Cortus och Nordbex ingår Letter of Intent kring projektering av en stor anläggning för koldioxidnegativ elproduktion i södra Sverige (SE4)

REG

Cortus har skrivit ett LOI med det svenska bolaget Nordbex kring en förgasningsanläggning för elproduktion med koldioxidinfångning. Nordbex är ett nystartat projekteringsbolag med den brittiska projektutvecklaren Landmark Power Holdings (LMPH) som huvudägare. LMPH har ett etablerat koncept för gasbaserad elproduktion med koldioxidinfångning, där ett första storskaligt kraftverk är under uppförande samt ett flertal kraftverk är under projektering i Storbritannien. 

Under detta LOI så beställer Nordbex engineeringtjänster för ca 3 MSEK fram till och med sommaren 2024. Leveransen från Cortus blir en del i Nordbex beslutsunderlag för utökad förprojektering under andra halvan av 2024 och investeringsbeslut 2025. Projektet förutsätter färdigställandet av Höganäs-anläggningen som fortsatt kommer att prioriteras av Cortus.

Nordbex arbetar med elproduktion från skogsavfall (biomassa) med infångning och permanent lagring av biogen koldioxid. Cortus WoodRoll® process har av Nordbex identifierats som den enda förgasningsprocessen för att åstadkomma detta idag. Genom förgasning av biomassa i tre modulära 20 MW WoodRoll® används energigasen för att generera över 20 MW el i gasmotorer med efterföljande infångning och permanent lagring av mer än 100 000 ton koldioxid per år. Anläggningen planeras byggas i södra Sverige (prisområde 4) med biomassa i form av skogsavfall som bränsle för projektet. Cortus är en av flera underleverantörer. Cortus ska sälja och leverera förgasningstekniken till projektet.

"Vi på Cortus är stolta över denna nya möjlighet där WoodRoll®-tekniken visar bäst förutsättningar för att generera koldioxidnegativ elkraft. Projektet är det första i sitt slag i världen i en kommersiell storlek" säger Rolf Ljunggren tf VD och grundare av Cortus. 

"Nordbex har valt WoodRoll® för dess unika förmåga till högt energiutbyte ur lågvärdig biomassa för vårt första koldioxidnegativa projekt i Norden", säger Carl Berglund, affärsutvecklingschef för LMPH samt medgrundare och styrelsemedlem i Nordbex.

För ytterligare information avseende Cortus Energy, kontakta:

Rolf Ljunggren, tf VD Cortus Energy AB        
Tel: +46 8 588 866 30
www.cortus.se

Carl Berglund, Nordbex                                                                                                                                       Tel: +44 7399 410 443                                                                                                                                       Email: carl@lmph-uk.com

Denna information är sådan information som Cortus Energy AB är skyldiga att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg för offentliggörande den 3 oktober 2023 kl. 09.35 CET.

Om Cortus Energy

Cortus Energy AB utvecklar och marknadsför den unika WoodRoll®-tekniken vilken förgasar biomassa på ett nytt innovativt sätt som resulterar i en rad unika fördelar gentemot all annan befintlig förgasningsteknik. Med den patenterade WoodRoll®-tekniken kan Cortus Energy erbjuda gröna energilösningar för kraft-, industri- och transporttillämpningar. WoodRoll® har stor bränsleflexibilitet, vilket innebär att processen kan utnyttja lågvärdiga förnybara bränslen utan att kompromissa med processprestanda. Cortus Energy har idag två WoodRoll® anläggningar, en testanläggning i Köping sedan 2011 och en kommersiell anläggning i Höganäs.

Cortus Energys aktier är upptagna till handel på Nasdaq First North Growth Market. Mangold Fondkommission AB, e-post: ca@mangold.se, 08-503 015 50, är bolagets Certified Adviser.

Bilaga


Datum 2023-10-03, kl 09:35
Källa GlobeNewswire
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!