Bonesupport
Ytterligare data från SOLARIO-studien ger nya positiva insikter
BONESUPPORT™, ett ledande företag verksamt inom ortobiologi för behandling av skelettskador, meddelar idag ytterligare data från SOLARIO-studien som presenterades vid det årliga mötet för European Bone & Joint Infection Society (EBJIS), i Barcelona förra veckan, vilka visar på effektiviteten av lokal antibiotika för att minska användningen av systemiska antibiotika.
"Vi är mycket glada över resultatet av SOLARIO-studien, som visar hur våra innovativa lösningar dramatiskt kan minska behovet av systemiska antibiotika samtidigt som vi bibehåller utmärkta patientresultat. Detta är ett viktigt framsteg i kampen mot antimikrobiell resistens samtidigt som vi kraftigt minskar biverkningar till följd av antibiotika," säger Emil Billbäck, VD för BONESUPPORT.
Professor Martin McNally, Nuffield Orthopaedic Centre, Oxford University Hospital, som ursprungligen designade SOLARIO-studien, säger: "Vi har i åratal lagt till längre systemisk antimikrobiell behandling till våra behandlingsregimer med få bevis för vilken nytta det ger. Denna studie visar tydligt hur vi kan förbättra vår antibiotikaanvändning, utan att förlora effektivitet. Vi kan hjälpa patienter att få en bättre upplevelse med färre biverkningar. Kirurger kan säkert leverera höga doser antibiotika direkt till infektionsplatsen under operation och undviker problem med patienter som inte tar sin medicin som de ska eller antimikrobiell resistens. En övergång från långa systemiska kurer till korta systemiska och lokala behandlingar är potentiellt ett stort bidrag till den globala antibiotikaförvaltningen."
Nyckelresultat från SOLARIO-studien: Gruppen som fick en kortvarig antibiotikabehandling (max. 7 dagar) visade en dramatiskt kortare användning av systemiska antibiotika under den ettåriga uppföljningstiden, en medianvaraktighet på 5 kalenderdagar på systemiska antibiotika jämfört med 37 kalenderdagar i gruppen med långtidsanvändning av antibiotika (minst fyra veckor). Givet att de flesta patienterna fick två eller flera antibiotika varje dag, resulterade detta i 11275 färre antibiotikadagar*. Det fanns ingen skillnad i återfall av infektioner mellan gruppen med korttidsantibiotika jämfört med den som fick antibiotika under lång tid, vilket understryker effektiviteten av lokalantibiotika för att kontrollera infektioner i och med att den systemiska antibiotikakuren kan avslutas inom sju dagar efter operation, vilket leder till betydligt färre biverkningar.
Vid både sex-veckors- och 3-6 månadersuppföljningarna av SOLARIO-studien hade gruppen som fick kortvarig behandling signifikant färre biverkningar jämfört med gruppen med långtidsbehandling. Efter sex veckor hade 82,8 % av patienterna i korttidsgruppen inga biverkningar, jämfört med 54,1 % i standardgruppen, och de allvarliga oönskade händelserna var signifikant lägre (3,9 % vs. 20,7 %, P<0,0001). Efter 3-6 månader hade 91,5 % av korttidsgruppen inga oönskade händelser, jämfört med 79,6 % i standardgruppen, och allvarliga oönskade händelser förblev lägre (4,2 % vs. 9,4 %, P<0,049).
Med en genomsnittlig minskning på 47 totala antibiotikadagar* per patient fortsätter CERAMENT® G och CERAMENT® V att erbjuda effektiva lösningar för kirurgisk behandling av beninfektioner, samtidigt som de avsevärt minskar de biverkningar som är förknippade med långvarig antibiotikabehandling. Resultaten är på väg att dramatiskt omforma klinisk praxis vid hantering av beninfektioner och understryker den avgörande roll som lokala antibiotikautsöndrande benersättningsmaterial spelar för att minska användningen av systemiska antibiotika, en stor seger för ett ansvarsfullt hanterande av antibiotika, patientsäkerhet och välbefinnande.
SOLARIO-studien är en multicenter, randomiserad kontrollerad öppen non-inferiority studie som involverar 500 patienter och undersöker om systemisk antibiotikabehandling kan minskas till maximum 7 dagar när den kombineras med kirurgisk behandling med lokal antibiotika. I 79 % av fallen användes bioresorberbara produkter, varav 81 % var CERAMENT G eller CERAMENT V, vilket motsvarar 64 % av de totala procedurerna i studien. Bencement (PMMA) användes i 19 % av fallen, främst på grund av specifika behov hos dessa patienter (främst patienter med protesrelaterade ledinfektioner).
*Totalt antal antibiotikadagar – varje antibiotika som använts per dag rapporteras separat – många av antibiotikakurerna ordineras i kombinationsdos.
Datum | 2024-10-03, kl 08:20 |
Källa | MFN |