Uttalande från den oberoende budkommittén i styrelsen för Dustin Group AB (publ) med anledning av budpliktsbudet från Axel Johnson AB

REG

Detta uttalande görs av den oberoende budkommittén[1] i styrelsen för Dustin i enlighet med punkt II.19 i Nasdaq Stockholms takeover-regler ("Takeover-reglerna").

Bakgrund

Axel Johnson offentliggjorde den 27 juni 2023 att Axel Johnson hade förvärvat ytterligare aktier i Dustin och därigenom ökat sin andel av rösterna i Bolaget från 28,7 procent till 30,5 procent så att budplikt uppkom. Den 29 juni 2023 offentliggjorde Axel Johnson ett sådant budpliktserbjudande till aktieägarna i Dustin ("Erbjudandet") om 28,50 kronor per aktie ("Erbjudandepriset"). Den 30 juni 2023 offentliggjorde Axel Johnson erbjudandehandlingen avseende Erbjudandet.

Erbjudandepriset innebär:

  • en negativ premie om cirka 5,4 procent jämfört med slutkursen 30,14 kronor för Dustins aktie på Nasdaq Stockholm den 29 juni 2023, vilket var den sista handelsdagen före Erbjudandets offentliggörande[2]; och
  • en negativ premie om cirka 4,2 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för Dustins aktie på Nasdaq Stockholm under de senaste 30 handelsdagarna fram till och med den 26 juni 2023, vilket var den sista hela handelsdagen före det att Axel Johnson offentliggjorde att ett budpliktserbjudande om 28,50 kronor skulle lämnas.

Erbjudandet värderar samtliga utestående aktier i Dustin till cirka 3,2 miljarder kronor.[3]

Acceptfristen för Erbjudandet inleddes den 3 juli 2023 och avslutas den 31 juli 2023.

Erbjudandets fullföljande är villkorat av att samtliga för Erbjudandet och förvärvet av Dustin erforderliga tillstånd, godkännanden, beslut och andra åtgärder från myndigheter eller liknande, inklusive från konkurrensmyndigheter, har erhållits, i varje enskilt fall, på för Axel Johnson acceptabla villkor.

För mer information om Erbjudandet, se www.axjbid.se.

De oberoende ledamöterna i Dustins styrelse, Stina Andersson, Gunnel Duveblad, Morten Strand och Dolph Westerbos, har bildat en budkommitté för att representera Bolaget i samband med Erbjudandet. Budkommittén har utsett Gunnel Duveblad till ordförande i kommittén. Styrelseledamöterna Mia Brunell Livfors (ordf.), Thomas Ekman, Johan Fant och Tomas Franzén har, med anledning av sina respektive engagemang i bolag inom Axel Johnson AB-koncernen, intressekonflikter som innebär att de inte får delta i Dustins handläggning av frågor relaterade till Erbjudandet.

Budkommittén har anlitat Cederquist som legal rådgivare i samband med Erbjudandet. Vidare har budkommittén inhämtat ett oberoende värderingsutlåtande (s.k. fairness opinion) från Grant Thornton Sweden AB (”Grant Thornton”) i enlighet med punkt III.3 i Takeover-reglerna som biläggs detta uttalande. Grant Thornton erhåller ett fast arvode för uppdraget avseende värderingsutlåtandet som inte är beroende av Erbjudandepriset, anslutningsgraden i Erbjudandet eller huruvida det fullföljs.

Budkommitténs utvärdering och rekommendation

Budkommitténs uppfattning om Erbjudandet baseras på en bedömning av ett antal faktorer som budkommittén ansett vara relevanta i förhållande till utvärderingen av Erbjudandet. Dessa faktorer inkluderar, men är inte begränsade till, börskursen för aktierna i Dustin, Bolagets strategiska och finansiella position och Bolagets förväntade framtida utveckling och långsiktiga värdeskapande, inklusive därmed förknippade möjligheter och risker. Vid utvärderingen av Erbjudandet har budkommittén analyserat Erbjudandet med hjälp av metoder som normalt används för att utvärdera bud på noterade bolag, däribland Dustins värdering i förhållande till jämförbara noterade bolag och jämförbara transaktioner, budpremier i tidigare offentliga uppköpserbjudanden, analytikers förväntningar avseende Dustins utveckling, Bolagets aktiekurs samt budkommitténs syn på Dustins förmåga att leverera värde till aktieägarna på lång sikt.

