Efter medling med sametinget planerar Røyrvik kommun för möte i kommunfullmäktige för möjlig hänvisning av fråga om reguleringsplan till regeringen

MAR

Bluelake Mineral AB (publ) ("Bolaget" eller "Bluelake Mineral") arbetar som tidigare meddelats via sitt norska dotterbolag Joma Gruver AS ("Joma Gruver") med tillståndsprocessen i Norge för att erhålla samtliga tillstånd för återstart av gruvverksamheten i Joma i Røyrvik kommun i Trøndelag fylke ("Projektet"). Som även tidigare meddelats har vid möte i Røyrvik den 5 september kommunfullmäktige (norska kommunstyret) enhälligt röstat för att godkänna planförslag och reguleringsplan för Jomagruvan. Beslutet är villkorat av att en regional och kumulativ konsekvensutredning för rennäringen ska genomföras innan igångsättningsbesked för gruvstart. Det norska Sametinget har som tidigare meddelats fortsatt en invändning (norska innsigelse) mot reguleringsplanen. Med anledning av detta genomförde statsförvaltaren i Trøndelag ett medlingsmöte (norska mekkling) den 5 januari mellan Røyrvik kommun och Sametinget (gemensamt "Parterna"). I mötet framkom att Parterna ej kunde enas. Røyrvik kommun planerar därför för möte i kommunfullmäktige den 23 januari för att besluta om frågan ska hänvisas till kommunal- och distriktsdepartementet för slutligt avgörande.

Innan gruvstart i Joma kan ske behöver tre olika tillstånd erhållas: förutom miljötillstånd (norska utslippstillatelse) och driftskoncession (norska driftskonsesjon) måste även reguleringsplan vinna laga kraft. Eftersom det norska Sametinget haft en invändning mot reguleringsplanen har nu ett medlingsmöte hållits mellan Parterna i syfte att undersöka möjligheter för att denna invändning skulle kunna dras tillbaka. Vi mötet framkom dock att Parterna var oeniga och att en lösning därför ej var möjlig. Sametingets invändning är kopplad till processen kring Røyrvik kommuns beslut att godkänna reguleringsplanen som man anser borde skett efter ytterligare konsultationer och efter det att den kompletterande regionala och kumulativa konsekvensutredningen för rennäringen genomförts. Røyrvik kommun anser emellertid att konsultationsprocess och beslut om reguleringsplan har skett på ett korrekt sätt med ett fullödigt beslutsunderlag och att den kompletterande regionala och kumulativa konsekvensutredningen för rennäringen i sak ej påverkar själva beslutet om att godkänna reguleringsplanen. Genom att Parterna är oeniga kring dessa grundläggande förhållanden avser Røyrvik kommun nu vid möte i kommunfullmäktige den 23 januari besluta om frågan ska hänskjutas till kommunal- och distriktsdepartementet för slutligt avgörande.

I EU:s nya gruvlagstiftning Critical Raw Material Act (CRMA) och i Norges nya mineralstrategi pekas koppar ut som en strategisk metall och av stor betydelse klimat- och miljömässigt men även geopolitiskt. För att uppnå målet om ökad grad av självförsörjning av strategiska råvaror understryks vikten av etablering av nya gruvor lokalt. Gruvplanerna i Joma innebär en återöppning av en gruva som tidigare varit i drift under 26 år mellan 1972 och 1998 och då verkade parallellt med rennäringen i området. Vid drift kommer gruvan att kunna producera koppar- och zinkkoncentrat som bägge är viktiga insatsvaror i den gröna omställningen. Framförallt koppar är helt centralt som insatsvara inom elektrifiering och finns bl a i eldrivna fordon och anläggningar för förnyelsebar energi som vindkraft, solenergi och energilagring. Gruvprojektet beräknas kunna skapa ca 115 direkta jobb lokalt i Røyrvik och ca 165 direkta jobb regionalt inklusive verksamheten i Stekenjokk-Levi. Totalt uppskattas uppemot 500 jobb kunna skapas om även indirekta jobb hos underleverantörer, inom service och offentlig administration räknas med. Genom elektrifiering av gruvan och att all deponi av avgångsmassa kommer ske i gamla redan utbrutna gruvgångar har projekten unika möjligheter att bli ett miljö- och klimatsmart projekt.

"Joma kan bli Norges första koppargruva i drift på 25 år och en grön gruva i verklig mening. Projektet blir en viktig ekonomisk motor i regionen och kommer samtidigt bidra med viktiga insatsvaror i klimatomställningen. Joma Gruver har i arbetet med reguleringsplanen genomfört omfattande utredningar och anpassningar av den planerade gruvverksamheten för att minimera negativ inverkan på rennäringen. Vi har även föreslagit en åtgärdsplan samt ekonomisk kompensation till det lokala renbetesdistriktet Tjåehkere sijte. Røyrvik kommun verkar inte anse det troligt att fortsatta utredningar och förhandlingar kommer leda till en lösning. Därför ser vi positivt på att denna fråga löses politiskt enligt förslag från Røyrvik kommun. Då projektet är helt i linje med Norges nya mineralstrategi utgår vi från att regeringen beslutar att fastställa reguleringsplanen" säger Joma Gruvers ordförande Peter Hjorth.

____________

Stockholm januari 2024

Bluelake Mineral AB (publ)

Styrelsen

Offentliggörande av information

Denna information är sådan information som Bluelake Mineral AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående persons försorg, för offentliggörande den 8 januari 2024 klockan 8. 40 CET.

Ytterligare information

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25
Email: info@bluelakemineral.com

Ytterligare information om Bolaget

Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.

Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget projektet Stekenjokk-Levi där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 3,5 % Zn. Stekenjokk-Levi innehåller, enligt en nyligen genomförd mineralresursberäkning av SRK Consulting, antagna mineraltillgångar på cirka 6,7 miljoner ton med 0,9 % Cu, 2,7 % Zn, 0,6 % Pb, 55 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Stekenjokk och antagna mineraltillgångar på 5,1 miljoner ton med 1 % Cu, 1,5 % Zn, 0,1 % Pb, 22 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Levi (vid cut-off på 60 USD/ton). I Norge är Bolaget 100% ägare av Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).

Vidare innehar Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK i en nyligen uppdaterad studie en mineraltillgång om 600 miljoner ton med halten 0,18% Ni, 0,003% Co och 5,7% Fe ("measured and indicated"). Enligt en ny preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn per år under 20 år, vilket skulle utgöra en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. För Orrbäcken innehas ett undersökningstillstånd och projektet bedöms ha potential som nickelfyndighet.

Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.

Datum 2024-01-08, kl 08:40
Källa beQuoted
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!