Delårsrapport, Q3 2023 - Aixia Group AB (publ)

REG

Mölndal                                                                                      2023-10-26

Finansiell översikt koncernen

Alla belopp i Tkr 2023 2022 2023 2022 2022
Finansiell översikt koncernen Tredje kvartalet Tredje kvartalet Tre första kvartalen Tre första kvartalen Helår
Nettoomsättning 35 207 73 881 80 417 125 104 156 113
EBITDA 1 740 2 173 900 5 088 5 760
Rörelseresultat 777 1 202 -2 008 2 246 1 972
Resultat efter skatt 676 928 -2 288 1 625 1 281
Resultat per aktie efter skatt (SEK) 0,43 0,59 -1,45 1,03 0,81
Antal aktier 1 576 000 1 576 000 1 576 000 1 576 000 1 576 000

Aixia levererar positivt resultat igen och har därmed brutit en negativ trend!

I början av Q3 initierade vi ett sparpaket. Parallellt med det så har vi arbetat oerhört fokuserat med våra intäktsområden. Syftet med sparpaket var att få ner våra omkostnader dels för att möta en svagare konjunktur, dels för att anpassa verksamheten till de nya arbetssätt som nu råder och mer eller mindre blivit permanenta efter pandemin.

De största förändringarna och därmed också där vi kan göra störst besparingar är var och hur vi arbetar. Att alla anställda kommer till ett kontor och utför sitt jobb där för att sedan åka därifrån efter avslutad arbetsdag är inte längre en självklarhet eller sannolikt, därför har vi minskat ner våra kontorsytor med ca 40%.

Vi ser också att vårt resande minskat markant, då allt fler möten och andra arbetsuppgifter utförs i det digitala. Här har vi nästa besparingsområde som vi genomför. Vår fordonsflotta inom bolaget har minskat med ca 50%. Vissa av åtgärderna ser vi redan effekt på men vi kommer att få full kraft av sparpaketen under Q4. Vi fortsätter också att analysera vår verksamhet och utesluter inte fler besparingsåtgärder.

Som vi beskrivit tidigare så har vi lagt ett stort fokus även på att öka våra tjänste- och avtalsintäkter. Våra avtalsintäkter ökar med ca 11% jämfört med föregående år och våra tjänsteintäkter med ca 89% jämfört med föregående år. Det som fortfarande är en utmaning är vår produktaffär, bland annat på grund av komponentsbristen. Den har blivit bättre men är inte tillbaka på normala nivåer än, vilket gör att vår produktaffär tappar även under Q3 jämfört med samma period föregående år. Jag ser det som ett styrkebesked att vi trots vikande produktaffärer som driver omsättning levererar ett positivt resultat!

Omsättningen uppgår till 35,2 MSEK (73,8 MSEK samma period föregående år). Även Q3 är påverkat av längre leveranstider än normal avseende produkter och lösningar. Vi märker även av att investeringsbesluten tar längre tid än normalt kopplat till rådande konjunkturläge.

Årliga återkommande intäkter (ARR) från den löpande verksamheten ökar med 11% och uppgår till 7.25 MSEK (6,52 MSEK samma period föregående år).

Bruttomarginalen för den löpande verksamheten landar på 35,5 % (16 % samma period föregående år).

EBITDA landar på 1,74 MSEK (2,2 MSEK samma period föregående år). Även under Q3 har vi haft en förhöjd kostnad för vårt namnbyte och juridiska tvist med CGI.

Koncernens resultat per aktie Q3 2023 landar på 0,43 SEK (0,59 SEK samma period föregående år).

Under kvartal tre har vi avslutat vår rättstvist med CGI. Förhandlingar har pågått under hela 2023 och det har påverkat vårt resultat negativt. Det känns otroligt skönt att nu kunna lägga den processen bakom oss. Vi har hela tiden försökt hålla en konstruktiv och pragmatisk nivå på processen och vi vill nu bara få gå tillbaka och helhjärtat fokusera på vår kärnverksamhet. Vi hoppas att CGI gör det samma.

VD HAR ORDET

Vi befinner oss i en spännande position! AI har aldrig varit så hett som det är just nu. Alla är på väg in i en förändringsprocess som saknar motstycke! Alla analytiker och analysbolag med anseende jämför AI´s utveckling med framtagandet av penicillinet eller när vi uppfann elektriciteten. Och det går fort, otroligt fort!

