BHG stärker Value Home-segmentet genom ytterligare konsolidering

BHG Group AB (”BHG”) fortsätter att implementera den kommunicerade strategin, att genom förenkling och konsolidering stärka lönsamhet och långsiktig konkurrenskraft, och genomför ytterligare konsolidering i Value Home-segmentet.

Två av BHGs befintliga verksamheter, Hemfint Kristianstad AB med siten hemfint.se (”Hemfint”) och Arc E-Commerce AB med siten Outl1.se (”Outl1”), konsolideras. Samtidigt förvärvas Trendrum AB med siten trendrum.se (”Trendrum”). Tillsammans bildar de Hemfint Group. Hemfint Groups omsättning 2023 uppgick proforma till cirka 800 Mkr.

De tre varumärkena Hemfint, Outl1 och Trendrum kommer att finnas kvar som enskilda destinationer men bolagens supportfunktioner konsolideras och därigenom uppnås effektivitetsvinster. Konsolideringen förväntas vidare ge synergier genom bland annat ökade gemensamma inköp, samt över tid sammanslagning av lager och logistikflöden. De tre verksamheterna som tillsammans ska bilda Hemfint Group kan var för sig beskrivas enligt följande:

  • Hemfint: ett varuhus för villaägaren i värdesegmentet
  • Outl1: en outlet med fokus på hem och fritid
  • Trendrum: möbler och heminredning till attraktiva priser

BHG erlägger inget kontant vederlag för förvärvet av Trendrum. Trendrum förvärvas från dess grundare, som även är grundare till Hemfint. BHG förvärvar 67,5 procent av Trendrum mot en köpeskilling om 32,5 procent av koncernens innehav i Arc E-Commerce AB samt 16,3 procent av innehavet i Hemfint. Ägandet av dessa bolag ska läggas under ett gemensamt ägt nystartat holdingbolag som bildar Hemfint Group, som ska ägas till 67,5 procent av BHG och till 32,5 procent av ett av bl.a. grundarna till Trendrum och Hemfint gemensamt ägt bolag. Hemfint Group kommer sålunda att efter transaktionen indirekt ägas till 67,5 procent av BHG. Köpeskillingen för de aktier som enligt avtalet ska överlåtas av BHG utgörs således av aktier i Trendrum, vilka – baserat på en överenskommelse mellan parterna i transaktionen – värderas till motsvarande cirka 59 Mkr. Enligt avtalet mellan BHG och minoritetsägarna ska BHG förvärva minoritetens samtliga aktier uppdelat i trancher under perioden april 2025 till april 2028, till köpeskillingar som baseras på Hemfint Groups EBIT.
Trendrum har ett sortiment inriktat på entry- och lägre mid-segmentet som passar väl in i Value Home-portföljen. Vidare stärker Trendrum koncernens inköpskompetens ytterligare genom mångårig erfarenhet från att göra inköp direkt från producenter i Asien.

”Vi fortsätter att implementera vår strategi att konsolidera verksamheter inom våra tre segment för att öka vår effektivitet och stärka vår konkurrenskraft framåt. Hemfint, Outl1 och Trendrum är alla value-bolag med liknande kundgrupper och affärsmodeller och vi ser synergieffekter med en sammanslagning. Genom konsolideringen slår vi ihop de tre bolagens back-end, ökar effektiviteten och kan därmed stärka vårt kunderbjudande”, säger BHG Groups Vd Gustaf Öhrn.

Till följd av att Hemfint och Trendrum bland annat delägs av till verkställande direktören i Hemfint närstående bolag är transaktionen villkorad av godkännande från en extra bolagsstämma i BHG, planerad till den 2 april 2024. En separat kallelse till den extra bolagsstämman kommer att offentliggöras inom kort.

Datum 2024-03-05, kl 23:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!