Botnia Exploration
Delårsrapport januari - september 2024
Kvartalet juli -- september 2024
- Nettoomsättningen uppgick till kSEK 0 (0).
- Rörelseresultatet uppgick till kSEK -11 760 (-1 751).
- Resultat efter skatt uppgick till kSEK -11 818 (-1 821).
- Resultat per aktie uppgick till SEK -0,29 (-0,05).
Niomånadersperioden januari -- september 2024
- Nettoomsättningen uppgick till kSEK 0 (0).
- Rörelseresultatet uppgick till kSEK -20 195 (-5 587).
- Resultat efter skatt uppgick till kSEK -20 401 (-5 650).
- Resultat per aktie uppgick till SEK -0,51 (-0,14).
Viktiga händelser under tredje kvartalet
- Den första anrikningskampanjen av guldmalm från Fäbodtjärn startade enligt plan under sista veckan i september.
- Bolaget sköt den första malmsalvan i Fäbodtjärn som omfattade cirka 260 ton malm.
- Bolaget utnyttjades den kreditpost om 12 MSEK som fanns i enlighet med lånelöfte från de tre största aktieägarna, Need Invest AB, Ramab Iggesund AB, och Akilakonsulting AB. Lånet har en giltighetstid om 12 månader från utförandedatum med en ränta om Stibor+2,5% (5,99%) per år.
- Bolaget publicerade en uppdaterad genomförbarhetsstudie för Fäbodtjärn.
- Bolagets tre största aktieägare, Need Invest AB, Ramab Iggesund AB och Akilakonsulting AB, konverterade det konvertibla skuldebrev om 5,2 MSEK de anskaffade från Norrlandsfonden. Ökning av aktiekapitalet och aktier registrerades hos Bolagsverket den 4 juli 2024. Konvertering skedde till den i skuldebrevet fastställda konverteringskursen om 4,19 SEK per aktie med ett kvotvärde om 0,75 SEK per aktie. Genom konvertering emitterades 1 231 384 nya aktier. Totalt antal aktier i Botnia Exploration Holding AB (publ) uppgår efter konverteringen till 40 805 028 och aktiekapitalet till 30 603 771 SEK.
- Under kvartalet genomförde bolaget rekrytering av en ny CFO, Robert Johansson och en gruvgeolog, Jessica Sidenmark. Robert tillträder sin tjänst i december och Jessica tillträdde sin tjänst den 14:e oktober.
Viktiga händelser tidigare under året
- Bolaget invigde guldgruvan Fäbodtjärn den 2 maj 2024 och underjordsarbeten påbörjades.
- Bolaget undertecknade ett lånelöfte om 12 MSEK från de tre största aktieägarna: Need Invest AB, Ramab AB, Akilakonsulting AB.
- Norrlandsfonden avyttrade ett konvertibelt skuldebrev om 5,2 MSEK till bolagets tre största aktieägare, Need Invest AB, Ramab Iggesund AB och Akilakonsulting AB.
- Fredrik Bergsten tillträde sin tjänst som VD den 11 mars 2024.
- Bolaget undertecknade ett anrikningsavtal med Dragon Mining (Sweden) AB.
Viktiga händelser efter rapportperiodens utgång
- Bolaget levererade sin första historiska guldtacka med cirka 75% guld, en så kallad dorétacka, till kund.
- Bolaget avslutade det första diamantborrningsprogrammet av Fäbodtjärn med syftet att förlänga driften vid gruvan. Arbetet med att sammanställa analyser pågår.
Framtidsutsikter
- Botnia Exploration är numera ett guldproducerande bolag, den första ny svenska gruva som lyckats starta på över 12 år.
- Botnia Explorations gruva Fäbodtjärn, är i dag ett framgångsrikt gruvprojekt och en producerande guldgruva. Fäbodtjärn tillreds idag och produktionskapaciteten byggs ut med målsättningen att nå sin planerade produktionskapacitet (årstakt) under första kvartalet 2025. Detta är i linje med, eller något tidigare, än de planer som bolaget tidigare arbetat fram. Med ett långsiktigt anrikningsavtal, dagens guldpriser och aktuell dollarkurs ser bolaget stora möjligheter till att vidareutveckla verksamheten i Vindelgranseleområdet.
- Den första genomförda anrikningskampanjen, vilken enligt plan var volymmässigt mindre än framtida normalkampanjer, bekräftade såväl guldhalterna i bolagets geologiska blockmodell för Fäbodtjärn likväl som att det bekräftade att de utbyten som bolaget räknat med i kalkylerna för projekten kommer uppnås eller överträffas.
- Bearbetningskoncession Fäbodtjärn K nr 1 är giltig till och med 2041-09-06. Fäbodtjärn är en höghaltig guldfyndighet och numera en producerande gruva. Bolaget presenterade 2024-09-04 en uppdatering av genomförbarhetsstudien avseende Fäbodtjärn, vilket stärkt vår bedömning om god lönsamhet under hela gruvans livslängd, beräknat på ett guldpris motsvarande 643 KSEK/kg. De höga guldhalterna i gruvans blockmodell har bekräftats genom den första anrikningskampanjen som inleddes under kvartalets sista vecka. Den genomförda kampanjen bekräftar även att de i genomförbarhetsstudien uppskattade utbytena kommer uppnås eller överträffas. Botnia Exploration bedömer att mineraliseringen har stor potential att fortsätta mot djupet, vilket kan leda till ökad livslängd för gruvdriften i Fäbodtjärn.