Aixia är en framstående aktör inom avancerade IT-lösningar, digitalisering och AI. Vi har en omfattande kompetens och en gedigen bakgrund inom dessa områden och jag vill påstå att Aixia har en ledande position, inte enbart inom Sveriges eller Europas gränser, utan även på den globala arenan. Det bekräftar flertalet av de ledande tillverkarna på den globala marknaden som jag har haft förmånen att sitta ner med för att beskriva vårt erbjudande och berätta vart vi är på väg. Under Q3 har vi arbetat med vår kostnadsstruktur men vi har också accelererat vår marknadsnärvaro framför allt inom området kring AI, ML Ops och tillämpad AI inom svensk industri. I och med att vi har lagt vår juridiska process med CGI bakom oss så återupptar vi vårt samarbete med OTC Market för att skapa möjligheter för oss att nå ut ännu effektivare på den globala marknaden.

Vårt mål är att vara ledande inom avancerad IT och AI och därmed leverera hela livscykeln. Vårt holistiska synsätt på AI de kommande åren stärker vårt fokus. Jag är övertygad om att vi kommer fortsätta att leda utvecklingen inom det här området. Det vittnar vårt erbjudande, vår erfarenhet och vår position om, nu när vi ser att marknaden börjar öppna upp ordentligt för implementering av AI i samtliga branscher även om vissa är längre fram 

än andra. Det kräver också tålamod och tro på oss som bolag, särskilt när utvecklingen tar tid och konjunkturläget påverkar investeringsviljan. Förändringarna de närmaste åren kommer att vara historiska!

Jag nämner ett holistiskt synsätt. Långsiktig är vi övertygade om hur marknaden kommer att utvecklas och vi har ett otroligt disciplinerat sätt att arbeta utifrån det. Och det går fort. Svensk, europeisk och global industri står inför stora och nödvändiga förändringar som kan sammanfattas med begrepp som Industri 4.0 och Industri 5.0. Här kommer AI och riktiga tillämpningar var helt avgörande för ofantligt många bolag och vi har redan lösningarna. Vi kommer förbättra och tydliggöra vårt sätt att kommunicera våra framsteg så marknaden förstår och tror på vår långsiktiga potential.

Historiska data och tidigare prestationer kan ge en indikation på Aixia´s förmåga att leverera. Även om tider förändras kan en historik av framgång och anpassning visa att företaget har den nödvändiga kompetensen för att navigera genom utmanande tider. Öppen och rak kommunikation med marknaden är avgörande. Aixia kommer att öka och förbättra kommunikationen kring Aixia´s strategier, framsteg och utmaningar.

”From data to visdom”

En av Aixias mest framträdande styrkor är förmågan att erbjuda en integrerad lösning genom hela AI-processen. Denna process inleds med skräddarsydda infrastrukturslösningar, där Aixia tillhandahåller allt från avancerad hosting till direktimplementerade lösningar för kunder.

Aixia har framgångsrikt utvecklat vår egen avancerade Machine Learning Operationsmjukvara, AiQu, helt och hållet inom Sveriges gränser. Denna mjukvara, som har utvecklats genom avancerad forskning och utveckling, är ett resultat av Aixias strävan att eliminera komplexiteten som många av de fortfarande populära schemaläggarna tyngs av. Med AiQu har Aixia också integrerat funktioner som förbättrar effektiviteten och kontrollen avsevärt. Denna avancerade mjukvara positionerar Aixia som en innovatör inom området, med egenskaper som överträffar konkurrerande lösningar och gör oss unika på marknaden.

Inom industrisektorn har Aixia också demonstrerat sin förmåga att tillämpa AI på ett praktiskt plan, vilket har resulterat i flera framstående projekt. Genom att göra AI tillgängligt för en bredare marknad bidrar Aixia aktivt till att stärka Sveriges teknologiska infrastruktur och konkurrenskraft.

I en värld där teknologisk innovation ständigt förändras och utvecklas, står Aixia stadigt som en pelare av expertis och pålitlighet. Med en unik kombination av teknisk kunskap, forskning och praktisk tillämpning positionerar sig Aixia som en oumbärlig partner för alla som söker ledarskap inom AI.

Avslutningsvis har detta kvartal varit både utmanande och oerhört givande. Det tekniska landskapet är i konstant förändring, men med vår blandning av teknisk expertis, marknadsinsikter och ett orubbligt engagemang för innovation är Aixia redo för fortsatt tillväxt och framgång.

