Bokslutskommuniké januari-december 2023

REG

Kommentar av Fredrik Olsson, verkställande direktör

När jag summerar 2023 kan jag konstatera att vi ännu en gång levererat vårt bästa resultat hittills. Vi ökade vår Försäljning med 55% och rörelseresultat mer än 6 gånger jämfört med föregående år. För helåret växte kärnaffären med 31%. Enzym inom analytics växte med 35% och antikroppsaffären 13%. Samtidigt som vi flyttat hela enzymverksamverksamheten till nya specialanpassade lokaler i Kävlinge, har vi upprätthållit vår operationella förmåga, säkerställt att vår nya produktionsanläggning fungerar och lanserat 4 nya produkter. Våra lanseringar under 2023 har rönt stort intresse och mottagits väl av våra kunder. Vi har med de nya produkterna täckt in ett bredare erbjudande av enzym riktade mot centrala delar av immunförsvaret. Detta öppnar för nya applikationer inom analytics och även för potentiella diagnostiska och terapeutisk användning framöver.

I fjärde kvartalet ökade försäljningen med 6% jämfört med motsvarande kvartal förra året. För Enzym inom analytics ökade försäljning med 12% och antikroppsaffären minskade med 18%. Den dämpade tillväxthastigheten i kvartalet är framför allt beroende på svag kundaktivitet i december. Under inledningen av 2024 ser vi att kundaktiviteten återigen återkommit i linje med våra förväntningar.

Utvecklingsprojektet med Xork enzymet som potentiell förbehandling vid genterapi gör framsteg. Nyligen uppnåddes ett utvecklingsmål vilket initierade en milstolps-ersättning till Genovis om 1 miljon USD.

Försäljningen av enzym fortsatte drivas starkt av marknaderna i Nordamerika och Europa vilka tillsammans visade över 20% tillväxt i kvartalet. Marknadsförhållanden i Kina var fortsatt utmanande, i synnerhet i jämförelse med motsvarande kvartal förra året. Försäljning av våra teknologier inom antikroppskonjugering växer fortsatt starkt till följd av att kunder driver ADC relaterade projekt där våra produkter har flera applikationsområden. Antikroppsaffären påverkas fortsatt av volatilitet kopplat till produktionsorder för diagnostikapplikationer men där vi förväntar oss en återhämtning under 2024.

Jag är inte nöjd med resultatet i fjärde kvartalet till följd av lägre tillväxttakt än tidigare kvartal under året.  Dessutom påverkas resultatet negativt med cirka 3 miljoner till följd av kronans snabba förstärkning under avslutningen av året samt kostnader relaterade till flytten och aktiviteter relaterade till vår affärsutveckling. Trots ett svagt rörelseresultat visar vi ett starkt kassaflöde i kvartalet, främst kopplat till förbättrat rörelsekapital. Som ett resultat av kassaflödet har vi ytterligare förstärkt vår kassa vilket ger oss rörelsefrihet att exekvera på våra strategiska tillväxtinitiativ.

I december lanserade vi ytterligare ett unikt enzym för en viss typ av antikroppar vilket betyder att vi täcker en majoritet av de viktigaste antikropparna i immunförsvaret. Vår pipeline av produktutvecklingsprojekt växer kontinuerligt i linje med våra långsiktiga strategiska tillväxtinitiativ. För närvarande är den väsentligt bredare än tidigare och omfattar flera projekt inom nuvarande marknader för enzym och antikroppskonjugering men även helt nya marknader som till exempel Genomics. Därutöver fortsätter vi vidareutveckling av enzym för potentiell terapeutiska applikationer som exempelvis genterapi, där vi ser ett fortsatt starkt intresse för nya enzym och vi har nu ett flertal nya enzym under utveckling.

Som en konsekvens av de växande möjligheterna i produktutveckling har vi genomfört förändringar i vår organisation för att bättre kunna möta våra kunders behov och våra höga ambitioner för nya produkter under 2024. Vi fortsätter också fokusera intensivt på våra strategier för inorganiska tillväxtalternativ, in licensieringar och kommersiella partnerskap samt förvärv.

Jag vill tacka alla mina kollegor på Genovis för fantastiska insatser under 2023. Trots ett utmanande omvärldsklimat och flytt av verksamheten levererar vi vårt bästa år hittills. Med ett starkt 2023 i ryggen och en positiv inledning på nya året ser jag med tillförsikt fram mot det nya året. Med en expanderande pipeline av innovativa lösningar för vår växande kundbas ser jag och mina kollegor fram emot att fortsätta utveckla Genovis affär kommande år.

Denna information är sådan som Genovis AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-02-15 08:00 CET.

Datum 2024-02-15, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!