Bluelake Mineral
Länsstyrelsen i Västerbotten tillstyrker ansökan om bearbetningskoncessioner för Stekenjokk och Levi
Bluelake Mineral AB (publ) ("Bolaget" eller "Bluelake Mineral") har som tidigare meddelats via dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB ansökt om bearbetningskoncessioner för fyndigheterna Stekenjokk K nr 1 beläget i Vilhelmina kommun i Västerbotten och Strömsunds kommun i Jämtland, samt Levi K nr 1 beläget i Vilhelmina kommun i Västerbotten. Länsstyrelsen i Västerbotten krävde 2019 att ett Natura 2000-tillstånd för gruvverksamhet skulle vara på plats innan slutlig bedömning av sökta bearbetningskoncessioner kunde ske. I november 2022 erhöll Vilhelmina Mineral slutligt fastställt Natura 2000-tillstånd. Bergsstaten återförvisade slutligen ärendet till Länsstyrelsen i Västerbotten under våren 2024. Länsstyrelsen i Västerbotten valde då att skicka ärendet och på ny remiss till Vilhelmina kommun, Sametinget och bägge de berörda samebyarna Voernese sameby i Jämtland och Vilhelmina Södra i Västerbotten som samtliga inkommit med svar. Även Bolaget har yttrat sig. Länsstyrelsen i Västerbotten meddelar nu att man tillstyrker att Bergsstaten godkänner bägge sökta bearbetningskoncessioner Stekenjokk K nr 1 och Levi K nr 1. Den andra berörda länsstyrelsen i Jämtland har redan 2019 tillstyrkt bearbetningskoncession för den sydliga mineralisering Stekenjokk K nr 1 som är lokaliserad på bägge sidor om länsgränsen mellan Jämtland och Västerbotten. Ärendet går nu vidare till Bergsstaten för slutligt beslut kring de sökta bearbetningskoncessionerna.
I sitt ställningstagande skriver Länsstyrelsen i Västerbotten bl a följande. "Länsstyrelsen tillstyrker att bearbetningskoncession för Stekenjokk K nr 1 och Levi K nr 1 lämnas enligt Vilhelmina Mineral ABs andrahandsalternativ med säsongsvis brytning november till april. Länsstyrelsen tillstyrker bearbetningskoncessionen under förutsättning att beslut förenas med villkor om begränsad drift under april i enlighet med nedanstående villkorsförslag. Närmare preciseringar av villkoren till skydd för rennäringens intressen bör fastställas i en prövning av gruvverksamheten enligt miljöbalken. Eftersom kärnområde av riksintresse för rennäringen berörs ska koncessionen beviljas med villkor till skydd för rennäringen. Länsstyrelsen föreslår följande villkor: Gruvverksamhet i form av brytning, hantering av lagrad malm ovan jord samt borttransport av utbruten malm får endast ske vintertid under perioden från och med november till och med april varje år. Samebyn ska under april månad varje år ha möjlighet att stoppa hela eller delar av verksamheten när renskötsel bedrivs i området. Vilhelmina Mineral AB ska årligen i god tid samråda med berörda samebyar inför uppstart och avslut av verksamhetsperioden, samt samråda med berörda samebyar varje år för att diskutera försiktighetsåtgärder som ska vidtas för att minska störningar på rennäringen under april månad. Länsstyrelsen gör dessutom följande bedömningar: Påverkan och konsekvenser av uppstartsarbetet ska prövas i samband med miljöprövningen av gruvverksamheten enligt 9 kap. miljöbalken. I dagsläget finns en osäkerhet i hur väghållningen på Vildmarksvägen kan regleras för att ta hänsyn till rennäringen. Detta gäller både i utförandet av vinterväghållning i form av snöröjning och halkbekämpning, samt öppethållandet av vägen för Vilhelmina Mineral AB och allmänheten. Länsstyrelsen bedömer att det finns förutsättningar för att man innan miljöprövningen kan lösa frågeställningen om utformning av vinterväghållningen och allmänhetens tillgång till vägen som på ett adekvat sätt tar hänsyn till rennäringens intressen. En begränsning av allmänhetens tillgång till Vildmarksvägen under de mest känsliga månaderna för rennäringen bör införas."
"Detta är mycket positivt och en av de enskilt viktigaste händelserna i bolagets historia - nu ligger vägen öppen för gruvdrift i Stekenjokk" säger Peter Hjorth, VD i Bluelake Mineral och dotterbolaget Vilhelmina Mineral.
____________
Stockholm augusti 2024
Bluelake Mineral AB (publ)
Styrelsen
Stockholm den 23 augusti 2024
Ytterligare information
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25
Email: info@bluelakemineral.com
Ytterligare information om Bolaget
Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.
Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget projektet Stekenjokk-Levi där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 3,5 % Zn. Stekenjokk-Levi innehåller, enligt en nyligen genomförd mineralresursberäkning av SRK Consulting, antagna mineraltillgångar på cirka 6,7 miljoner ton med 0,9 % Cu, 2,7 % Zn, 0,6 % Pb, 55 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Stekenjokk och antagna mineraltillgångar på 5,1 miljoner ton med 1 % Cu, 1,5 % Zn, 0,1 % Pb, 22 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Levi (vid cut-off på 60 USD/ton). I Norge är Bolaget 100% ägare av Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).
Vidare innehar Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK i en nyligen uppdaterad studie en mineraltillgång om 600 miljoner ton med halten 0,18% Ni, 0,003% Co och 5,7% Fe ("measured and indicated"). Enligt en ny preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn per år under 20 år, vilket skulle utgöra en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. För Orrbäcken innehas ett undersökningstillstånd och projektet bedöms ha potential som nickelfyndighet.
Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.
Datum | 2024-08-23, kl 15:34 |
Källa | beQuoted |