Nu invigs Byggelements nya fabrik i Ucklum - ger tjugotalet nya arbetstillfällen

– Det här är en glädjens dag för våra höga ambitioner att leverera hållbara bygglösningar med lägre klimatavtryck, säger Tobias Rönje, VD på Byggelement. Samtidigt växer vi som en viktig arbetsgivare i Stenungsundsområdet och kommer kunna erbjuda ett 20-tal nya arbetstillfällen i samband med satsningen.

Det var för drygt ett år sedan som beslutet om utbyggnad presenterades, något som nu gör fabriken i Ucklum till en komplett leverantör av högindustrialiserade produkter för stora geografiska områden.

Anläggningen i Ucklum har traditionellt varit en väggfabrik, men i den nya fabriksbyggnaden – på 4 500 kvadratmeter – tillverkas nu bjälklag i ECO 50, bolagets benämning på betongprodukter med minst 50 procent lägre andel cement.

Tillverkningsprocessen, som beskrivs som ett tekniksprång och säkerställer bolaget försprång inom klimatfärbättrad prefabproduktion, har en avsevärt högre grad av automation än den traditionella tillverkningsmetoden för prefab. En standardiserad och robotiserad process ökar också förutsättningarna för en hög och jämn kvalitet.

– Vi får en otroligt effektiv tillverkningsprocess och kan möta kundernas ökande efterfrågan både vad gäller pris och klimatprestanda, säger Tobias Rönje, som menar att den höga automationsgraden borgar för lägre byggkostnader över tid.

Vid full drift har den nya plattbärlagsfabriken en årskapacitet om 500 000 kvadratmeter ECO-Prefab med minst 50 procent alternativa bindemedel. Den höga graden automation till trots har satsningen skapat ett tjugotal nya arbetstillfällen på orten.

Datum 2023-11-28, kl 13:42
Källa Cision
Alla Aktier tipsar: Nu får du 200 kr gratis när du skapar konto på Nordnet, insatt i fonden Nordnet One Balanserad. Bra tillfälle för dig som inte kommit igång med investeringar än, eller bara testat t.ex. Avanza.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet