Delårsrapport för perioden 1 januari - 30 september 2024

REG

Juli – september 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 15,4 MSEK (-)
  • Rörelseresultatet uppgick till -27,1 MSEK (-8,0)
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till -33,7 MSEK (-8,1)
  • Resultat per aktie, före och efter utspädning, uppgick till -0,46 SEK (-0,11)
  • Kassaflödet från den löpande verksam­heten efter förändring av rörelsekapitalet uppgick till -41,9 MSEK (11,0)

Väsentliga händelser under kvartalet

  • En första lastbilsleverans med kaliumsulfat skickades till kunden Van Iperen International
  • Efter Northvolts förseningar har bolaget valt att revidera tidplanen för den planerade anläggningen i Skellefteå. Northvolts uteblivna natriumsulfatleveranser förväntas medföra merkostnader om cirka 25 MSEK 2024
  • Cinis tecknade ett avtal med Ragn-Sells som innebär att bolaget får betalt för att hantera och förädla natriumsulfat
  • Cinis levererade ut den första fartygslasten kaliumsulfat som sålts vidare till odlare i cirka
    25 länder över hela världen

Januari – september 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 15,4 MSEK (-)
  • Rörelseresultatet uppgick till -61,3 MSEK (-22,1)
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till -70,2 MSEK (-21,3)
  • Resultat per aktie, före och efter utspädning, uppgick till -0,97 SEK (-0,29)
  • Kassaflödet från den löpande verksam­heten efter förändring av rörelsekapitalet uppgick till -87,4 MSEK (30,6)

Väsentliga händelser efter kvartalet

  • Cinis skickade ytterligare en fartygslast kaliumsulfat och uppnår positivt kassaflöde från den operativa verksamheten i oktober
  • Extra bolagsstämma i Cinis Fertilizer hölls den 31 oktober
  • Cinis etablerade ett grönt finansieringsramverk och emitterade framgångsrikt seniora säkerställda mörkgröna obligationer om 550 MSEK. Nettolikviden kommer att användas för att refinansiera befintliga lån samt allmänna företagsändamål, däribland utökad buffert

VD HAR ORDET

Stärkt finansiell ställning och ökande produktionstakt

För ungefär två år sedan listade vi Cinis Fertilizer på Nasdaq First North Growth Market och tog in kapital för att finansiera bygget av en modern och energieffektiv produktionsanläggning för kaliumsulfat. Idag finns vårt mineralgödsel, producerat i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik, hos odlare i cirka 25 länder och på samtliga kontinenter. Jag är otroligt stolt över alla som varit med och bidragit till att göra detta till verklighet på så kort tid.

Det är en unik bedrift och jag känner till få, om ens några, industrietableringar som hållit samma höga takt från projektstart till produktion. Resan har förstås inte varit utan utmaningar, varken under byggnation eller uppstartsfas, men så fort jag lyfter blicken blir jag påmind om hur mycket vi åstadkommit på kort tid.

Vi har nu levererat ännu en fartygslast kaliumsulfat och de externa analyserna av denna andra last är entydiga – Cinis produktion håller en mycket hög kvalitet som överstiger marknadens krav för vattenlösligt kaliumsulfat, bland annat genom ett högt näringsinnehåll av kalium och en hög renhet.

Det samarbete vi ingick med återvinningsbolaget Ragn-Sells under kvartalet innebär att vi får betalt för att ta emot vår insatsvara natriumsulfat. Att vi vänt en kostnad för natriumsulfat till intäkt är ett tydligt kvitto på att vi löser ett reellt avfallsproblem och skapar värde i flera led. Vi vet att många industrier har natriumsulfat som restprodukt och för de som inte har tillstånd att släppa ut natriumsulfatet i hav eller vattendrag, är alternativet som kvarstår att betala för att skicka det på deponi hos ett avfallsbolag. Vi ser en ökande efterfrågan från marknaden på att hitta avsättning för natriumsulfat som idag går på deponi. Genom vårt samarbete med Ragn-Sells möjliggör vi att dessa deponirester kan uppgraderas till återvunnet material och i slutändan förädlas till kaliumsulfat. Avtalet är volymmässigt relativt litet, men ett centralt första steg i arbetet med att öka andelen restströmar in i produktionsprocessen efter Northvolts uteblivna volymer. Även om vår affär inte är beroende av vare sig Northvolt eller användandet av restströmmar för att uppnå lönsamhet eller leva upp till slutkundernas hållbarhetskrav förbättrar den här typen av avtal både vår lönsamhet och cirkularitet. Detta är också i linje med vår långsiktiga strategi att expandera inflödet av råmaterial från nya industrier, vilket vi räknar med att kunna göra ytterligare under 2025.

