Elekta inleder samarbete med MSD för bättre njurcancervård med hjälp av digitala lösningar

STOCKHOLM – Elekta (EKTA-B.ST) tillkännagav idag ett partnerskap med MSD (Merck & Co., Inc., Rahway, N.J., USA) för att utveckla digital patientövervakning vid avancerad njurcellscancer (RCC) med hjälp av Elektas Kaiku Health-lösning, en digital plattform för patientengagemang och rapporterad resultatövervakning.

Standardvården för avancerad RCC i frontlinjen har blivit immunonkologisk (IO)-baserad kombinationsterapi (IO-tyrosinkinashämmare* (TKI) [för patienter med gynnsam och medel-till-dålig risk] eller IO-IO [endast för patienter med medel-till-dålig risk]). Behandlingen är effektiv, men en avgörande aspekt för vårdgivare är optimal och snabb hantering av potentiella biverkningar, så att patienterna får ut mesta möjliga av sin ordinerade behandling.

Med stöd av MSD kommer Elekta att utveckla en digital modul för patienter som de kan använda för kontakt med vårdteamet och som utbildar dem om deras sjukdom, behandlingen och de möjliga biverkningarna.

Modulen erbjuder omfattande symtomövervakning och patientstöd som ger individuellt anpassad övervakning av patienterna och snabb upptäckt av symtom. Den innehåller även digitalt utbildnings- och supportmaterial som har tagits fram särskilt för kombinationsbehandling med IO-TKI vid avancerad RCC. Modulen kommer att valideras 2024 i samarbete med flera ledande cancerkliniker i Europa.

Marc Gailhardou, vice president vid Global Oncology Marketing hos MSD: "Investeringarna som MSD har gjort i partnerskapet med Elekta Kaiku visar vårt engagemang i innovation inom vården av njurcancer och urogenital cancer. Vårt mål är att med gemensamma krafter hjälpa patienter och vårdgivare optimera patienternas behandlingsresa och skapa förutsättningar för gemensamma behandlingsbeslut och god kommunikation.”

Anish Patankar, SVP och Head of Business Line Software hos Elekta, tillägger: ”Att införa digitalt patientstöd är en av de potentiella utmaningarna inom cancervården. Vårt och MSD:s gemensamma mål är att förbättra kommunikationen mellan patienterna och deras vårdteam. Syftet med vårt initiativ är att ge ett strukturerat stöd för symtomhantering och patientövervakning, samtidigt som patienterna utbildas om sin sjukdom och behandling.”

Läs mer om Kaiku Health: www.elekta.com/kaiku.

*Tyrosinkinashämmare (TKI) är en klass av riktad terapi som används vid cancerbehandling. De verkar genom att blockera aktiviteten hos specifika enzymer som kallas tyrosinkinaser, som spelar en avgörande roll i tillväxten och delningen av cancerceller.

# # #

För mer information, kontakta:
Mattias Thorsson, Vice President, Head of Corporate Communications
Telefon: +46 70 865 8012, e-post: Mattias.Thorsson@elekta.com  
Tidszon: CET: centraleuropeisk tid

Raven Canzeri, Global Director, Media Relations
Telefon: +1 770-670-2524, e-post: Raven.Canzeri@elekta.com
Tidszon: ET: Eastern Time

Om Elekta
Som ledande inom precisionsstrålbehandling är Elektas åtagande att säkerställa att varje patient har tillgång till bästa möjliga cancervård. För att möta nya utmaningar och förändrade patientbehov krävs ett nära samarbete med våra kunder, och det är precis så vi vill ha det. För många av de 4 500 anställda i vårt globala team är arbetet mer än ett arbete. Här finns ett personligt engagemang i att förena vetenskap och kreativitet, och att förändra cancervården på djupet. Vi skapar inte bara teknologi, vi skapar hopp. Elekta har sitt huvudkontor i Stockholm, kontor i över 40 länder och är noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information, besök elekta.com eller följ @Elekta på “X”, tidigare känt som Twitter.

Datum 2024-03-28, kl 07:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!