Delårsrapport januari-mars 2024

MAR

Kvartalet januari - mars

  • Omsättning, 111,5 MSEK (132,4 )
  • Avkastning på eget kapital, -36,5% (-9,0)
  • Periodens totalresultat, -248,0 MSEK (-149,7)
  • Resultat per aktie efter utspädning, -3,15 SEK (-1,97)
  • Soliditet vid periodens slut, 18,7% (36,5%)
  • Substansvärde vid periodens slut, 589,0 MSEK (1 648,9)
  • Substansvärde per aktie efter utspädning, 7,58 SEK (21,22)

Kommentar från VD

Optimism – trots allt

Under de två senaste kvartalen har transaktionsmarknaden kännetecknats av en osedvanligt hög grad av osäkerhet, milt uttryckt. Det har framför allt drabbat lågavkastande fastigheter och projektfastigheter, fastigheter utan tydligt kassaflöde. Det är bakgrunden - och den viktigaste orsaken - till det veritabla stålbad som Fastator genomgått under de senaste två kvartalen med omfattande strukturella och organisatoriska förändringar som följd.

Förväntade räntesänkningar har dröjt. Finansiering av nya förvärv har varit – och är – en utmaning och några tidigare investeringar har behövt avvecklas.

Det förändrade ränteläget har också tydligt påverkat flera av våra investeringar negativt. På bara ett år har vårt substansvärde mer än halverats när ökade avkastningskrav har påverkat fastighetsvärden negativt och byggrätter blivit mycket svåra att värdera på grund av en stagnerad byggsektor. Fastators börskurs har fallit och per bokslutsdagen är substansrabatten drygt 80%.

Det är förvisso en inte särskilt ljus bild av dagens realiteter men samtidigt är det min bedömning att Riksbankens sänkning av räntan kan bli startskottet för en försiktigt ökad optimism och därmed en mer rimligt prissatt transaktionsmarknad. Det ger i så fall bättre förutsättningar för fortsatt renodling och tillväxt i återstående innehav.

Obligationsmarknaden har under hösten och vintern uppvisat väsentligt ökade avkastningskrav, vilket vi märkte av i höstas. Men även denna marknad påverkas sedan en tid i en för Fastator positiv riktning när räntan generellt börjar sänkas och prisas in i räntenivåerna. Redan nu pågår till exempel en omförhandling av Fastators och Points nära 2 miljarder i obligationsskuld.

Skulder ska refinansieras samtidigt som nytt kapital flyter in till obligationsinvesterare, kapital som behöver placeras. Det är därför min övertygelse, även om osvuret är bäst, att vi kommer att kunna nå en för alla parter godtagbar överenskommelse med obligationsinvesterarna även denna gång.

När vi nått detta delmål finns en tydlig potential i kvarvarande innehav som enligt min mening inte återspeglas i nuvarande börskurs. Mitt och Fastators fortsatta arbete inriktas på att synliggöra dessa bestående värden samtidigt som vi aktivt bygger nya värden i våra innehav.

Svante Bengtsson

VD Fastator

Datum 2024-05-17, kl 07:00
Källa MFN
Bifogade filer
Kopiera toppinvesterare! Med eToros innovativa CopyTrader™, kan du automatiskt kopiera andra investerares beslut. Hitta investerare som du tror på och kopiera deras investeringar i realtid. Inga extra avgifter tas ut för att använda CopyTrader-funktionen.
Copy Trading innebär inte investeringsråd. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ned. Ditt kapital löper risk.