Delårsrapport för tredje kvartalet 2023

MAR

Detta är en sammanfattning, den fullständiga rapporten finns tillgänglig på https://ellweegroup.com/finansiella-rapporter/

Finansiell sammanfattning juli—september 2023

Nettoomsättningen uppgick till 69,9 MSEK (57,8 MSEK).
Bruttomarginalen under kvartalet uppgick till 11,1 % (12,8 %).
EBITDA uppgick till +1,8 MSEK (0,4 MSEK).
Rörelseresultatet uppgick till –0,4 MSEK (44,4 MSEK) för kvartalet. Periodens resultat var för
kvartalet –1,4 MSEK (1,9 MSEK).
Resultat per aktie, var –3,04 SEK (0,00 SEK).
 

Finansiell sammanfattning januari—september 2023

Nettoomsättningen uppgick till 193,2 MSEK (164 MSEK).
Bruttomarginalen under perioden uppgick till 11,4 % (14 %).
EBITDA uppgick till +2,8 MSEK (-8,5 MSEK).
Rörelseresultatet uppgick till –3,4 MSEK (-22,1 MSEK) för perioden. Periodens resultat var för
perioden –5,8 MSEK (-68,8 MSEK).
Resultat per aktie, var - 12,82 SEK (-0,31 SEK)

 

Väsentliga händelser under tredje kvartalet

Den 13 juli 2023 meddelade bolaget att första dagen för handel i ELLWEEs aktie efter
sammanläggning av aktier är 20 juli 2023. Sammanläggningen av aktier beslutades på ordinarie
bolagsstämma 21 juni 2023.

Under tredje kvartalet började dotterbolaget EW Fritid AB sälja ytterligare ett varumärke, Dethleffs, som är ett nytt märke för koncernen.

 

Väsentliga händelser efter periodens utgång

Den 10 oktober 2023 meddelades att bolaget etablerar en ny försäljningsanläggning i Göteborg och
ingår avtal om försäljning av bl. a Knaus och Weinsberg. I samband med detta skapades två nya bolag
i koncernen varav försäljningsanläggningen finns i bolaget EW Fritid Göteborg
AB.

Den 1 juli 2022 ställde bolaget ut ett lån i samband med avyttringen av elfordonsverksamheten om
9,25 MSEK (justerat från 9,5 MSEK till 9,25 MSEK) som bl. a innehöll säkerhet i lager av elfordon. Lånet förföll siste juni 2023. På grund av låntagarens blygsamma försäljning av golffordon och övriga ekonomiska ställning har låntagaren ännu inte haft möjlighet att reglera lånet och är per rapporteringstillfället fortsatt obetalt. ELLWEE arbetar vidare med att få betalt för sin fordran.
 

VD-kommentar
Fortsätter visa tillväxt
  
Marknad

Kvartal 3 visade en organisk tillväxt om ca 21 % jämfört med förra årets kvartal 3. En tillväxt som vi är stolta över på grund av framför allt två anledningar. Dels på grund av att det varit svårare marknadsförutsättningar detta års kvartal 3 än förra året, dels för att vi redan förra årets kvartal 3 visade en god tillväxt (18 %) än året dessförinnan, år 2021.

Det är generellt svårare att göra affärer, med minskad köpkraft från kunder, ökande räntor och inflation. Detta minskar antalet besökare, men vi fortsätter göra mycket affärer genom att ta marknadsandelar från konkurrenter.

Intresset för fritidsfordon är alltjämt starkt vilket också går att skönja i statistiken för campinganläggningarna ute i landet som har haft ett bra år.

Under kvartalet utökade vi vårt produkterbjudande genom att marknadsföra nya husbilar av märket Dethleffs, som är ett välkänt kvalitetsmärke.

 

Strategi

Vi fortsätter att arbeta mot vår strategi med organisk tillväxt såväl som förvärv. Hittills har den organiska tillväxtstrategin fallit ut väl, vilket syns på bolagets omsättning. Vi har under kvartalet, fortsatt anpassa oss mot efterfrågan vad det gäller produktmix av husvagnar versus husbilar och nya fordon versus begagnade fordon.

De finansiella aktörerna är fortsatt restriktiva till utlåning gentemot hur det såg ut för ett och två år sedan, vilket gör det svårare att göra bl a förvärv. Denna restriktiva hållning till belåning av förvärv bedömer vi kommer att hålla i sig. När riskaversionen kommer avta är idag svårt att bedöma.

  

Finansiell ställning

För kvartalet hade vi en positiv EBITDA med 1,8 MSEK vilket var en förbättring mot förra årets kvartal tre.

Moderbolaget har fortsatt en fordran om ca 9 MSEK som uppstod i samband med avyttringen av elfordonsverksamheten för snart 1,5 år sedan. Fordran är förfallen sedan sista juni i år och vi fortsätter arbetet med att få in den fordran.

Vid kvartalets utgång var kassan strax över 10 MSEK, vilket är 1,2 MSEK mindre än kassan förra kvartalet, medan det är 3,5 MSEK mer i kassan än vad kassan var kvartal 3 förra året.

 

 

Framtida utsikter

Vi går nu in i två efterföljande lågsäsongskvartal och vi kommer göra en naturlig nedgång i omsättning. Per rapportdatum ser vi oss ligga i linje med förra årets kvartal.

Förra årets kvartal fyra visade en hög omsättning gentemot året tidigare och det återstår att se om vi lyckas nå motsvarande omsättning i detta års kvartal fyra eller ej.

Under oktober månad avtalade vi om att etablera en anläggning i södra Göteborg. Därtill avtalade vi också med Bergholms om att på anläggningen i Göteborg bli återförsäljare för nya fritidsfordon av varumärkena Knaus, Weinsberg, CI och Roller Team för både husvagnar och husbilar. Detta är en satsning i en fin region och med fina varumärken som vi tror kan bli en god investering på sikt. Anläggningen har sin officiella premiär i november 2023.

 

 

Jim Larsson

VD, ELLWEE AB (publ)

 

Datum 2023-11-08, kl 08:00
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!