Botnia Exploration
Delårsrapport januari-mars 2024
Kvartalet januari -- mars 2024
- Nettoomsättningen uppgick till kSEK 0 (0).
- Rörelseresultatet uppgick till kSEK -1 866 (-1 927).
- Resultat efter skatt uppgick till kSEK -1 939 (-1 975).
- Resultat per aktie uppgick till SEK -0,05 (-0,05).
- Ingen utdelning föreslås.
Viktiga händelser under första kvartalet
- Fredrik Bergsten tillträde sin tjänst som VD den 11 mars 2024.
- Bolaget undertecknade ett anrikningsavtal med Dragon Mining (Sweden) AB.
- Arbetet med den uppdaterade genomförbarhetsstudien för Fäbodtjärn kan nu slutföras med alla nödvändiga avtal och tillstånd på plats.
- Markberedningsarbeten pågår och beräknas vara klart för gruvetablering under första kvartalet 2024. Underjordsarbeten planeras att starta våren 2024.
Viktiga händelser efter rapportperiodens utgång
- Bolaget invigde guldgruvan Fäbodtjärn den 2 maj 2024.
- Bolaget har undertecknat ett lånelöfte om 12 MSEK från de tre största aktieägarna: Need Invest AB, Ramab AB, Akilakonsulting AB. Lånelöftet har en giltighetstid om 12 månader från utförandedatum med en ränta om Stibor+2,5% per år.
- Bolaget kommit överens med Norrlandsfonden om att förhandla fram nya villkor gällande förfallodatum på det konvertibla lån om 5,2 MSEK som förfaller till återbetalning 2024-12-31. Nytt föreslaget förfallodatum för återbetalning är 2028-01-31.
Framtidsutsikter
- Botnia Exploration har alla tillstånd på plats och arbetet med att starta Sveriges nästa guldgruva pågår. Bolaget kommer därmed inom en snar framtid att vara ett guldproducerande bolag.
- Botnia Explorations ambition är att Vindelgranseleområdet ska bli ett framgångsrikt och lönsamt projekt. Med ett långsiktigt anrikningsavtal, dagens guldpriser och aktuell dollarkurs ser bolaget stora möjligheter till att detta kan realiseras.
- De positiva resultaten från tester genomförda av Bureau Veritas Minerals visade att både Fäbodtjärn och Vargbäcken med stor säkerhet är lämpliga för anrikning i Dragon Minings Svartliden anrikningsverk. Detta anrikningsalternativ, med ett högt guldutbyte, kan innebära att bolaget kan effektivisera sin guldproduktion och samtidigt utvinna det mesta av det guld som malmen innehåller.
- Bearbetningskoncession Fäbodtjärn K nr 1 är giltig till och med 2041-09-06. Fäbodtjärn är en höghaltig guldfyndighet med goda möjligheter att utvecklas till en lönsam gruva samtidigt som fyndigheten inte är avgränsad mot djupet. Feasibilitystudien av Fäbodtjärn har stärkt vår bedömning att Fäbodtjärn kommer bli en lönsam guldfyndighet. Guldhalterna är bekräftat höga även i kvartsgångens översta nivåer, vilket bör kunna leda till ett positivt kassaflöde i ett tidigt skede av gruvans livslängd. Guldpriset den 24 april 2024, cirka 811 kSEK/kg, har förbättrat den lönsamhetskalkyl som presenterades i pressmeddelande den 7 juni 2018 då guldpriset var 364 kSEK/kg. Botnia Exploration bedömer att mineraliseringen har potential att fortsätta mot djupet vilket kan leda till ökad livslängd för gruvdriften i Fäbodtjärn.
- Bearbetningskoncession Vargbäcken K nr 1 är giltig till och med 2028-10-13. Vargbäcken innehåller lägre guldhalter men större volym jämfört med Fäbodtjärn. Guldet i Vargbäcken sitter i väldefinierade kvartsgångar vilket möjliggör optimering av produktionen genom att sortera bort ofyndigt gråberg och generera lönsamhet. Vargbäcken är, som Fäbodtjärn, inte avgränsad mot djupet vilket innebär ytterligare prospekteringspotential.