I november tog vi ett viktigt steg för att förenkla vår finansieringsstruktur och emitterade framgångsrikt seniora säkerställda gröna obligationer till ett belopp om 550 MSEK. Nettolikviden ska användas för att refinansiera befintlig skuld men också för att finansiera allmänna företagsändamål, inklusive investeringar i enlighet med vårt nya gröna ramverk. I samband med obligationsprocessen har S&P Global Ratings genomfört en oberoende granskning av vårt gröna ramverk och det är glädjande att vi klassas som mörkgröna, det högsta betyget för en hållbar investering. Obligationerna innebär också att vi stärker vår kassaposition och buffert inför den sista fasen av vår upprampning.

Även om känslan kring de gröna industrisatsningarna i Sverige för tillfället är något avvaktande ser vi i realiteten ett stort intresse för vårt cirkulära erbjudande globalt. Det görs stora industriella satsningar i såväl Europa som USA och Asien där vårt erbjudande passar mycket väl in i de nya industrier som växer fram. Ascend Elements produktionsanläggning för batterimaterial i Kentucky, USA är bara en av de satsningarna. Med Ascends planerade produktionsstart i början av 2025 ser vi fram emot att under senare delen av 2025 kunna påbörja etableringen av vår nästa produktionsanläggning för kaliumsulfat. Med lärdomar från de senaste två åren fortsätter vi givetvis följa Ascends framdrift och upprampning under de kommande månaderna, stärkta av vår bevisade förmåga att på kort tid bygga en produktionsanläggning. Vi ser fortsatt mycket goda förutsättningar för vår etablering i USA med den nya administrationen. Vi upplever ett stort stöd för det vi gör lokalt och på delstatsnivå. Utöver det finns det starka drivkrafter för att öka inhemsk produktion och säkerställa en ökad självförsörjningsgrad, där mineralgödsel kan spela en viktig roll.

I Örnsköldsvik är planen fortsatt att steg för steg öka produktionstakt och leveransvolymer samt att nå full produktionstakt i början av 2025. Vi planerar för att skicka ytterligare två fartygslaster innan året är slut men har i dagarna informerats om att Köpmanholmens hamn förväntar sig extraordinär trafik under december och januari på grund av flertalet stora anlöp med vindkraftverksdelar. Blir dessa fartyg försenade på sina rutter eller i sin lossning kan det påverka våra möjligheter att fakturera och leverera ut allt vi producerar under fjärde kvartalet på denna sida om årsskiftet, och ett extra fartyg kommer då istället att gå i januari. Med refinansierade lån, en stärkt kassaposition och de första positiva kassaflödena känner vi dock god tillförsikt och fortsätter jobba fokuserat mot våra mål.

Jakob Liedberg, VD

För fullständig rapport, se bifogad fil.

För mer information, vänligen kontakta:

Jakob Liedberg, VD
jakob@cinis-fertilizer.com
0768 58 12 86

Charlotte Becker, IR- och kommunikationsdirektör
charlotte@cinis-fertilizer.com
0730 37 07 07

Henrik Andersson, CFO
henrik@cinis-fertilizer.com
0705 70 87 53

Denna information är sådan information som Cinis Fertilizer är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Denna rapport har upprättats i både en svensk och en engelsk version. Vid variationer mellan de två ska den svenska versionen gälla. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 28 november 2024, klockan 08.00 CET.

Om Cinis Fertilizer
Cinis Fertilizer är ett svenskt greentech-bolag som producerar ett miljövänligt mineralgödsel (kaliumsulfat), bland annat genom att återvinna restströmmar från tillverkning av batterier och batterimaterial samt från massaindustrin och övrig industri. Den patentskyddade tekniken kommer att använda hälften så mycket energi som dagens produktions­metoder och resultatet är ett mineralgödsel med lågt koldioxidavtryck. Ett unikt och cirkulärt bidrag som möjliggör hållbart jordbruk. FNCA Sweden AB är Certified Adviser. För mer information, besök www.cinis-fertilizer.com.

Datum 2024-11-28, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 15 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 6000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!