Elicera Therapeutics
Elicera Therapeutics deltar i ett samarbetsprojekt för utveckling av förbättrad CAR T-cellstillverkning som tilldelats forskningsstöd om 850 TSEK
CAR T-cellterapier framställs genom att man utvinner T-celler från patienten och modifierar dem i laboratoriet så att de producerar specifika proteiner på ytan, så kallade chimära antigenreceptorer, CAR. I dagsläget görs detta i en delvis öppen process vilket medför risker för kontamination av CAR T-cellerna.
Produktionsprocessen kommer att utvecklas i ett laboratorium på Uppsala universitet och sen tekniköverföras till Vecura - en GMP-tillverkningsenhet för avancerade terapiläkemedel vid Karolinska Universitetssjukhuset. Elicera bidrar genom att tillhandahålla den vektor som är nödvändig för genomförandet. Målet är att generera bättre kvalitet av ELC-401 CAR T-celler och minska ledtiderna mellan utvinning av T-celler och behandling med de färdiga CAR T-cellerna.
"Vi är mycket glada över CAMP stöttar det här projektet som ger oss möjlighet att vidareutveckla vår framställningsprocess av CAR T-celler. Den minskade risken för kontamination och de kortade ledtiderna kommer att öka vår konkurrenskraft avsevärt i utvecklingen av nya CAR T-behandlingar," säger Jamal El-Mosleh, vd för Elicera Therapeutics."
Projektet kommer att drivas inom ramen för utvecklingen av bolagets CAR T-cellsterapi ELC-401 mot glioblastom. Projektet delfinansieras av det nationella centret CAMP och uppskattas kunna slutföras inom ett år från projektstart.
Om ELC-401
ELC-401 riktar sig mot tumörantigenet IL13Ra2 - ett receptorprotein som är överrepresenterat i hjärntumörer av typen Glioblastom (GBM). Bolaget har i en preklinisk studie kunnat visa att IL13Ra2 är en effektiv tumörmåltavla för iTANK-förstärkta CAR T-celler. I studien, som publicerades i Nature Communications 2023, utvärderades den syntetiska receptorn som ligger till grund för ELC-401. Resultaten visade bland annat att CAR T-cellerna hade en potent celldödande effekt och förlängde överlevnaden i sjukdomsmodellen. Tack vare iTANK förväntas ELC-401 även kunna motverka den starkt immunhämmande mikromiljön i glioblastom samt mobilisera ett immunsvar även mot andra måltavlor i denna heterogena cancerform. ELC-401 befinner sig just nu i sen preklinisk utvärderingsfas och bolaget utvärderar den optimala administrationsvägen för CAR T-cellsterapin.
Datum | 2024-01-09, kl 14:46 |
Källa | Cision |