STABILITET MÖJLIGGÖR TILLVÄXTFOKUS

MAR

ANDRA kvartalet, APRIL - JUNI 2023
(JÄMFÖRT MED APRIL - JUNI 2022)

  • Nettoomsättningen uppgick till 73,5 (76,0) MSEK.
  • EBITDA, rörelseresultat före avskrivningar, uppgick till 7,9 (4,6) MSEK.
  • EBIT, rörelseresultat, uppgick till 4,0 (0,4) MSEK.
  • Resultat efter skatt uppgick till 1,8 (-0,3) MSEK.
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till 0,01 (-0,00) SEK.

Viktiga händelser under PERIODEN april - juni 2023

  • Clemondo tecknade avtal med Ahlsell AB om försäljning av rengöringsprodukter inom varumärkena Strovels och Lahega värt ca 7 MSEK.
  • Clemondo har ingått likviditetsgaranti med Erik Penser Bank för att underlätta handel i aktien.
  • Clemondo tecknar avtal med Region Östergötland värt 9 MSEK gällande desinfektion, hudvård och hygienprodukter från varumärket Liv.

Viktiga händelser efter periodens utgång

  • Inga för bolaget väsentliga händelser har inträffat efter balansdagen den 30 juni 2023 än vad som i övrigt omnämnts i inledningen av denna rapport.

VD har ordet 

Clemondos försäljning för det andra kvartalet 2023 uppgick till 73,5 (76,0) MSEK. Försäljningen utvecklades positivt inom marknadsområdena Hygien och Industri, medan Fordon tappade. Vårt hållbara Greenium-sortiment utvecklades fortsatt positivt och tog marknadsandelar.

Periodens resultat ökade till 7,9 (4,6) MSEK, vilket gav en EBITDA-marginal på 10,4 procent (6,0). Att marginalen låg över vårt finansiella mål om 10 procent för det andra kvartalet i rad är ett kvitto på att arbetet för att stärka vår lönsamhet - trots fortsatt motvind i form av en ytterligare försvagad svensk krona - har varit framgångsrikt. Vi har ett klart förbättrat kassaflöde i perioden 2,5 (-6,1) MSEK. Det faktum att Clemondos kostnader har minskat jämfört med motsvarande period i fjol trots hög inflation är dessutom ett gott betyg på vår interna effektivitet.

Vi har sedan våren 2022 aktivt prioriterat lönsamhet före tillväxt, vilket har medfört att vi också har valt bort affärer med svag lönsamhet. Organisationen har haft huvudfokus på att förbättra marginalen i vår affär, vilket har lett till stärkt bruttomarginal. Under perioden har vi successivt inlett ett ökat fokus mot tillväxt.

För marknadsområde Fordon kunde tillväxten inom Greenium inte matcha den nedgång i försäljningen som marginalfokus och sämre konjunktur innebar för perioden. Vi arbetar fortsatt aktivt med att positionera och sälja vårt hållbara Greeniumsortiment som levererar ett större kundvärde än det mer priskänsliga traditionella erbjudandet.

Inom Hygien innebar perioden fortsatt tillväxt jämfört med samma period i fjol. Vi har ett starkt erbjudande, vilket det under perioden vunna kontraktet med Region Östergötland vittnar om. Marknadsområdets affär - som omfattar produkter för städ och desinfektion - är inte konjunkturberoende, vilket är en styrka i rådande klimat. Efter snabb tillväxt sedan 2019 närmar vi oss nu en punkt där vi är mogna för att addera nya strategiska tillväxtinitiativ.

Marknadsområde Industri utvecklades stabilt under perioden. Avtalet med Ahlsell, som omfattar såväl fordons- som industrirengöring visar på potentialen för vårt erbjudande. Som en del i vårt ökade fokus på tillväxt tittar vi nu på olika sätt att fördjupa vår marknadsbearbetning.

Även om konjunkturen försvagas och det råder osäkerhet om utvecklingen under det andra halvåret, så står Clemondo starkt med en soliditet på 52,5 (45,9) procent. När vi nu skiftar till ett mer offensivt fokus så gör vi det utifrån en tydlig styrkeposition.

Jesper Svensson
VD, Clemondo Group AB (publ) 

Finansiell kalender 

Delårsrapport kvartal 3, 2023, 9 november 2023
Bokslutskommuniké 2023, 15 februari 2023

Denna samt tidigare rapporter finns tillgängliga på investor.clemondo.se   

Presentation av kvartalsrapporten

Torsdagen den 17 augusti, klockan 08.30, publiceras denna kvartalsrapport. Dagen efter kommer en inspelad presentation av kvartalsrapporten finnas tillgänglig på Youtube via Erik Penser Bank på följande länk:

https://www.youtube.com/c/PenserPlay/featured

Presentationen hålls av VD Jesper Svensson och CFO Jesper Friis-Jespersen. Presentationen hålls på svenska. Eventuella frågor gällande kvartalsrapporten kan ställas inför presentationen via mejl till Hugo Lisjö på Penser Bank: hugo.lisjo@penser.se Frågor måste vara oss tillhanda senast klockan 08.45 den 17 augusti.

Alla rapporter samt även ovan inspelad presentation kommer att finnas tillgängliga på investor.clemondo.se 

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION,
VÄNLIGEN KONTAKTA

Jesper Svensson, VD, Telefon: 070-529 17 22, E-post: jesper.svensson@clemondo.se  
Jesper Friis-Jespersen, CFO, Telefon: 076-611 75 41, E-post: jesper.friis-jespersen@clemondo.se  

Denna information är sådan information som Clemondo Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom Jesper Svenssons försorg, för offentliggörande den 17 augusti kl. 08.30 CET.

Clemondo Group AB är en nordiskt verksam kemteknisk koncern med säte i Helsingborg. Koncernen utvecklar, producerar och marknadsför rengörings- och underhållsprodukter för proffs under egna varumärken och under kundernas private labels. Aktien är noterad på NASDAQ OMX Stockholm, First North Growth Market och handlas under kortnamnet CLEM. Erik Penser Bank är Clemondos certified adviser. Clemondo Group AB (publ), 556792-0193. För ytterligare information se: www.clemondo.se

Datum 2023-08-17, kl 08:30
Källa beQuoted
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!