CONCENTRICS DELÅRSRAPPORT JANUARI - SEPTEMBER 2023

REG

TREDJE KVARTALET 2023

  • Nettoomsättning: 1 035 MSEK (1 068) – den redovisade omsättningen minskade med -3% jämfört med föregående år. Efter justering för valutaeffekter på +4% minskade omsättningen med -7% jämfört med föregående år.
  • Rörelseresultat: 134 MSEK (175) motsvarande en rörelsemarginal om 13,0% (16,3). Efter justerat för kostnader på 12 MSEK hänförliga till nedstängningen av verksamheten i Itasca, så uppgick rörelsemarginal före jämförelsestörande poster till 14,1% (15,5).
  • Periodens resultat: 89 MSEK (126); resultat per aktie före utspädning om 2,35 SEK (3,32).
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten: Starkt kassaflöde i kvartalet, med kassaflöde från den löpande verksamheten om 161 MSEK (163).

DE NIO FÖRSTA MÅNADERNA 2023

  • Nettoomsättning: 3 260 MSEK (3 023) – den redovisade omsättningen ökade med +8% jämfört med föregående år. Efter justering för valutaeffekter på +7% ökade omsättningen med +1% jämfört med föregående år.
  • Rörelseresultat: Rörelseresultatet uppgick till 490 MSEK (505), vilket ger en rörelsemarginal om 15,0% (16,7).
  • Periodens resultat: 330 MSEK (390); resultat per aktie före utspädning om 8,68 SEK (10,28).
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten: Kassaflödet från den löpande verksamheten var 388 MSEK (329), med en konverteringsgrad om 114% (85).
  • Koncernens nettoskuld: Koncernens nettoskuld minskade under kvartalet till 799 MSEK (1 005), motsvarande en skuldsättningsgrad om 35% (45).

VD och koncernchef, Martin Kunz, kommenterar rapporten för tredje kvartalet 2023.

Ett kvartal med stora framsteg gällande genomförandet av vår strategi, stark försäljning inom elektriska produkter och motvind på kort sikt när kunderna minskar sina lagernivåer.

Finansiellt resultat

Den publicerade marknadsstatistiken visar att försäljningen på våra slutmarknader var i stort sett oförändrad under kvartalet. Efterfrågan på motorprodukter var något starkare jämfört med marknaden för hydraulikprodukter, som påverkades av minskad efterfrågan på slutmarknaderna inom våra geografiska kärnregioner. Med en försvagning av de ekonomiska utsikterna samtidigt som den globala leverantörskedjan fortsätter att stabiliseras, så har det medfört att våra kunder minskar sina nivåer på komponentlager till de nivåer som rådde före pandemin.

Trots detta uppgick vår redovisade nettoomsättning till 1 035 MSEK (1 068), en minskning med 3%. Rörelseresultatet före jämförelsestörande poster blev 146 MSEK (166), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 14,1% (15,5). Omstruktureringskostnader om totalt 12 MSEK relaterade till stängningen av vår anläggning i Itasca i Illinois har belastat detta kvartal. God hantering av kassaflödet gav ett kassaflöde från den löpande verksamheten om 161 MSEK (163) för kvartalet och 388 MSEK (329) hittills i år, med en konverteringsgrad på 114% för årets första nio månader.

Under kvartalet påverkades båda våra rapporterade segment i större eller mindre utsträckning av kundernas lagerminskningar. Nettoomsättningen för motorprodukter uppgick till 709 MSEK (712) och den underliggande försäljningen minskade med 5% jämfört med föregående år, medan rörelsemarginalen före jämförelsestörande poster uppgick till 15,3% (14,2). Den minskade efterfrågan på hydraulikprodukter i både Europa och Nordamerika resulterade i en nettoomsättning om 326 MSEK (356). Den underliggande försäljningen minskade med 12% och rörelsemarginalen blev 11,5% (18,1). Rörelsemarginalen har detta kvartal påverkats av lägre försäljningsvolymer och en fördröjning i anpassningen av vår kostnadsstruktur till den kraftigt minskade efterfrågan från våra kunder.

Orderstocken i förhållande till faktureringen för koncernen uppgick till 92%, med en fortsatt starkare efterfrågan för våra e-produkter.

Omsättning och marknadsutveckling

Den underliggande försäljningen på våra kärnmarknader i Europa och Nordamerika blev 7% lägre än föregående år, och försäljningen minskade på samtliga slutmarknader med undantag för lastbilsmarknaden i Nordamerika. Försäljningen av elektriska produkter var stark det här kvartalet med en redovisad nettoomsättning på 221 MSEK, vilket motsvarar 21% av koncernens försäljning, och förhållandet orderstock/fakturering för elektriska produkter var fortsatt starkt: 110%. Efterfrågan på Alfdex oljeseparatorer var relativt stabil i Nordamerika och Europa och försäljningen drevs på av en starkare efterfrågan på motorer för gaslastbilar i Kina.

Vi fortsätter den strategiska resan

Det framgångsrika genomförandet av vår strategi att få verksamheten att växa både inom e-produkter och våra mekaniska basprodukter bekräftas av att vi vunnit flera viktiga avtal som berör båda de rapporterande segmenten samt flera geografiska tillverkningsanläggningar. Detta innefattar den största enskilda ordern för segmentet Hydraulik sedan börsnoteringen 2011, den första signifikanta ordern på nästa generations elektrohydrauliska styrsystem och ett stort avtal avseende elektriska kylmedelspumpar på den indiska marknaden för motorvägsfordon.

Med den tidigare annonserade stängningen av anläggningen i Itasca, Illinois så uppnår vi synergier i vår tillverkningsnärvaro som ett led i den framgångsrika integrationen av EMP.

Utsikter

Den makroekonomiska situationen med höga räntor och hög inflation har påverkat efterfrågan för våra produkter på våra geografiska kärnmarknader, men den verkliga efterfrågan är fortsatt svårbedömd under tiden som kunderna fortsätter att minska sina varulagernivåer.

Vi förväntar oss att nettoomsättningen under fjärde kvartalet kommer vara något lägre än nettoomsättningen som uppnåddes i tredje kvartalet. Vi fortsätter att noga följa orderingången under de närmaste kvartalen, och kommer att aktivt hantera vår kostnadsmassa för att fortsätta skapa god finansiell avkastning.

För ytterligare information, kontakta:
Martin Kunz (VD och koncernchef) eller Marcus Whitehouse (CFO) på

tfn: +44 121 445 6545 eller e-post: info@concentricab.com

Informationen i denna rapport är sådan som Concentric AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 8 november 2023 klockan 08:00 CET. 

Datum 2023-11-08, kl 08:00
Källa Cision
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!