CONCENTRICS HALVÅRSRAPPORT JANUARI - JUNI 2023

REG

ANDRA KVARTALET 2023

  • Nettoomsättning: 1 098 MSEK (1 021) – den redovisade omsättningen ökade med + 8% jämfört med föregående år. Efter justering för valutaeffekter på + 8% var omsättningen oförändrad i konstant valuta jämfört med föregående år.
  • Rörelseresultat: 175 MSEK (164) – motsvarande en rörelsemarginal om 16,0% (16,1).
  • Periodens resultat: 120 MSEK (134); resultat per aktie före utspädning om 3,15 SEK (3,53).
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten: Kassaflödet från den löpande verksamheten var 138 MSEK (76).

FÖRSTA HALVÅRET 2023

  • Nettoomsättning: 2 225 MSEK (1 955) – den redovisade omsättningen ökade med +14% jämfört med föregående år. Efter justering för valutaeffekter på +9% ökade omsättningen med +5% jämfört med föregående år.
  • Rörelseresultat: Rörelseresultatet uppgick till 356 MSEK (330), vilket ger en rörelsemarginal om 16,0% (16,9).
  • Periodens resultat: 241 MSEK (264); resultat per aktie före utspädning var 6,33 SEK (6,96).
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten: Kassaflödet från den löpande verksamheten var 227 MSEK (166).
  • Koncernens nettoskuld: MSEK 950 (1 081); skuldsättningsgrad på 42% (56).

VD och koncernchef, Martin Kunz, kommenterar halvårsrapporten för andra kvartalet 2023.

En stabil försäljning i andra kvartalet, god kassagenerering och förbättring av kvoten orderstock i förhållande till fakturering.

Finansiellt resultat

En stabil operationell utveckling i andra kvartalet medförde att netto­omsättningen uppgick till 1 098 MSEK, en förbättring med +8%, där ökningen kan hänföras till valutaeffekter och där den underliggande försäljningen var oförändrad. Rörelseresultatet var 175 MSEK, vilket motsvarar en rörelsemarginal på 16,0% (16,1). Kassaflödet från den löpande verksamheten var 138 MSEK med en konverteringsgrad på 135% för kvartalet och 97% för halvåret. Kvoten orderstock/fakturering har förbättrats från 92% första kvartalet till 99% andra kvartalet.

Trots att den ekonomiska situationen försämrades i och med den fortsatt höga inflationen och stigande räntor förblev efterfrågan på våra motorprodukter stark under kvartalet på en svår marknad. Nettoomsättningen var 735 MSEK, en ökning med +9% med underliggande tillväxt på +2% och rörelsemarginal på 16,0% (14,6). Kvoten orderstock/fakturering ökade också under kvartalet till 107% från 96% under första kvartalet, drivet av en ökad orderingång för elektriska produkter. Efterfrågan på våra hydraulikprodukter har dock minskat, i synnerhet i Europa. Nettoomsättningen uppgick till 363 MSEK, en ökning med 5% där underliggande försäljning har minskat med 2%. Rörelsemarginalen förbättrades något jämfört med föregående kvartal till 15,8% (18,8). Orderstock/fakturering låg kvar på nivån för första kvartalet: 85%.

De senaste vunna affärerna bekräftar det framgångsrika pågående genomförandet av vår strategi för elektrifieringstillväxt som presenterades vid vår senaste kapitalmarknadsdag och underbygger möjligheterna att ta hem nya ordrar på både etablerade och nya slutmarknader, särskilt inom energisystem.

Omsättning och marknadsutveckling

Nordamerika fortsätter att vara mer motståndskraftigt än Europa och levererar en underliggande försäljningstillväxt på +3%, men utvecklingen på marknaden var blandad där enbart sektorerna för lastbilar och entreprenadmaskiner växte jämfört med föregående år. Försäljningen till de europeiska kunderna minskade med -4%, med minskningar inom samtliga fyra slutmarknader, men primärt på marknaderna för entreprenadmaskiner och lantbruksmaskiner. Alfdex fortsätter att prestera väl och lastbilsmarknaden i Nordamerika och Europa är fortsatt stabil; vissa förbättringar kunde även ses i Kina.

Försäljningen av elektriska produkter blev 197 MSEK, vilket motsvarar 18% av koncernens försäljning för kvartalet. Den starka kvoten orderstock/fakturering för elektriska produkter bekräftar den framgångsrika konverteringen av prototyper som levererats tidigare kvartal till produktionsorder och intresset för våra elektriska produkter var fortsatt stabilt, i synnerhet för högspänningsfläktar och pumpar.

Konsolidering av anläggningar

Igår tillkännagav vi nedläggningen av vår anläggning i Itasca i Illinois. Att optimera vår närvaro av anläggningar för att möjjliggöra stordriftsfördelar och skapa kunskapscenter med toppmoderna tillverkningsanläggningar för att förbättra kundupplevelsen, är i linje med den strategi som nyligen tillkännagavs på vår kapitalmarknadsdag. Sammanslagningen av Itasca-anläggningen med våra övriga amerikanska anläggningar ska vara slutförd vid slutet av 2023, och uppnår årliga besparingar om 12 MSEK.

Utsikter

Den globala makroekonomiska situationen försämras på grund av hög inflation och stigande räntor, vilket innebär att utsikterna för andra halvåret i år är fortsatt osäkra. Det finns också en risk att när den globala leverantörskedjan ytterligare stabiliseras minskar kunderna sina varulagernivåer vilket också kan påverka efterfrågan.

Tack var styrkan i vår orderstock/fakturering detta kvartal samt efterfrågan på kort sikt från våra kunder, förväntar vi oss att nettoomsättningen för tredje kvartalet ska ligga i stort sett i linje med den försäljning som uppnåtts under andra kvartalet 2023, justerat för säsongsvariationer.

Vi fortsätter att följa vår orderingång noggrant under kommande kvartal och ser till att vara fortsatt lyhörda och flexibla i verksamheten så att vi kan möta förändringar i efterfrågan på våra slutmarknader och leverera starka finansiella resultat.

För ytterligare information, kontakta:
Martin Kunz (VD och koncernchef) eller Marcus Whitehouse (CFO) på

tfn: +44 121 445 6545 eller e-post: info@concentricab.com

 

Informationen i denna rapport är sådan som Concentric AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 26 juli 2023 klockan 08:00 CET. 

Datum 2023-07-26, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!