Svenska
Telefonsupport
Reglering och säkerhet
BankID
Separering av kundmedel
Tillsynsmyndighet
Finansinspektionen (SE)
Finansinspektionen (SE)
Utbildningsresurser
Aktieanalys / verktyg
Blogg
Guider / handledningar
Podcast
Webbinarier / utbildning