Cortus Energy testlevererar syngas till bandugn hos Höganäs AB

REG

Cortus har de senaste två veckorna på dagtid levererat syngas till Höganäs bandugn för intrimning av brännarsystem inför kommande driftprover. Intrimningen har gått bra och följs upp med drift och utbildning av driftspersonal under de kommande veckorna.

Testleveransen av syngas till en av Höganäs bandugnar är det första steget i att ersätta fossil naturgas med syngas i Höganäs AB:s produktion inom ramen för det samarbete som startades för sex år sedan mellan Cortus och Höganäs. När utbildning av driftspersonal är klar och produktionen är redo kan dagtidstesterna övergå i långtidstester och förhoppningsvis kontinuerliga syngasleveranser. Om allt går som planerat kan det här påbörjas under andra halvan av augusti i år.

”Detta är en glädjens dag för oss på Cortus och en belöning efter alla de vedermödor som varit kring vår WoodRoll® -anläggning. Vi vill också uttrycka vår tacksamhet till alla på Höganäs AB för deras stora tålamod”, säger Rolf Ljunggren, grundare och t f VD i Cortus Energy AB.

”Efter många tusen timmar med förgasning i såväl Köping som Höganäs får äntligen vår rena syngas komma till nytta i en industriell process. Jag är främst tacksam mot våra medarbetare, Höganäs AB och våra aktieägare som visat mycket stort tålamod under så lång tid, utan dessa hade detta inte kunnat genomföras”, säger Marko Amovic, CTO i Cortus AB.  

”Vi på Höganäs ser med glädje framemot att vi snart kan börja använda grön syngas kontinuerligt i vår produktion och på så sätt fortsätta att minska klimatutsläppen”, säger Magnus Pettersson, Höganäs AB:s projektledare.

För ytterligare information avseende Cortus Energy, kontakta:

Rolf Ljunggren, tf VD
Tel: +46 8 588 866 30
www.cortus.se

Om Cortus Energy

Cortus Energy AB utvecklar och marknadsför den unika WoodRoll®-tekniken vilken förgasar biomassa på ett nytt innovativt sätt som resulterar i en rad unika fördelar gentemot all annan befintlig förgasningsteknik. Med den patenterade WoodRoll®-tekniken kan Cortus Energy erbjuda gröna energilösningar för kraft-, industri- och transporttillämpningar. WoodRoll® har stor bränsleflexibilitet, vilket innebär att processen kan utnyttja lågvärdiga förnybara bränslen utan att kompromissa med processprestanda. Cortus Energy har idag två WoodRoll® anläggningar, en testanläggning i Köping sedan 2011 och en kommersiell anläggning i Höganäs.

Bilaga


Datum 2023-05-30, kl 17:15
Källa GlobeNewswire
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!