Bio-Works Technologies

Bio-Works publicerar bokslutskommuniké januari-december 2023

MAR

Ett utmanande år för biotech och för Bio-Works

juli–december 2023

  • Nettoomsättningen minskade med 6% till 21,8 (23,2) MSEK. Försäljningen i Europa har varit fortsatt stark under andra halvåret som följd av beställningar lagda före perioden.  Inbromsningen av ekonomin i Nordamerika påverkade vår försäljning negativt under perioden.
  • Orderingången minskade med 70% till 10,2 (34,3) MSEK. Den ekonomiska avmattningen har gjort att en del av våra kunder har valt att skjuta upp produktion och investeringar i nya projekt. Fördelningen av orderingången mellan Q3 och Q4 var 2,8 MSEK och 7,4 MSEK. [JR1] [AH2] [AH3] [JR4] 
  • Resultatet andra halvåret var -26,0 (-21,5) MSEK. Halvårsresultatet påverkades negativt av en svagare försäljning samt engångskostnader relaterade till personalneddragningar under perioden.
  • Resultat per aktie före utspädning i andra halvåret uppgick till -0,73 (–0,61) SEK och efter utspädning -0,73 (-0,61) SEK.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten var -32,6 (–13,1) MSEK.
  • Banktillgodohavanden uppgick till 39,4 (65,9) MSEK vid periodens slut.

januari–december 2023
 

  • Nettoomsättningen ökade med 6% till 43,9 (41,3) MSEK.  Försäljningen i Europa har varit fortsatt stark under året och uppgick till 31,7 (19,9) MSEK. Inbromsningen av ekonomin i Nordamerika påverkade försäljningen negativt och uppgick till 11,3 (16,0) MSEK.  
  • Orderingången* minskade med 54% till 26,1 (56,5) MSEK. Orderingången var betydligt lägre än föregående år då kunder sköt upp produktion och investeringar i nya projekt.
  • Orderstocken vid periodens utgång uppgick till 4,4 MSEK.[JR1] [AH2] 
  • Resultatet helåret var-54,8 (–45,0) MSEK. Helårsresultatet påverkades negativt av svagare försäljning under andra halvåret samt engångs-kostnader relaterade till personalneddragningar.
  • Resultat per aktie före utspädning för helåret uppgick till -1,56 (–1,28) SEK och efter utspädning
    -1,56 (-1,28) SEK.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten var -59,0 (–39,9) MSEK.
  • Banktillgodohavanden uppgick till 39,4 (65,9) MSEK vid periodens slut.
  • Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2023.

Viktiga händelser efter årets slut

  • I januari erhöll Bio-Works två nya order från en produktionskund i Nederländerna till ett sammanlagt värde av 4,8 MSEK. Kunden är en global tillverkare av aktiva farmaceutiska substanser (API) med cirka 1 800 anställda.

Kommentar från VD

Ett utmanande år för biotech och för Bio-Works
Efter ett starkt 2022 gick Bio-Works in i 2023 med en tydlig ambition att driva försäljningen av differentierade och kundanpassade produkter samt att öka försäljningen av vårt standardprodukterbjudande. Våra kunder stod dock inför ett utmanande år präglat av en avvaktande finansieringsmiljö för bioteknik, hög inflation, höga räntor och geopolitiska utmaningar. I takt med att kunder senarelade produktion och investeringar i nya projekt blev vårt arbete att bibehålla dragkraften och öka orderingången mindre effektivt än föregående år, särskilt för våra standardprodukter. Utan tvekan blev vi överraskade av en snabbt förändrad marknadsdynamik och vår tillväxt och bruttomarginal påverkades negativt.

Givet de tuffa marknadsförutsättningarna ökade försäljningen detta år med 6% vilket är betydligt lägre än våra ambitioner. Tillväxten speglar inte bolagets långsiktiga tillväxtpotential.

Fokus på försäljningen med en slimmad organisation och lägre kostnadsbas
Bio-Works måste kontinuerligt anpassa sig till rådande marknadsförutsättningar, och under 2023 har vi arbetat hårt för att minska kostnaderna och bli mer effektiva. Vi har infört två kostnadsbesparings-program under året med ett sammantaget mål att minska rörelsekostnaderna med 24 MSEK under 2024. Dessa kostnadsbesparingar inkluderar minskningar av inköpta tjänster som anses vara icke-kritiska för företagets framgång och personalminskningar i alla avdelningar. Dessa program ger en ny årlig kostnadsbas med 62 MSEK från och med januari 2024.

I samband med det andra besparingsprogrammet som aviserades i oktober genomförde Bio-Works en tids- och kostnadseffektivt riktad nyemission som tillförde bolaget cirka 30 MSEK. Dessa medel är avgörande för att säkra företagets framtida tillväxt och är bevis på att våra största ägare visar fortsatt förtroende för Bio-Works trots ett utmanande år.

Slutligen gjorde vi betydande förändringar i vår försäljningstaktik som ett direkt svar på tuffare marknadsförhållanden. Efter att vår nya CFO, Arne Hauge, tillträdde har mitt primära fokus legat på att arbeta direkt med säljteamet för att driva bättre penetration av Bio-Works produkter i kundprocesser. Detta fokus kommer att fortsätta in i 2024 för att säkerställa att vi återfår momentum.

Den långsiktiga potentialen och Bio-Works strategi förblir intakta
Samtidigt som vi anser att det är viktigt att reagera snabbt på förändrade marknadsförhållanden, tror vi också att marknadens långsiktiga potential och Bio-Works strategi för att ta marknadsandelar är fortsatt sunda. Införsäljningen av våra WorkBeads-kromatografi resiner i nya produktionsprocesser, ökad försäljning av färdigpackade GoBio-kolonner och ett flexibelt erbjudande av kundanpassade lösningar fortsätter att vara hörnstenarna i vår tillväxtstrategi. Dessa produkter, tillsammans med förstklassig kundservice, stärker Bio-Works rykte som en premiumleverantör av reningslösningar.

Bioteknik redo för en återhämtning 2024
En GlobalData-undersökning "The State of the Biopharmaceutical Industry 2024" visade att mer än 40 % av de tillfrågade yrkesverksamma inom hälso- och sjukvårdsbranschen globalt uttryckte en optimistisk eller mycket optimistisk känsla av att bioteknikfinansiering börjar studsa tillbaka under de kommande 12 månaderna. Jag delar denna känsla i kombination med en realistisk dos av försiktighet när det gäller de makrofaktorer som branschen står inför.

En starkare orderingång under perioden och väsentliga order efter periodensslut har visat tecken på återhämtning. Jag kan inte med säkerhet säga att vi återigen kommer att ha medvind 2024, men vi lotsar ett lättare och smidigare fartyg med en erfaren besättning, och allt oftare känns det som att vi inte kommer att ha vind i ansiktet. Enligt min bedömning är detta tillräckligt för att Bio-Works ska kunna ta fart igen under det kommande året.

Tack för ert fortsatta förtroende och stöd. Tillsammans fortsätter vi resan mot ett lönsamt Bio-Works.

Uppsala i februari 2024

Jonathan Royce

Datum 2024-02-19, kl 08:37
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!