Ecoclime reverserar förvärvet av Miljöbelysning förutsatt beslut på extra bolagsstämma

MAR

Efter att Ecoclime Group AB ägt Miljöbelysning Sweden AB i dryga två år och bolagets orderingång har vikt kraftigt särskilt inom segmentet elbilsladdare, har de tidigare ägarna och Ecoclime gemensamt beslutat att reversera affären kassaflödesmässigt. Som en del av affären skall även värdet av de 805 910 st aktier som vid förvärvet emitterades och då värderades till 12 MSEK, återföras till Ecoclime inom de kommande tre åren. Under tiden fram till tillträdet, som kommer att ske den 2 januari 2025, tar tidigare ägare ansvar för alla eventuella risker. Ecoclime erhåller även andel vid eventuell framtida försäljning av bolaget till tredje part fram till den 29 december 2029.

Krister Werner VD i Ecoclime:

”Försäljningen av Miljöbelysning innebär att Ecoclime under närmaste året stärker kassan med mer än 15 MSEK. Tillsammans med erhållen management fee, sedan förvärvet och fram till överlåtelsen, innebär det att affären reverseras fullt ut kassaflödesmässigt. Därmed kan vi fokusera än kraftfullare på vår kärnverksamhet inom det cirkulära värmeenergisegmentet. Ett segment som innefattar vår unika återvinning och integration av värmeenergi från spillvatten och ventilationsluft, även innefattande prognosstyrning samt bergvärme, som minskar fastigheters energi och köpta värmebehov med mer än 70 %”.

 Lennart Olofsson Ecoclimes ordförande och grundare:

”Vid förvärvet av Miljöbelysning hade vi ambitionen att utveckla synergierna på kundsidan. Med stöd av bolaget har vi etablerat en egen säljverksamhet på BRF-marknaden. I det rådande konjunkturläget är det därför glädjande att vi hittat en lösning som är bra för bägge parter i den här affären, utan att det kostat oss något av vårt kassaflöde. Vi ser nu även fram emot ett framtida partnerskap med Miljöbelysning, i nya former utan att vi behöver lägga managementfokus på verksamheten som ägare”.

Med anledning av att motparten i affären inkluderar ledande befattningshavare så krävs ett beslut på en extra bolagsstämma. Ecoclime Group AB kommer inom kort att kalla till densamma. Miljöbeslyning har varit en del av affärsområdet Smarta fastigheter och hade en nettoomsättning 2023 på 86.4 MSEK med en EBIT om 3.4 MSEK.

Datum 2024-05-17, kl 13:49
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!