Budkommittén har vidare beaktat det oberoende värderingsutlåtandet från Grant Thornton, enligt vilket Erbjudandet, baserat på de förutsättningar och reservationer som anges i utlåtandet, är oskäligt ur finansiell synvinkel för Dustins aktieägare.

Budkommittén noterar även att Axel Johnson har uttryckt att ökningen av Axel Johnsons ägande i Dustin till 30,5 procent inte motiveras av någon ambition att förvärva samtliga aktier i Dustin, utan av en stark tro på Dustins position och framtidsutsikter, och Axel Johnsons ambition att som långsiktig och engagerad huvudägare stödja Dustins fortsatta tillväxt och utveckling.

Med beaktande av ovanstående faktorer är budkommitténs uppfattning att Erbjudandet inte reflekterar den långsiktiga potentialen eller det underliggande värdet i Dustin. Budkommittén rekommenderar därför enhälligt aktieägarna i Dustin att inte acceptera Erbjudandet.

Påverkan på Dustin och dess anställda

Enligt Takeover-reglerna ska budkommittén, baserat på Axel Johnsons uttalande i offentliggörandet av Erbjudandet, offentliggöra sin uppfattning om den inverkan som genomförandet av Erbjudandet kan komma att ha på Dustin, särskilt sysselsättningen, och sin uppfattning om Axel Johnsons strategiska planer för Dustin och de effekter som dessa kan förväntas ha på sysselsättning och på de platser där Dustin bedriver sin verksamhet. Axel Johnson har därvid uttalat att:

"Axel Johnson uppskattar den viktiga roll som Dustins anställda spelar. Vidare är Axel Johnsons ägande i Dustin ett strategiskt innehav med ett mycket långsiktigt perspektiv. Axel Johnson planerar därför inga förändringar avseende Dustins ledning eller anställda (inklusive anställningsvillkor) eller för sysselsättningen och verksamheten på de platser där Dustin bedriver sin verksamhet. Erbjudandet förutses inte heller medföra några förändringar avseende Axel Johnsons ledning eller anställda."

Budkommittén utgår från att detta är en korrekt beskrivning och har i relevanta hänseenden ingen anledning att inta en annan uppfattning.

_____________________

Detta uttalande ska i alla avseenden vara underkastat och tolkas i enlighet med svensk materiell rätt. Tvist i anledning av detta uttalande ska exklusivt avgöras av svensk domstol. Detta uttalande har upprättats i en svensk och en engelsk version. Vid eventuella avvikelser mellan den svenska och den engelska versionen ska den svenska versionen äga företräde.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Eva Ernfors, Informationschef: eva.ernfors@dustin.se, 070 258 62 94

Om Dustin

Dustin är en ledande onlinebaserad IT-partner i Norden och Benelux. Vi hjälper våra kunder att vara i framkant genom att förse dem med rätt IT-lösning för deras behov.

Vi erbjuder cirka 280 000 produkter med tillhörande tjänster till företag, offentlig sektor och privatpersoner. Omsättningen verksamhetsåret 2021/22 uppgick till cirka 23,6 miljarder kronor och mer än 90 procent av intäkterna kom från företagsmarknaden.

Dustin Group har cirka 2 500 medarbetare och är sedan 2015 börsnoterat på Nasdaq Stockholm med huvudkontor i Nacka Strand strax utanför centrala Stockholm.

[1] Stina Andersson, Gunnel Duveblad, Morten Strand och Dolph Westerbos.

[2] Jämfört med slutkursen 26,76 kronor för Dustins aktie på Nasdaq Stockholm den 26 juni 2023, vilket var sista hela handelsdagen före det att Axel Johnson offentliggjorde att ett budpliktserbjudande om 28,50 kronor per aktie skulle lämnas, innebär Erbjudandet en premie om 6,5 procent.

[3] Exklusive de aktier, för närvarande 825 000 C-aktier, som ägs av Dustin.

Datum 2023-07-13, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!