Delårsrapport för andra kvartalet 2023

MAR

Detta är en sammanfattning, den fullständiga rapporten finns tillgänglig på https://ellweegroup.com/finansiella-rapporter/

Finansiell sammanfattning april—juni 2023

Nettoomsättningen uppgick till 84,4 MSEK (78,7 MSEK, varav 1 MSEK var omsättning från den avyttrade elfordonsverksamheten).

Bruttomarginalen under kvartalet uppgick till 12,8 % (13,2 %).

EBITDA uppgick till +3,9 MSEK (- 2,1 MSEK, justerat EBITDA, exklusive elfordonsverksamheten var för jämförelseperioden + 2,4 MSEK).

Rörelseresultatet +1,9 MSEK (-57,1 MSEK. I jämförelseperiodens rörelseresultat ingår en nedskrivning av elfordonsverksamheten som avyttrades 1 juli 2022 om ca -52,4 MSEK.)

Resultat per aktie, var 0,00 SEK (- 0,34 SEK).


Finansiell sammanfattning januari—juni 2023

Nettoomsättningen uppgick till 123,3 MSEK (106,2 MSEK, varav 1,7 MSEK var omsättning från den avyttrade elfordonsverksamheten).

Bruttomarginalen under första halvåret uppgick till 11.6 % (14,6 %).

EBITDA uppgick till +1,0 MSEK (–8,9 MSEK. Justerat EBITDA, exklusive elfordonsverksamheten, för jämförelseperioden uppgick till +0,3 MSEK.)

Rörelseresultatet uppgick till –3,0 MSEK (-66,5 MSEK. I jämförelseperiodens rörelseresultat ingår en nedskrivning av elfordonsverksamheten som avyttrades 1 juli 2022 om ca -52,4 MSEK.)

Resultat per aktie, var - 0,01 SEK (- 0,54 SEK)

 

 

Väsentliga händelser under första kvartalet

Den 25 april meddelade bolaget att förvärvet av Alsike Maskin Entreprenadförsäljning AB inte fullföljs.

Den 21 juni hölls ordinarie stämma där det togs beslut om att bl. a ändra bolagsordningens gränser avseende antal aktier och aktiekapital, bolagets säte, sammanläggning av aktier, minskning av aktiekapital samt emissionsbemyndigande. På stämman beslutades även att komplettera bolagets styrelse genom nyval av Peter Carenborn.

Under kvartalet började dotterbolaget EW Fritid AB sälja två nya varumärken, Sun Living samt eldrivna husbilsmärket Tonke. Under kvartalet tecknades ytterligare ett avtal om att bli återförsäljare av för koncernen nytt märke, där försäljning planeras påbörjas under kvartal tre.

 

Väsentliga händelser efter periodens utgång

Den 1 juli 2022 ställde bolaget ut ett lån i samband med avyttringen av elfordonsverksamheten om 9,25 MSEK (justerat från 9,5 MSEK till 9,25 MSEK) som bl. a innehöll säkerhet i lager av elfordon. Ett lån som i tidigare period skrivits ned till 2,5 MSEK. Lånet förföll siste juni 2023. På grund av låntagarens blygsamma försäljning av golffordon och övriga ekonomiska ställning har låntagaren inte haft möjlighet att reglera lånet och är per rapporteringstillfället fortsatt obetalt. ELLWEE arbetar vidare med att få betalt för sin fordran.

Den 13 juli 2023 meddelade bolaget att första dagen för handel i ELLWEEs aktie efter sammanläggning av aktier är 20 juli 2023. Sammanläggningen av aktier beslutades på ordinarie bolagsstämma 21 juni 2023.

 

VD-kommentar

Styrkebesked

  

Marknad

Kvartal 2 visade en organisk tillväxt om ca 9 % för rekreationsfordonsverksamheten som därmed har visat tillväxt under fyra kvartal i följd. För årets första halvår visade vi en organisk tillväxt om 18 % och vi fortsätter att ta marknadsandelar. Det är ett stort styrkebesked, framförallt då vi det senaste året sett en alltmer utmanande marknad och ändrade omvärldsfaktorer.

Vi visade för kvartalet en högre bruttovinst jämfört med förra årets andra kvartal. Samtidigt fortsatte vi att öka bruttomarginalen under kvartalet jämfört med årets första kvartal.

Likt de senaste kvartalen ser vi ett mindre antal besökare i anläggningen jämfört med förra året, men vi fortsätter att göra många affärer och visar tillväxt.

Under kvartalet började vi marknadsföra varumärkena Tonke, Sveriges första eldrivna husbil, samt det mer etablerade varumärket Sun Living.

Vi har under kvartalet avtalat om ytterligare ett varumärke som vi kommer börja marknadsföra under kvartal 3.

 

Strategi

Dotterbolaget EW Fritid fortsätter med strategin att bygga en långsiktig god verksamhet där vi tar marknadsandelar och investerar i goda kundrelationer för att öka lojaliteten hos våra kunder.

Koncernen arbetar vidare med att hitta förvärv för att få nya etableringar för sin verksamhet för att även kunna växa geografiskt och därmed kunna ta del av synergier såväl som kunna erbjuda ännu bättre service till våra kunder.

 

Finansiell ställning

Dotterbolaget, där den operativa verksamheten finns, har en fortsatt god finansiell ställning inför kommande kvartal med både ett fint lager av fordon samt en god kassa.

Moderbolagets kostnader var lägre under kvartalet jämfört med förra årets andra kvartal. En medveten optimering av bolaget så väl som en anpassning av att vägen till nya förvärv tar längre tid än planerat.

Moderbolaget har fortsatt en fordran om 9,25 MSEK som uppstod i samband med avyttringen av elfordonsverksamheten för c: a ett år sedan. Fordran förföll sista juni och vi arbetar vidare med att få in den fordran.

Koncernen som helhet hade en positiv EBITDA för kvartalet med 3,9 MSEK samt för halvåret med 1 MSEK. Rörelseresultatet justerat för goodwill-avskrivning var för kvartalet positivt med 3,5 MSEK.

Kvartalet var sammanfattningsvis koncernens hittills bästa kvartal.

 

Framtida utsikter

Vi ser en god efterfrågan så här långt in i juli månad och vi ser fram emot ett spännande kvartal där de nya marknadsförutsättningarna som finns verkar vara här för att stanna. En marknadssituation som vi hittills har hanterat väl.

Leverantörer till oss har gett viss indikation om att tillgången till nya fordon ser bättre ut under 2024 än vad det varit detta året vilket vi ser positivt på.

 

 Jim Larsson

VD, ELLWEE AB (publ)

 

Datum 2023-07-19, kl 08:00
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!