Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete för att accelerera utvecklingen av additiv tillverkning

Freemelt AB, Sandvik och Mittuniversitetet offentliggör ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.

I syfte att accelerera utvecklingen av additiv tillverkning och E-PBF (Electron Beam Powder Bed Fusion) som en innovativ och konkurrenskraftig tillverkningsteknik för industriella applikationer har de tre parterna ingått ett strategiskt samarbete. Inom samarbetet avser parterna att utveckla och förbättra tillverkningsprocesser och material för användning i industriella applikationer. Genom att kombinera expertis, erfarenhet och lösningar har de tre parterna ambitionen att accelerera utvecklingen av additiv tillverkning och att driva en industriell transformation mot en mer effektiv och hållbar tillverkningsindustri.

Freemelt AB, ett deep-tech, green-tech företag vars banbrytande lösningar skapar nya förutsättningar för snabb tillväxt inom additiv tillverkning, kommer inom samarbetet att bidra med kunskap, erfarenhet och lösningar inom E-PBF-teknologi och specifikt inom materialprocesser för tillverkning av volframkomponenter.

Sandvik, en ledande leverantör av högkvalitativa pulver, kommer att bidra med sin expertis och material för att certifiera sitt volframpulver för användning i Freemelts tillverkningsprocess. Genom samarbetet avser Sandvik att bli den primära pulverleverantören för Freemelts industripartners, vilket öppnar upp betydande affärsmöjligheter.

Mittuniversitetet och Sports Tech Research Centre investerar i en Freemelt ONE (open source, E-PBF-maskin) från Freemelt och bidrar med resurser för att accelerera teknikutveckling i syftet att transformera det industriella ekosystemet. Investeringen belyser universitetets engagemang för att bli en ledande aktör för utbildningar inom additiv tillverkning och att sammanföra forskarsamhället och industriföretag.

Freemelts VD Daniel Gidlund kommenterar,
”Detta samarbete lyfter fram den svenska forskningens och industrins expertis inom additiv tillverkning i syfte att behålla ledarskapet inom innovativa tillverkningsteknologier. Genom att kombinera vår expertis med Sandviks högkvalitativa pulver och Mittuniversitetets forskningskapacitet är vår ambition att driva innovation och skapa nya möjligheter inom industriella applikationer. Volfram är ett fokusmaterial för Freemelt och ett område där vi har etablerat en stark position inom flera industriella applikationer, därför är det extra hedrande samt värdefullt att inleda detta samarbete med Sandvik, som är en ledande leverantör av högpresterande material som volfram för applikationer inom till exempel energi, försvar, halvledare och medicinsk utrustning.”

Thomas Zimmerl, VP product management, tungsten powder products, Powder Solutions, Sandvik, kommenterar,
"Vi är entusiastiska över att samarbeta med Freemelt och Mittuniversitetet i syfte att certifiera vårt volframpulver för additiv tillverkning. Detta samarbete stärker inte bara vår position på marknaden utan öppnar också nya möjligheter för tillväxt och innovation."

Professor Lars-Erik Rännar Mittuniversitetet Sports Tech Research Centre kommenterar,
“Jag är glad att vårt långsiktiga samarbete med Sandvik fortsätter. Genom att addera Freemelt ONE:s unika kapacitet och partnerskapet med Freemelt till vår befintliga infrastruktur är vi väl förberedda för att möta nuvarande och framtida utmaningar för branschen avseende krävande material och tillverkningsprocesser. Detta samarbete ligger väl i linje med vår ambition att utmana gränserna för additiv tillverkning i samarbete med industrin, samt för att förse våra studenter med toppmodern infrastruktur."

Mer information

Freemelt AB
VD Daniel Gidlund
E-post: daniel.gidlund@freemelt.com
www.freemelt.com

Sandvik
Thomas Zimmerl, VP product management, Business Unit Wolfram, Powder Solutions, Sandvik
E-post: thomas.zimmerl@wolfram.at
www.wolfram.at and metalpowder.sandvik

Mittuniversitetet
Professor Lars-Erik Rännar
E-post: lars-erik.rannar@miun.se
www.miun.se/sportstech

Datum 2024-06-10, kl 08:00
Källa MFN
Kopiera toppinvesterare! Med eToros innovativa CopyTrader™, kan du automatiskt kopiera andra investerares beslut. Hitta investerare som du tror på och kopiera deras investeringar i realtid. Inga extra avgifter tas ut för att använda CopyTrader-funktionen.
Copy Trading innebär inte investeringsråd. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ned. Ditt kapital löper risk.