- Bearbetningskoncession Vargbäcken K nr 1 är giltig till och med 2028-10-13. Vargbäcken innehåller lägre guldhalter men större volym jämfört med Fäbodtjärn. Guldet i Vargbäcken sitter i väldefinierade kvartsgångar vilket möjliggör optimering av produktionen genom att sortera bort ofyndigt gråberg och generera lönsamhet. Vargbäcken är, som Fäbodtjärn, inte avgränsad mot djupet vilket innebär ytterligare prospekteringspotential. Botnia Exploration planerar för att uppdatera sina planer avseende Vargbäcken K nr 1 under 2025.
- Botnia Explorations bedömning är att potentialen för ytterligare brytbara tillgångar i Vindelgranseleområdet, lämpliga för småskalig brytning, är hög. Området innehåller ytterligare flera satellitfyndigheter som kräver fortsatt prospektering.
VD har ordet
Botnia Exploration har under årets tredje kvartal, med stor framgång, fortsatt arbetet med driftsättning och produktionsstart av gruvan i Fäbodtjärn. Under kvartalet färdigställdes den så kallade "rak rampen" om 190 meter. Därefter startade anläggandet av den vertikala spiralrampen som ger tillgång till gruvans olika brytningspositioner. I samband med start av spiralrampens drivning har även gruvans översta planerade anläggning för avvattning (pumpgrop) anlagts.
Sent på kvällen den 8:e augusti 2024 inledde gruvan, helt enligt våra planer, malmproduktionen då den första malmsalvan sköts. Vid slutet av kvartalet hade gruvan producerat totalt 5 652 ton guldmalm från de två brytningspositioner som fram till dess tagits i drift. Vid tidpunkten för avgivandet av denna rapport står gruvan inför att inom kort ta sin tredje brytningsposition i drift. Fullt utbyggd beräknas gruvan ha fyra brytningspositioner (av totalt 8 planerade inom nuvarande mineralreserv) i samtida drift.
Som verkställande direktör för Botnia Exploration är jag djupt imponerad över det engagemang och den drivkraft som vår personal och personalen hos våra entreprenörer visat. Vi har genom vårt samarbete med Bergteamet och Dragon Mining byggt ett starkt leverantörsteam som tillsammans med Botnia Explorations egen personal har utmärkta möjligheter att leverera på gruvans potential.
Hantering av vatten inom industriområdet och från gruvan har haft högt fokus under perioden. Under perioden har reningsverksanläggningen kompletterats med det planerade sandfiltret och därtill hörande backspolningsanläggning. Den första juli 2024 startade gruvan avbördning av överskottsvatten från gruvområdet, efter rening, till recipienten Kvarnbäcken. Under kvartalet har allt vatten som avbördats från anläggningen uppnått, eller överträffat, de kvalitetsnormer som definieras i Botnias miljötillstånd.
Under kvartalet inleddes, enligt plan, ett borrprogram för att vidare undersöka Fäbodtjärn mot djupet. Borrprogrammet har som fokus att förtäta och utöka kännedomen om den del av fyndigheten som idag klassas som antagen mineraltillgång. 14 borrhål har borrats i totalt 5 profiler med mål på 130-180 meter under markytan. Samtliga borrhål har träffat fyndighetens kvartsvener så som förväntat. För närvarande inväntar Botnia Exploration resultaten från analyserna avseende innehållet av guld i borrhålen. Botnia Exploration avser att inkludera resultatet av borrprogrammet i en uppdatering av mineralreserver och tillgångar som presenteras under första kvartalet 2025.
Enligt plan inleddes den första anrikningskampanjen av malm från Fäbodtjärn vid anrikningsverket i Svartliden under den sista veckan av september. Den första kampanjen uppgick till en volym om ca 35% av en normal kampanjvolym. Botnia valde att inleda med en kort kampanj i syfte att sedan kunna utvärdera och analysera resultat och utbyte i anrikningsverket och därmed säkerställa önskat resultat samt göra eventuella justeringar innan fullskaliga kampanjer inleds med start under andra halvan av november. Den genomförda kampanjen bekräftar både malmens guldhalt likväl som Botnias antaganden om utbyten i kalkylerna. Den första kampanjen genererade en dorétacka innehållande totalt 12 750,2 gram guld (409,9751 oz) vilken kommer redovisas som intäkt under kvartal 4.
Under kvartalet har Botnia, enligt plan, lyft det lånelöfte om 12 MSEK som tidigare utfärdats av ett konsortium bestående av tre av bolagets största ägare. Gruvans planenliga uppväxling av malmproduktionen tillsammans med resultaten från den första anrikningskampanjen stärker vår bedömning att bolaget inte kommer behöva några ytterligare tillskott av rörelsekapital avseende Fäbodtjärn.
Under kvartalet har Botnia haft nöjet att presentera två nyanställningar vilket kompletterar vårt team. Jessica Sidenmark tillträdde sin tjänst som gruvgeolog den 14:e oktober och kommer genom sin erfarenhet att bli ett stort stöd avseende styrning och optimering av malmbrytning och haltkontroll i gruvan. Robert Johansson kommer tillträda sin tjänst som CFO med start i december. Robert blir med sin erfarenhet såväl en avlastning för VD avseende styrning och uppföljning av verksamheten som en värdefull kompetens vid utvärderingen av projektkalkyler. I samband med att Robert tillträder kommer Thomas Ljung i början på 2025 att lämna sin anställning inom Botnia. Thomas kommer fortsätta sitt engagemang som styrelseledamot i Botnia Exploration samt som konsult avseende affärs- och fyndighetsutvecklingsprojekt.
Genom ovan personalförändringar gör vi nödvändiga förstärkningar av Botnia Explorations organisation, vilket ger oss möjlighet att vidareutveckla vår producerande tillgång samt att det är nödvändiga resurser för att kunna utvärdera ytterligare projekt.
Fredrik Bergsten, VD
Datum | 2024-11-08, kl 08:30 |
Källa | Cision |