Clean Industry Solutions

Förtydligande avseende Industrial Solar GmbH:s ansökan om insolvensförfarande

CISH Holding genomförde en företrädesemission i september 2023 som resulterade i att CISH Holding tillfördes cirka 10 miljoner kronor efter avdrag för emissionskostnader. Vid den tidpunkten hade CISH Holding inte någon information om en potentiell insolvensprocess och CISH Holding visste inte heller att detta skulle ske. 

Historiskt sett har CISH Holding lånat ut kapital till dotterbolaget Industrial Solar GmbH och sedan har skulden kvittats mot aktiekapital. Men när CISH Holdings likviditetsprognos förra veckan indikerade att Industrial Solar GmbH har för mycket negativt eget kapital, sökte ledningen juridisk rådgivning. På grund av det nuvarande negativa egna kapitalet i Industrial Solar GmbH, rekommenderade den tyska juridiska rådgivaren att Industrial Solar GmbH skulle ansöka om insolvens för att undvika större skada för koncernen. 

Det är viktigt att förstå att tysk insolvensrätt är mer fokuserad på överskuldsättning i balansräkningen och prognosen för företagets fortlevnad, medan svensk insolvensrätt är mer fokuserad på insolvens, oavsett balansräkningssituationen.

Även med ytterligare lån från CISH Holding som hade kunnat ge en möjlighet att fortsätta verksamheten, kunde Industrial Solar GmbH inte befrias från hotet om att bli överskuldsatt igen under de följande månaderna. Industrial Solar GmbH inser att ytterligare lån från CISH Holding endast skulle fördröja insolvensen, inte avvärja den, och måste därför ansöka om insolvens för att undvika större skada för koncernen. Beslutet för CISH Holdings styrelse var svårt, med ett åtagande att skydda aktieägarnas tillgångar i CISH Holding. 

Genom denna åtgärd har styrelsen bevarat 7 miljoner kronor i CISH Holding (det belopp som CISH Holding har i likvida medel per dagens datum). Detta möjliggör för CISH Holding och dess andra helägda dotterbolag SolarSpring GmbH att fortsätta sin verksamhet till och med utgången av 2024. SolarSpring GmbH kommer att fortsätta sin verksamhet som vanligt och fokusera på membrandestillation för produktion av ultrarent vatten, främst med inriktning på produktion av grön vätgas. CISH Holding ser en stor efterfrågan på denna typ av teknik. Denna teknik har en enorm marknadspotential genom att utnyttja spillvärme från elektrolysörer för att generera det ultrarena vatten som krävs för vätgasproduktion.

Datum 2023-12-06, kl 16:19
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!