CONCENTRICS DELÅRSRAPPORT JANUARI - MARS 2023

REG

FÖRSTA KVARTALET 2023

  • Nettoomsättning: 1 127 MSEK (934) - rekordförsäljning i kvartalet, nettoomsättningen ökade med +21% jämfört med föregående år. Efter justering för valutaeffekter +10% ökade omsättningen med +11% jämfört med föregående år.
  • Rörelseresultat: Rörelseresultatet uppgick till 181 MSEK (166), vilket ger en rörelsemarginal på 16,1% (17,8).
  • Periodens resultat: 121 MSEK (130); resultat per aktie före utspädning om SEK 3,18 (3,43).
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten: Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 89 MSEK (89).
  • Koncernens nettoskuld: 865 MSEK (1 016); skuldsättningsgrad på 39% (59). Likvida medel ökade med 184 MSEK genom stark operativ kassagenerering.

VD och koncernchef, Martin Kunz, kommenterar första kvartalet för 2023.

En mycket bra start på året med rekordförsäljning och bibehållna starka marginaler.

Finansiellt resultat

Resultatet för det första kvartalet visar att året har börjat bra, med försäljningsrekord och fortsatt starka rörelsemarginaler. Nettoomsättningen för kvartalet ökade med +21% till 1 127 MSEK (934), med en valutajusterad försäljningstillväxt på +11% och valutaeffekter som medförde en ytterligare ökning om +10%. Rörelseresultatet för första kvartalet uppgick till 181 MSEK (166) och rörelsemarginalen var 16,1% (17,8).

På den globala marknaden för våra motorprodukter var försäljningen fortsatt hög, medan den publicerade marknadsstatistiken visar att marknaden var i stort sett oförändrad jämfört med föregående år. Nettoomsättningen för segmentet Motorer ökade med +24% till 752 MSEK (608) och rörelsemarginalen var 16,6% (17,9). Valutaeffekter medförde en omsättningsökning med +10% medan den underliggande omsättningen ökade med +14%. Under det senaste året har vi genomfört löpande förbättringar och investeringar i våra produktionsanläggningar, vilket tillsammans med den fortsatta stabiliseringen i leverantörskedjan det här kvartalet har hjälpt oss att minska orderstocken. Rörelsemarginalerna var i stort sett oförändrade jämfört med föregående kvartal trots ett lägre nettoresultat från Alfdex.

Nettoomsättningen för segmentet Hydraulik ökade med +15% till 375 MSEK (326), där den valutajusterade försäljningen ökade med +5% och där valutaeffekter medförde en ytterligare ökning om +10%. Den publicerade marknadsstatistiken visar att efterfrågan på hydraulikprodukter minskade med 7% jämfört med föregående år. Dock minskade vi orderstocken under kvartalet, vilket stärkte den redovisade nettoomsättningen för hydraulikprodukter. Rörelsemarginalen för kvartalet var 15,0% (17,7). Den påverkades av ökade rörelsekostnader, främst inom våra verksamheter i Nordamerika.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var 89 MSEK (89), med en konverteringsgrad på 61% (62) för kvartalet. Varulagret uppgick till 538 MSEK för kvartalet och var oförändrat jämfört med föregående kvartal.

Omsättning och marknadsutveckling

Försäljningen på våra slutmarknader i Nordamerika var fortsatt stark det här kvartalet och ökade med +11% jämfört med föregående år tack vare stor efterfrågan på motorprodukter på marknaderna för lastbilar och entreprenadmaskiner. Försäljningen i Europa ökade med +13% och ökningen var ungefär densamma för motorer som för hydraulikprodukter. De marknader i Europa som visade störst försäljningstillväxt under kvartalet var marknaderna för lastbilar och lantbruksmaskiner. Medan försäljningen på de viktiga marknaderna i Nordamerika och Europa var fortsatt stabil, var utvecklingen i Indien svagare på grund av minskad efterfrågan från våra kunder inom övriga industrifordon. En god nyhet för Alfdex var dock att lastbilsmarknaden i Kina stärktes något och därmed även efterfrågan på Alfdex oljeseparatorteknik, som behövs för att uppfylla motorutsläppskraven i VI-lagstiftningen i Kina.

Försäljningen av elektriska produkter uppgick till 193 MSEK i detta kvartal, vilket motsvarar 17% av koncernens totala försäljning i kvartalet. Kundernas intresse för våra elektriska produkter är fortsatt stort, främst vad gäller de högspänningsfläktar som vi lanserade under 2022. Efter den framgångsrika integreringen av EMP förra året ser vi nu de kommersiella fördelarna som förvärvet innebär i form av såväl omsättningstillväxt som ökade marginaler. Vi fortsätter på den här framgångsrika vägen genom en betydande investering i vår EMP-anläggning i Escanaba. Syftet är att öka vår tillverkningskapacitet och möta kundernas efterfrågan på våra e-produkter.

Utsikter

Utsikterna för året är fortsatt osäkra. Förväntan om en mindre nedgång kan komma att påverka båda våra största marknader, det vill säga Nordamerika och Europa, senare under året. Däremot är prognosen säkrare vad gäller efterfrågan på kort sikt från våra kunder, genom en kombination av orderstocken och den nuvarande orderingången. Därför bedömer vi i nuläget att försäljningen under andra kvartalet 2023 kommer att ligga på samma nivå som försäljningen för första kvartalet 2023. Den globala leverantörskedjan fortsätter att stabiliseras och vi förväntar oss en viss minskning av våra varulager under de kommande kvartalen.

Den fortsatta osäkerheten i den globala makroekonomiska situationen gör att vi fortsätter att följa vår orderingång noggrant under de kommande kvartalen. Vi ser till att vara fortsatt lyhörda och flexibla i verksamheten så att vi kan möta förändringar i efterfrågan på våra slutmarknader och leverera starka finansiella resultat.

För ytterligare information, kontakta:
Martin Kunz (VD och koncernchef) eller Marcus Whitehouse (CFO) på

tfn: +44 121 445 6545 eller e-post: info@concentricab.com

Informationen i denna rapport är sådan som Concentric AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 3 maj 2023 klockan 08:00 CET.

Datum 2023-05-03, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!