Biofrigas Sweden AB - Kvartalsrapport Q1-2023

REG

Perioden 1/1 2023 - 31/3 2023       

  • Nettoomsättningen uppgick till KSEK 0 (0).
  • Resultatet efter finansiella poster uppgick till KSEK -1 774 (-1 957). Fokus under perioden har legat på fortsatt utveckling och verifiering av CryoSep samt marknadsbearbetning.
  • Resultat per aktie för bolaget uppgick till -0,13 SEK (-0,17).
  • Soliditeten uppgick till 74,2% (65,7%).

Väsentliga händelser under första kvartalet                

  • I januari inledde bolaget en satsning på marknaden i Tyskland.
  • I februari meddelade bolaget att fyra personer i ledande ställning ökat sina innehav.

Väsentliga händelser efter periodens utgång              

  • I april meddelade bolaget att man säkerställer kritisk prestanda i sin nya teknologiplattform för CryoSep samt att bolaget säkrat exklusiv tillgång till tekniken på en global marknad.

VD har ordet

Jag kan nu glädjande konstatera att de tester som vi påbörjade i samband med vår förra kvartalsrapport har fallit ut väl. Resultaten är i linje med våra förväntningar och vi är mycket nöjda med utfallet. Den tekniska plattform som vi har tagit fram ryms inom ramen för vår tidigare patentansökan och kan dessutom skalas upp ytterligare i kapacitet. Plattformen kommer att utgöra basen för både CryoSep och CryoSep P och genom framtida kapacitetsökningar kan vi ytterligare bredda vår marknad. Vi har säkerställt exklusiv rätt till tekniken för applikationer inom uppgradering och polering av biogas på en global marknad. Vi lägger ett viktigt och spännande kvartal bakom oss och tittar framåt.

Vi påbörjar nu det tidigare kommunicerade arbetet att ersätta vår pilotanläggning hos kund med en helt ny anläggning. Pilotanläggningen, som vi även använt för den senaste tidens verifiering, kommer vi att använda för fortsatta utvecklingsprojekt. Det är viktigt att vi har goda interna möjligheter att både testa framtida innovationer och visa upp vår teknologi för presumtiva kunder.

Med den nya teknikplattformen som bas har vi startat vår satsning i Tyskland. Vi för inledande dialoger med olika typer av kunder och vårt första intryck är att biogas kommer att spela en viktig roll i energiomställningen på den tyska marknaden. I Tyskland har det varit vanligt att producera el och värme från biogas, men det ser nu ut som att den delen behöver ta nya vägar eftersom subventioner inom detta område håller på att fasas ut, vilket ökar drivkraften för flytande biogas. Vi förstår i samtal med Klimat & Energiministerier i olika regioner att energisituationen i Tyskland är mycket utmanande med jämförelsevis låg andel förnybar energi i dagsläget. Målen är högt satta för framtiden och biogas kommer vara ett viktigt energislag i den tyska energimixen framöver.

Den svenska skattebefrielsen för biogas avskaffades i mars i år efter en dom från EU-domstolen, vilket redan påverkat marknaden med högre priser. Från politiskt håll pågår arbete att ta fram en lösning för att rätta till detta. Det svenska investeringsstödet för klimatsatsningar på biogasområdet, Klimatklivet, har varit pausat under en period. Nu ser vi dock positiva tecken då en ny ansökningsperiod för Klimatklivet har annonserats till efter sommaren.

Trots den senaste tidens osäkerheter kring biogasens stödsystem i Sverige har aktiviteterna på marknaden åter ökat. Vi ser exempelvis ett stort intresse från rederinäringen. Drivkrafterna för flytande biogas ökar när sjöfarten nu skall omfattas av handeln med utsläppsrätter och kommande krav på inblandning av förnybara bränslen. Det kan skapa långsiktiga avsättningsmöjligheter för våra kunder till en industri med stort biogasbehov under kommande årtionden. Vi ser vidare att elektrifiering av buss och taxi skapar möjligheter för Biofrigas när komprimerad fordonsgas skall söka nya användningsområden. Här blir då flytande gas det naturliga alternativet.

En viktig sidoprodukt från biogasens olika förädlingssteg är stora mängder koldioxid. Här ser vi ett växande kundintresse att erbjuda koldioxid med biogent ursprung som ersättningsprodukt till fossilt framställd koldioxid i olika typer av industrier som då kan minska sitt klimatavtryck. Det är en marknad som kommer att mogna under de kommande åren, vilket gynnar oss eftersom vår process redan förvätskar koldioxiden, vilket är en förutsättning för effektiv logistik, industriell användning (CCU) och eventuell lagring (CCS).

Datum 2023-05-25, kl 08:45
Källa Cision
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!