Botnia Exploration
Delårsrapport januari - mars 2025
Kvartalet januari - mars 2025
- Nettoomsättningen uppgick till kSEK 11 309 (-).
- Rörelseresultatet uppgick till kSEK -12 255 (-1 866).
- Resultat efter skatt uppgick till kSEK -10 028 (-1 939).
- Resultat per aktie uppgick till SEK -0,25 (-0,05).
- Ingen utdelning föreslås.
Viktiga händelser under första kvartalet
Bolaget har lagt mycket tid med arbetet att minska mängden sidoberg som av tekniska och bergmekaniska orsaker blandas med malmen vid produktion, så kallat "gråbergspåslag".
Bolaget påbörjade sin hittills största anrikningskampanj, vilken kom att omfatta totalt 12 860 ton (DMT).
Bolaget har inlett brytning av malm i den första av gruvans storskaliga produktionsområden, där malmen bryts med en metod som har hög produktivitet.
Från den anrikningskampanj som påbörjades under mars 2025 och avslutades i början på april skedde en delleverans av guld under mars månad.
Bolaget intäktsredovisade därmed ca 12 kg guld från den pågående kampanjen.
Marknadspriset på guld har fortsatt varit högt, även om vi noterat en högre volatilitet till följd av geopolitiska faktorer.
I februari 2025 beviljades bolaget undersökningstillståndet Fäbodtjärn nr 2. Undersökningstillståndet omfattar samma område som det tidigare utgångna undersökningstillståndet Stenberget 3 och omsluter gruvan Fäbodtjärn, ett område för vilket Botnia Exploration sedan tidigare beviljats undantag från det så kallade förbudsåret.
Viktiga händelser efter rapportperiodens utgång
Den anrikningskampanj som påbörjades under första kvartalet avslutades i början på april. Från denna kampanj levererades det totalt drygt 55 kg varav ca 12 kg levererades innan månadsskiftet och därmed intäktsredovisats under första kvartalet.
Guldprisets volatilitet har fortsatt vara kraftigt även efter perioden slut. Den kraftiga volatiliteten kan innebära, beroende på vilken dag Botnia Exploration levererar doré till kund, innebära att det pris som Botnia Exploration erhåller avviker från den senaste periodens genomsnitsspris i såväl positiv som negativ riktning. För den leverans som skedde i början av april sammanföll leveransen olyckligtvis med den kraftiga marknadsreaktion som åtföljdes av president Donald Trumps lansering av de nya tullar som USA kan komma att implementera.
Framtidsutsikter
Botnia Exploration är numera ett guldproducerande bolag, den första nya svenska gruva som lyckats starta på över 12 år.
Botnia Explorations gruva Fäbodtjärn, är i dag ett framgångsrikt gruvprojekt och en producerande guldgruva. Fäbodtjärn tillreds idag och produktionskapaciteten byggs ut med målsättningen att nå sin planerade produktionskapacitet (årstakt) under första kvartalet 2025. Detta är i linje med, eller något tidigare, än de planer som bolaget tidigare arbetat fram. Med ett långsiktigt anrikningsavtal, dagens guldpriser och aktuell dollarkurs ser bolaget stora möjligheter till att vidareutveckla verksamheten i Vindelgranseleområdet.
Bearbetningskoncession Fäbodtjärn K nr 1 är giltig till och med 2041-09-06. Fäbodtjärn är en höghaltig guldfyndighet och numera en producerande gruva. Bolaget presenterade 2024-09-04 en uppdatering av genomförbarhetsstudien avseende Fäbodtjärn, vilket stärkt vår bedömning av god lönsamhet under hela gruvans livslängd, beräknat på ett guldpris motsvarande 643 KSEK/kg. De höga guldhalterna i gruvans blockmodell har bekräftats genom de tre anrikningskampanjer som genomförts under fjärde kvartalet. De genomförda kampanjerna bekräftar även att de i genomförbarhetsstudien uppskattade utbytena kommer uppnås eller överträffas. Botnia Exploration bedömer att mineraliseringen har stor potential att fortsätta mot djupet, vilket kan leda till ökad livslängd för gruvdriften i Fäbodtjärn.
Bearbetningskoncession Vargbäcken K nr 1 är giltig till och med 2028-10-13. Vargbäcken innehåller lägre guldhalter men större volym jämfört med Fäbodtjärn. Guldet i Vargbäcken sitter i väldefinierade kvartsgångar vilket möjliggör optimering av produktionen genom att sortera bort ofyndigt gråberg och generera lönsamhet. Vargbäcken är, som Fäbodtjärn, inte avgränsad mot djupet vilket innebär ytterligare prospekteringspotential. Botnia Exploration planerar för att uppdatera sina planer avseende Vargbäcken K nr 1 under 2025.
Botnia Explorations bedömning är att potentialen för ytterligare brytbara tillgångar i Vindelgranseleområdet, lämpliga för småskalig brytning, är hög. Området innehåller ytterligare flera satellitfyndigheter som kräver fortsatt prospektering.
VD har ordet
Det första kvartalet 2025 har inneburit fortsatt utbyggnad av produktionskapaciteten i gruvan i Fäbodtjärn samt färdigställande av de planerade investeringarna i gruvans infrastruktur vilket har ställt stora krav på bolagets kassaflöde. Marknadssituationen har fortsatt under Q1 varit mycket god avseende guldprisets utveckling. Vi ser dock en tilltagande volatilitet avseende marknadsförhållandena, både avseende guldpriset och valutakurser, vilket innebär en risk för Botnia Exploration.
Produktionen i gruvan har fortlöpt enligt bolagets planer och totalt producerades 11 957 ton malm vid gruvan under första kvartalet.
I mitten av mars inleddes årets första anrikningskampanj vid anrikningsverket i Svartliden. Av anrikningskampanjens totala 12 860 ton hade 3 547 anrikats och ca 12 kg guld levererats till kund innan månadsskiftet. När vi summerade kampanjen i början av april så kunde vi konstatera att den totalt levererat just över 55 kg med ett utbyte på just över 94%. Vi känner sig därmed trygga med att det utbyte som använts i våra kalkyler (90%) normalt sett kommer överträffas. Malmen från Fäbodtjärn innehåller guldpartiklar med en storleksfördelning från mycket fint till mycket grovt. Viss osäkerhet kvarstår avseende lakningsprocessens prestation avseende det grova guldet. Vi har därför inlett ett projekt för att utreda ifall dessa kan utvinnas genom införande av en gravimetrisk anrikningsmetod som kan komplettera lakningsprocessen.
Hanteringen av vatten har fortsatt fungerat bra under kvartalet. Till följd av säsongsvarationer har mängden vatten som släppts ut varit något lägre än tidigare kvartal. Kvaliteten på det vatten som släppts ut har dock väsentligt överträffat kraven som definieras i miljötillståndet.
Vi står fast vid vår tidigare prognos att kassaflödet vänder till positivt under Q2.
De största initiala kostnaderna förknippade med uppstartsinvesteringar i gruvan är nu färdigställda och gruvan har även tagit sin första högproduktiva storskaliga brytningsposition idrift. Även om våra initiala produktionsmål är uppnådda så vidtar nu arbetet med att minska gråbergsinblandningen i den levererade malmen samt optimera processen i anrikningsverket. Sammantaget anser jag att vi idag har goda möjligheter att uppnå sina långsiktiga produktionsmål och dessutom kapitalisera på de goda marknadsförutsättningarna.
Fredrik Bergsten, VD
Datum | 2025-04-24, kl 08:30 |
Källa | Cision |
