BHG Group ingår avtal om försäljning av aktier i Furniture1, vilket reducerar BHG:s förvärvsrelaterade skulder med 450 Mkr

MAR

En överenskommelse har träffats mellan BHG Group AB (Publ) (”BHG”) och grundaren av BHG:s dotterbolag Furniture1 UAB (”F1”) varigenom F1:s grundare köper 20,1 procent av aktierna i F1 via ett bolag ägt av honom. Som en del av transaktionen kommer grundaren att avstå från sin säljoption gentemot BHG, vilket leder till att koncernens skuld om 450 Mkr (40 MEUR) hänförlig till säljoptionen upphör. Avtalet är villkorat av godkännande från extra bolagsstämma i BHG, planerad till den 25 juli 2023, och en separat kallelse kommer att offentliggöras inom kort. F1 kommer fortsatt att konsolideras i BHG-koncernen.

Köpeskillingen för 20,1 procent av aktierna i F1 utgörs av tre delar: ett kontant vederlag om 2,5 MEUR (motsvarande 28 Mkr med aktuell valutakurs), ett villkor om att grundaren av F1 avstår från sin befintliga säljoption, samt en option som ger BHG rätt att köpa tillbaka 20,1 procent av aktierna i F1. Genom att grundaren av F1 avstår från sin säljoption upphör BHG:s förpliktelser kopplade till denna. Transaktionen reducerar väsentligt BHG:s förvärvsrelaterade skulder samt avlägsnar risken för en framtida kassaflödespåverkan om 40 MEUR (motsvarande 450 Mkr med aktuell valutakurs) som skulle uppstå om säljoptionen utnyttjades.

Den köpoption som BHG erhåller ger, om den utnyttjas, koncernen en majoritet av rösterna i F1. Till följd av köpoptionen konsolideras F1 även fortsättningsvis fullt ut i BHG-koncernen. Genom att F1 fortsatt konsolideras uppstår ingen resultateffekt för koncernen till följd av aktieöverlåtelsen. Genom att skulden för säljoptionen om cirka 450 Mkr upphör påverkas koncernens egna kapital positivt med samma belopp. Efter transaktionen kommer BHG att inneha 30,0 procent av aktierna och rösterna i F1.

Till följd av att köparen ägs av verkställande direktören i F1 är avtalet om överlåtelse av aktierna villkorat av godkännande från en extra bolagsstämma i BHG, planerad till den 25 juli 2023. En separat kallelse till den extra bolagsstämman kommer att offentliggöras inom kort.

Datum 2023-06-29, kl 17:55
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!