Hög aktivitetsnivå resulterar i höga intäkter och stark EBIT

MAR

Fjärde kvartalet oktober – december 2023

·  Orderingången minskade med 31 procent till 148,5 (216,6) MSEK (-36 procent i konstanta valutor).
·  Orderstocken uppgick till 763,2 (616,0) MSEK.
·  Intäkterna ökade med 40 procent till 138,4 (98,8) MSEK (31 procent i konstanta valutor).
·  EBIT uppgick till 24,8 (6,2) MSEK, motsvarande en marginal på 17,9 (6,3) procent.
·  Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 50,8 (31,8) MSEK.
·  Resultat efter skatt uppgick till 26,5 (4,2) MSEK.
·  Resultatet per aktie uppgick till 0,78 (0,12) SEK.

Helåret januari – december 2023

·  Orderingången ökade med 8 procent till 524,5 (484,6) MSEK (1 procent i konstanta valutor).
·  Intäkterna ökade med 41 procent till 424,6 (301,3) MSEK (31 procent i konstanta valutor).
·  EBIT uppgick till 57,5 (21,8) MSEK, motsvarande en marginal på 13,5 (7,2) procent.
·  Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 33,3 (9,7) MSEK.
·  Resultatet efter skatt uppgick till 46,1 (7,5) MSEK.
·  Resultatet per aktie uppgick till 1,36 (0,22) SEK.

Väsentliga händelser under fjärde kvartalet

·  C-RAD vann en order om att leverera produkter till flera strålbehandlingsinstitutioner i Sydkorea. Ordervärdet uppgick till 10 MSEK.
·  C-RAD tecknade ett avtal med en kund i Nordrhein-Westfalen, Tyskland om 8 MSEK avseende både produkter och serviceavtal.
·  C-RAD vann en order om att leverera både produkter och ett flerårigt serviceavtal på den brittiska marknaden. Totalt ordervärde på 8 MSEK.
·  C-RAD tecknade ett avtal med vår partner Elekta, efter en offentlig upphandling i Kroatien, om att leverera våra produkter till tre olika kliniker. Detta är den första ordern för C-RAD i Kroatien. Ordervärdet uppgick till 16 MSEK.

Väsentliga händelser efter kvartalet

·  Efter kvartalets slut meddelade C-RAD att det gemensamma utvecklingsprojektet med Accuray har lett till installation i klinisk miljö hos en kund.

VD Cecilia de Leeuw kommenterar bokslutskommunikén:

Året avslutades starkt med en intäktstillväxt under kvartalet på 40 procent till 138 MSEK och en intäktstillväxt för helåret på 41 procent till 425 MSEK. Orderingången på 149 MSEK var svagare än fjärde kvartalet föregående år, främst på grund av den stora Italien-ordern på 46 MSEK under fjärde kvartalet föregående år och säsongseffekten av ett ovanligt starkt tredje kvartal i år. För helåret motsvarade orderingången en tillväxt på 8 procent. Vårt program för att förbättra kassaflödet visar resultat, med 51 MSEK i kassaflöde från verksamheten under fjärde kvartalet. Vårt fokus på lönsam tillväxt under hela 2023 får också ytterligare draghjälp med en EBIT på 24,8 MSEK under kvartalet, vilket motsvarar en EBIT-marginal på 17,9 procent.

APAC fortsätter att visa stark tillväxt och vi är väl positionerade på marknaden. Orderingången under fjärde kvartalet uppgick till 63 MSEK, en ökning med 49 procent jämfört med fjärde kvartalet föregående år. I Sydkorea stärker vi vår position med ordern på 10 MSEK som omfattar flera kliniker. Aktivitetsnivån i Kina är hög och orderingången är stark. Vi introducerar en ny generation produkter i Kina, vilket kan leda till en viss nedgång i verksamheten under första halvåret 2024. Indien hade ett stabilt kvartal med både nya kunder och expansion. Vi finns nu på sjukhus och kliniker i alla delar av landet och med förbättrad serviceförmåga.

Americas hade en stark konvertering av orderstocken och intäkterna ökade med 46 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Orderingången minskade till 23 MSEK under kvartalet. Vår position som nummer ett inom protonsegmentet underströks av att ytterligare ett system beställdes och levererades under kvartalet. Även om vi fortfarande upplever en avmattning på marknaden är kundintresset och försäljningsaktiviteten hög.

EMEA-regionen har vunnit några spännande affärer och brutit ny mark i Storbritannien med NHS trust-avtalet på 8 MSEK och vårt inträde på den kroatiska marknaden tillsammans med Elekta, ett avtal som avser flera kliniker på 16 MSEK. Orderingången under kvartalet var betydligt svagare än under fjärde kvartalet föregående år på grund av den italienska Consip-ordern 2023, men för helåret var tillväxten 4 procent. Intäktstillväxten var imponerande 66 procent för kvartalet och 49 procent för helåret, med stöd av vår solida orderstock.

Försäljningscyklerna i vår bransch är vanligtvis långa och det är viktigt för oss att kunna erbjuda patienterna fördelarna med vår lösning på kort sikt. Därför är det nya partnerskapet i Tyskland, som värderas till 8 MSEK, ett lysande exempel på hur en ledande klinik införlivar vår spjutspetsteknologi i befintliga linjäracceleratorer.

Framöver kommer vårt fortsatta fokus att vara att säkra och investera i en produktportfölj i världsklass för att fånga upp den stora efterfrågan på SGRT och öka antalet tjänster. Vi kommer att fortsätta arbeta hårt för lönsam tillväxt, vilket är en del av både vår strategi och vårt genomförande. Med detta sagt handlar allt om att betjäna våra kunder, sjukhusen och klinikerna, till förmån för cancerpatienterna.

Slutligen vill jag tacka våra kunder, partner och C-RAD-teamet över hela världen för ett mycket starkt 2023. Jag ser fram emot ett spännande 2024 tillsammans med er. Det ni gör varje dag för att förbättra livet för cancerpatienter är essensen i det vi gör.

Presentation av bokslutskommunikén

VD Cecilia de Leeuw och CFO Christoffer Herou presenterar bokslutskommunikén via webcast torsdagen den 8 februari kl 11.00. Efter presentationen kommer det att finnas utrymme för frågor. Presentationen kommer att hållas på engelska. För att delta vid presentationen, vänligen registrera dig via länken nedan:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_uonGaEnjT-i4oa3-c5yVpQ

Datum 2024-02-08, kl 08:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!