Delårsrapport januari-mars 2023

MARKN.
  • Substansvärdet var 228,8 kr per aktie jämfört med 196,3 kr vid årsskiftet vilket motsvarar en ökning med 16,5 procent.
  • Bures substansvärde var 16 968 Mkr jämfört med 14 559 Mkr vid årets inledning.
  • Totalavkastningen för Bure-aktien var 0,2 procent jämfört med SIX Return Index som steg med 8,7 procent.
  • Koncernens resultat efter skatt uppgick till 2 421 Mkr (-6 616). Resultatet per aktie uppgick till 32,5 kr (-89,3).
  • Bure tecknade aktier för 58 Mkr i Cavotecs nyemission.
  • Bure tecknade aktier för 50 Mkr i Ovzons nyemission.
  • Atle erlade tilläggsköpeskillingar för Atle Investment Services och HealthInvest Partners på 60 Mkr.
  • Bure Growth tecknade aktier för 36 Mkr i ScandiNova Systems nyemission. Innehavet omvärderades med 61 Mkr till följd av transaktionen.

Händelser efter periodens slut

  • Substansvärdet uppgick till 226,3 kr per aktie den 8 maj 2023 vilket motsvarar en ökning med 15,3 procent sedan årsskiftet.
  • ACQ Bure ingick ett fusionsavtal med Yubico, ett ledande cybersäkerhetsbolag inom multifaktorautentisering, den 19 april 2023. Efter fusionen mellan ACQ och Yubico kommer Bures ägande i det sammanslagna bolaget, som byter namn till Yubico, att uppgå till 17,4%.

Vd-kommentar

Det var en bra start på året för Bures portföljbolag. Bures substansvärde steg med 16,5 procent under det första kvartalet, att jämföra med SIX Return Index som steg med 8,7 procent. De noterade portföljbolagen, vilka står för drygt 80 procent av substansvärdet, steg med 20,8 procent. Sett till den individuella utvecklingen fortsätter merparten av portföljbolagen att redovisa både tillväxt och lönsamhetsförbättringar. Oron för en konjunkturell nedgång kvarstår men baserat på portföljbolagens orderingång tycker jag inte att vi har sett någon avtagande efterfrågan.

Det var även ett händelserikt kvartal på transaktionssidan. Bure deltog bl.a. i nyemissioner i de noterade bolagen Cavotec och Ovzon för att öka bolagens finansiella flexibilitet. Vidare genomfördes en nyemission i det onoterade innehavet ScandiNova för att finansiera två kompletterande förvärv.

Efter periodens utgång annonserades samgåendet mellan ACQ och Yubico. En otroligt spännande affär ur många perspektiv. Yubico uppfyller alla investeringskriterier som sattes upp när vi lanserade ACQ för två år sedan. Det är ett högkvalitativt bolag med en global marknadsposition inom ett växande marknadssegment. Jag tycker även att tidpunkten är intressant. ACQ kan nu hjälpa de framgångsrika entreprenörerna att ta nästa utvecklingssteg genom att ta bolaget till börsen. Bure ökar sitt engagemang och ägande i Yubico genom transaktionen och personligen ser jag många spännande utvecklingsmöjligheter för att kunna fortsätta bolagets imponerande framgångsresa.

I samband med annonseringen av samgåendet mellan ACQ publicerades Yubicos finansiella resultat. 2022 var ett fantastiskt år för Yubico som ökade omsättningen med 80 procent till 1,6 miljarder kr. Efter två lönsamhetsmässigt svaga år redovisade bolaget ett kraftigt förbättrat rörelseresultat om 215 mkr motsvarande en marginal om 13,8 procent. Den positiva trenden fortsatte under årets första kvartal. Omsättningen steg med 17,3 procent i lokala valutor till 419 mkr med en rörelsemarginal om 17,5 procent.

Bure Equity AB (publ)

Datum 2023-05-09, kl 08:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!