- Botnia Explorations bedömning är att potentialen för ytterligare brytbara tillgångar i Vindelgranseleområdet är hög och lämpliga för småskalig brytning. Området innehåller ytterligare flera satellitfyndigheter som kräver fortsatt prospektering.
- Bolaget följer kontinuerligt den makroekonomiska och geopolitiska utvecklingen som råder runtom i världen. Bolaget kommer att agera i enlighet med de internationella sanktioner som formaliseras. Bolaget har inga direkta inköp av material eller tjänster från de områden som omfattas av de skärpta sanktionerna. Med tanke på att situationen förändras snabbt kan Bolaget för närvarande inte kvantifiera vilken ekonomisk inverkan detta kan få på bolaget.
VD har ordet
Sedan vårt miljötillstånd för Fäbodtjärn trädde i kraft under början av 2023 och vi slutligen erhöll vår markanvisning från Bergsstaten under andra halvåret 2023, har verksamheten inom Botnia Exploration gruppen utökats högst väsentligt. Som en del av denna utökning ingår bland annat anpassning av organisationen för ett produktionsskede, där rekryteringen av mig själv är en del, beställning av planerad utrustning och byggnation av planerade markanläggningar.
Det första kvartalet 2024 har karaktäriserats av de arbeten som krävs för färdigställande av ovanjordanläggningar för produktionen i vår gruva i Fäbodtjärn utanför Vindelgransele i Västerbotten. Arbetena har omfattat bland annat färdigställande av vägar och hårdgjorda ytor för upplag, elektrisk infrastruktur samt bassänger och diken för vattenrening och hantering av ytvatten på området. Vi står nu redo att starta byggnationerna av gruvans underjordsanläggningar (exempelvis Ramper och ventilationsanläggningar) som krävs för att vi skall kunna bryta malm. Våra tidigare kommunicerade planer om att leverera den första malmen från gruvan under Q3 ser därmed ut att kunna infrias.
Botnia Exploration Holding AB (publ) kunde även under kvartalet presentera att vi undertecknat samarbetsavtal kring anrikning med Dragon Mining AB. Avtalet med Dragon Mining är den sista av de pusselbitar som krävs för att vi ska kunna processa malmen från Fäbodtjärn till en produkt som kan säljas på marknaden.
Då de sista avtalen för bearbetning av malm kom på plats under Q1 valde vi att efter detta starta upp arbetet med att uppdatera genomförbarhetsstudien avseende Fäbodtjärn från 2018 så att den stämmer med de förutsättningar som finns avseende samarbetet med Dragon Mining AB och entreprenadavtalet med Bergteamet AB. Planen är att den uppdaterade genomförbarhetsstudien skall offentliggöras under Q2.
Efter kvartalets slut har arbeten fortsatt med färdigställande av ovanjordsanläggningar i Fäbodtjärn och vi kunde i samband med en besöksdag för aktieägare, media och närboende den 2:a maj inviga underjordsarbeten i gruvan med en av de första salvorna i påhugget på den ramp som skall ta oss till vår första malmposition. Botnia Exploration Holding AB har även under början av Q2 överenskommit med ett konsortium av våra största ägare om ett lånelöfte avseende 12 MSEK samt med Norrlandsfonden överenskommit om en avsiktsförklaring att förhandla om förlängd löptiden på ett konvertibelt lån om 5,2 MSEK vilket annars förfaller 2024-12-31 (det senare kräver godkännande av bolagsstämman). Då vi är inne i en mycket intensiv uppstartsfas avseende gruvan i Fäbodtjärn så känns det mycket tillfredställande att kunna förstärka vårt kassaflöde med 17,2 MSEK. Det finns normalt flertalet tekniska osäkerhetsfaktorer i samband med gruvstart, men med denna förstärkning av vårt kassaflöde bedömer vi möjligheterna som goda att vi säkerställt de likvida medel som behövs fram tills att vi genererar eget positivt kassaflöde från Fäbodtjärn.
Fredrik Bergsten, VD
Datum | 2024-05-03, kl 08:30 |
Källa | Cision |