Lansering av Planetary Model™ - Hållbarhetsdata som håller

Planetary Model™ är ett nytt, enklare och tydligare sätt att beräkna produkters sanna värde. Verktyget möjliggör för alla aktörer som hanterar eller säljer produkter att beräkna och rapportera hela ekosystemvärdet i en produkt, oberoende produkttyp.

Den data som tidigare funnits tillgänglig har ofta varit begränsad till utsläpp av koldioxidekvivalenter och missar viktiga miljöparametrar, exempelvis påverkan på biologisk mångfald, och vattenanvändning. Tillgängliga data är även långt ifrån heltäckande för alla de variationer av produkter som sätts på marknaden.
 
Genom att kombinera produktspecifika data och materialrecept för en stor bredd av produkter får man en uppskattning av påverkan för varje specifik produkt från både produktion och hantering. Modellen ger kunden kontroll och kunskap för att kunna erbjuda hållbara och attraktiva affärer, samtidigt som man får trovärdiga data som backar upp rapporteringskrav (CSRD/ESRS) och håller enligt Green Claims.
 

”Det som gör Planetary Model™ unik är att man tar hänsyn till samhällsvärdet vid förlängd användning av en produkt. Ett vanligt antagande är att återbruksköp ersätter alla värden som ett nyköp, men det är ett antagande som inte har vetenskapligt stöd. Återbrukade varor skiljer sig jämfört med nyproducerade till exempel gällande prestanda och livslängd. Vår modell utgår från att den återbrukade produkten inte ersätter hela värdet av en nyproducerad produkt vilket ger mer korrekt data” säger Evalena Blomqvist, Affärsområdeschef Consulting på GIAB.

 
Planetary Model™ är också designad för att fånga upp den positiva effekt som skapas av att arbeta cirkulärt, så kallat handavtryck, genom exempelvis återbruk och andra typer av aktiviteter som förlänger livet på en produkt.
 
Modellen är byggd för att vara dynamisk, vilket innebär att i takt med att fler produkter läggs till så kommer modellen kunna leverera ännu bättre och mer produktspecifika data. Planetary Model™ kan appliceras direkt in i andra system och utgå från redan existerande data, vilket ger GIABs kunder ett effektivt sätt att snabbt få ut maximalt av sin hållbarhetsdata.

Datum 2024-03-26, kl 14:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!