Gasporox erhåller innovationsbidrag om 2,5 MSEK i Eurostarsanslag – breddar mot läkemedelstabletter

Gasporox har fått besked från Eurostars om beviljat anslag om 2,5 MSEK för projektet HIGHLIGHT, där ett mätinstrument för oförstörande kontroll av läkemedelstabletter kommer att utvecklas. Projektet genomförs tillsammans med svenska bolaget Beamonics och tyska bolaget Nanoplus. Parterna har redan genomfört tidigare lyckosamma Eurostars-projekt och kommer nu tillsammans utveckla komponenter och instrument mot en ny tillämpning, tablettinspektion.

Gasporox som säljer mätinstrument och mätsensorer för förpackningsinspektion, särskilt läkemedelsvialer, det vill säga små glasflaskor med läkemedel för injicering, kommer genom projektet HIGHLIGHT bredda sin produktportfölj mot inspektion av läkemedelstabletter. Mätningarna på tabletter görs genom att man skickar laserljus genom tabletterna och detekterar ljus på andra sidan. Tabletterna som kan vara flera millimeter tjocka släpper endast igenom en liten andel av ljuset. Viktigt är hög lasereffekt och möjlighet att detektera riktigt låga ljusnivåer. Detta är precis vad projektet HIGHLIGHT syftar till att utveckla. Projektet HIGHLIGHT löper under två år och startar i augusti 2024 med total budget på 1,9 MEuro där Gasporox budget är 5 MSEK och Gasporox erhåller 2,5 MSEK i anslag.

VD Märta Lewander Xu kommenterar:
”Läkemedelsindustrin har stort behov av att kunna mäta och undersöka sina prover och detta är något Gasporox teknologi lämpar sig ytterst bra för då den är oförstörande och kan mäta igenom prover. Vi har nått bra framgång med läkemedelsvialer och ser nu att vi kan bredda vår produktportfölj vidare mot läkemedelstabletter. Oral Solid Dosage, det vill säga läkemedestabletter är det största segmentet inom läkemedel så att komplettera vårt erbjudande från inspektion av injektionsläkemedel till tablettform ger en ökad marknadspotential.”

Om Eurostars:
Eurostars är ett internationellt program som stödjer små och medelstora företag (SME) med fokus på forskning och utveckling. Programmet finansieras av Europeiska unionen och deltagande medlemsländer, och syftar till att främja innovationsprojekt som kan kommersialiseras snabbt. Genom Eurostars kan företag samarbeta med andra företag, forskningsinstitut och universitet över nationsgränser för att utveckla högteknologiska produkter och tjänster. Projekten ska leda till konkreta marknadsfördelar och stärka Europas globala konkurrenskraft inom teknik och innovation. Programmet riktar sig särskilt till små företag med hög innovationspotential.

Datum 2024-06-20, kl 09:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!