Delårsrapport för andra kvartalet 2024

MAR

Detta är en sammanfattning, den fullständiga rapporten finns tillgänglig på https://ellweegroup.com/finansiella-rapporter/

Finansiell sammanfattning april—juni 2024

· Nettoomsättningen uppgick till 80,6 MSEK (84,4 MSEK.)
· Bruttomarginalen under kvartalet uppgick till 9,9 % (12,8 %).
· EBITDA uppgick till +1,6 MSEK (3,9 MSEK).
· Rörelseresultatet +19,7 MSEK* (+1,9 MSEK)
· Resultat per aktie, var 15,9 SEK (0,00 SEK)

 

Väsentliga händelser under andra kvartalet
·  Den 6 maj meddelade bolaget att Styrelsen i ELLWEE AB har beslutat att skriva ned fordran om 20 MSEK mot den emissionsgarant som ingick ett garantiåtagande gentemot Bolaget i samband med den företrädesemission som offentliggjordes den 20 november 2023. Bakgrunden är att styrelsen bedömt det som osannolikt att emissionsgaranten kommer erlägga betalning för sitt åtagande.

Mot bakgrund av nedskrivningen av fordringar inledde styrelsen även en process för att utvärdera strategiska alternativ för att maximera värdet för aktieägarna.

I samma pressmeddelande, meddelades att bolaget har avtalat om en kreditfacilitet om 3,2 MSEK i syfte att täcka nuvarande och kommande kostnader för den strategiska översynen. Under kvartalet avslutades denna kreditfacilitet.

·  Den 7 juni 2024 meddelade bolaget att ELLWEE AB har förlikat med representant för emissionsgarant avseende garantiåtagande gentemot Bolaget i samband med den företrädesemission som offentliggjordes den 20 november 2023. Förlikningsbeloppet uppgår till 1 MSEK och betalas till ELLWEE senast 7 oktober 2024. Förlikningsbeloppet betalas utan krav på leverans av aktier.

·  Den 7 juni 2024 beslutade Styrelsen för ELLWEE AB med stöd av bemyndigande från årsstämman den 21 juni 2023, om en riktad nyemission om 666 784 aktier till en teckningskurs om 5,624 SEK (”Emissionen”), motsvarande cirka 3,75 MSEK. Den 12 juni 2024 meddelade Bolaget att emissionen var fullt inbetald och registrerad på Bolagsverket.

·  Den 20 juni hade ELLWEE AB årsstämma där val av styrelse föranledde att Alexander Schoeneck entledigades som ledamot och nyval av Sven Cristea som ordinarie ledamot. Intill nästa årsstämma. Övriga två ordinarie styrelseledamöter valdes om.

 

Väsentliga händelser efter periodens utgång

· Inga väsentliga händelser har inträffat efter periodens utgång.

 

 

VD-kommentar

Långsiktiga positiva marknadssignaler

 
Marknad
Första halvåret summerades med c: a 2 % tillväxt. Intresset för husbilar är fortsatt starkt och vi ser också positivism och en något ökad köpvilja i samband med den senaste räntesänkningen.

Kvartal 2 visade en god omsättning om än 5 % lägre än jämförelsekvartalet. Under den senare delen av kvartalet ställde vi om lagret vilket påverkade omsättningen och marginalen negativt för kvartalet.

Strategi
Den operativa verksamheten fortsätter med strategin att bygga en långsiktig god verksamhet för att ta marknadsandelar och investerar i goda kundrelationer för att öka lojaliteten hos våra kunder.

Under kvartalet startade bolaget en strategisk översyn över hela verksamheten, där kapitaltillskott såväl som nya affärsområden och befintliga operativa verksamheten utvärderas utifrån potential och förutsättningar. Vad det gäller utvärdering av den befintliga verksamheten har anläggningen i Göteborg ett särskilt fokus.

Finansiell ställning
Koncernen har under kvartalet arbetat för att få en större finansiell kapacitet, ett viktigt arbete för såväl moderbolag som koncernen och därför ett arbete som fortsätter in även i kommande kvartal.

Dotterbolaget i Uppland har delvis anpassat sin lagernivå under kvartalet för att bemöta att ytterligare lagerfinansiering för verksamhetens tillväxt tar längre tid än förväntat, Dotterbolaget minskar därför tillväxtambitionerna framåt för 2024 för att återuppta dem år 2025.

Dotterbolaget i Västra Götaland drivs med en förhållandevis låg kostnadsbas och är i behov av finansiering för att kunna bedriva en tillfredsställande långsiktig verksamhet.

Koncernen som helhet hade en positiv EBITDA för kvartalet med 1,6 MSEK samt för halvåret med negativt EBITDA om –0,3 MSEK.

    
Framtida utsikter
Vi ser en god försäljning så här långt in i juli månad och förväntas ha en omsättning ungefär som juli förra året hade.

Nuvarande positiva makroekonomiska signaler avseende inflation och räntenivåer gör oss hoppfulla om att vi går mot ett mer gynnsamt klimat mot att köpa fritidsfordon och vi ser hoppfullt på marknaden och dess köpkraft på medellång sikt.

 
Jim Larsson
VD, ELLWEE AB (publ)

Datum 2024-07-24, kl 08:00
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 15 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 6000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!