Väsentliga händelser Q3 2023

2023/07/03 Aixia tar ny order av Benify, värde 4,3 MSEK.

Aixia har fått förtroendet att leverera nästa generations Hyperkonvegerade Infrastruktur (HCI)-lösning till ny kund. Benify är ett snabbväxande, oberoende techbolag inom HR som hjälper företag och organisationer runtom i världen att bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke genom att samla och synliggöra förmåner och kompensationserbjudanden. Lösningen från Aixia garanterar att säkra beräknings- och lagringsbehoven hos kunden under lång tid och Aixia är otroligt stolta och tacksamma för förtroendet. Vi ser fram emot ett nära samarbete med kunden under de kommande åren.

2023/07/17 Aixia tar ny strategisk order med internationellt energibolag.

Aixia tar en strategiskt viktig order inom kommunikation! Aixia har fått förtroendet att leverera nästa generations kommunikationslösning till en befintlig kund. Kunden som är verksam inom internationella energisektorn har valt att investera i ny kommunikationsplattform för att möta tillväxtplaner men också säkerställa tillgänglighet och säkerhet. Val av lösningen och leverantör är strategiskt för kunden då helt nya krav ställs kring säkerhet och tillgänglighet kopplat till den omvärld vi alla befinner oss i. Det här är en första utrullning av en ny arkitektur som sedan ska levereras ut till många anläggningar. Första utrullningen har ett värde på 500 KSEK.

2023/07/27 Aixia tar ny order med ny kund, värde 4,5 MSEK.

Aixia har fått förtroendet att leverera ny AI-infrastruktur och nästa generations datacenterlösning till en ny kund. Kunden som är Bröderna Hansson och som ingår i den internationella koncernen Huitai Investment Group. Bröderna Hansson är en fullsortimentsgrossist inom fisk & skaldjur med fokus mot dagligvaruhandeln, storkök, delikatessbutiker, matgrossister och livsmedelskedjor. Aixia har förtroendet att leverera det senaste inom AI-infrastruktur och nästa generations datacenterlösning med tillhörande tjänster.

”Vi ville ha det bästa inom AI- och IT stöd så vi kan satsa på att säkerhetsställa den bästa leveransen av våra tjänster och produkter till våra kunder eftersom vi jobbar med färskvara och har Just-in-time leveranser, samt satsa på AI lösning för produktkontrollsystem för att framtidsäkra vår verksamhet” säger IT-chef Amer Dzindic.

2023/09/25 Aixia tar nya hosting och driftordrar med nya kunder, avtalsvärde 3,5 MSEK.

Aixia har fått förtroendet som ny hosting och driftleverantör till två nya kunder. Den ena kunden är verksam inom automatisering av produktionslinjer, robotik, PLC-programmering och maskinkonstruktion. Den andra kunden är verksam inom kommunikation och levererar enkla och smarta telefoner, klockor och surfplattor. Aixia har fått förtroendet att ansvara för kundernas befintliga server-/lagringsinfrasturkur inkl VM:ar, backup, serverdrift, VPN hantering samt applikationsdrift av SQL och Exchange.

2023/09/29 Aixia tar ny hosting och driftaffär med ny kund, avtalsvärde 1,1 MSEK.

Aixia har fått förtroendet som ny hosting och driftleverantör till ytterligare en ny kund. Kunden är verksam inom digitala trygghetslarm mot kommuner och andra organisationer. Aixia har fått förtroendet att ansvara för kundens befintliga server-/ lagringsinfrasturkur inkl VM:ar, backup, serverdrift, VPN hantering samt applikationsdrift av SQL och Exchange. Avtalet är värt 30 000 SEK/mån och sträcker sig över 36 månader. Aixia är otroligt stolta och tacksamma för förtroendet. Vi ser fram emot ett fortsatt nära samarbete med även denna nya kund och vi är övertygade om att vi kommer utöka vårt åtagande då detta är första steget av flera i kundens plan att outsourca sin drift.

Denna information är sådan information som Aixia Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2022-10-26.

FÖR MER INFORMATION /

Kontakta bolaget: 
Mattias Bergkvist, VD
Telefon: 031-762 02 40
info@aixia.se
www.aixia.se

Aixia Group AB
Taljegårdsgatan 11
431 53 Mölndal

Datum 2023-10-26, kl 09:12
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!