Delårsrapport: Bergs växer inom träförädling samt genomför strukturåtgärder

MAR

ANDRA KVARTALET

Årets andra kvartal påverkades negativt av den allmänt försämrade byggmarknaden. Detta märks inte minst på den svenska marknaden där aktiviteten inom nybyggnation och renovering har minskat betydligt. Under den senare delen av kvartalet såg vi en något förbättrad aktivitet från byggmaterialhandeln och ökade försäljningsvolymer för Wood Solutions. Orderingången och resultatet för Doors & Windows var fortsatt bra.

Med tanke på att årets andra kvartal normalt är ett gynnsamt kvartal, så är årets resultat en besvikelse där EBITDA, exklusive jämförelsestörande poster, uppgick till 23 Mkr att jämföra med 173 Mkr föregående år. Nettoomsättningen uppgick till 793 Mkr att jämföra med 1 009 Mkr föregående år. Glädjande är att kassaflödet var starkt och uppgick till 77 Mkr att jäm föra med –18 Mkr föregående år.

MARKNAD
Marknaden för vår fönster och dörraffär har varit fortsatt gynnsam, även om tiden mellan offert och order har ökat något. Likaså ser vi inför hösten en god beställningstakt av möbler till Hedlunda, det företag som förvärvades i slutet av juni. Försäljningen av träskyddsbehandlade produkter har varit betydligt lägre än tidigare år. Höjda räntor och hög inflation har påverkat efterfrågan och försäljningen negativt, särskilt inom gördetsjälv sektorn.

Leveranserna av sågade trävaror har generellt varit ganska bra under kvartalet och lagerstatistiken pekar på normala lager. I takt med försämrad lönsamhet för sågverken och minskad råvarutillgång så ser vi nu en lägre produktionstakt för europeiska sågverk. Trots den förbättrade lagerbalansen har prisökningarna under kvartalet varit marginella och det finns en fortsatt osäkerhet inför hösten.

FÖRVÄRV AV HEDLUNDA
I slutet av kvartalet genomfördes förvärvet av Hedlunda. Företaget, som har produktion i Sverige och Polen, har de senaste tolv månaderna haft en nettoomsättning på 590 Mkr och en EBITDA på 72 Mkr. Hedlunda kommer tillsammans med vår befintliga försäljning av möbelkomponenter på den engelska marknaden bilda ett nytt produktområde, Furniture & Components. Det nya produktområdet kommer att redovisas från och med det tredje kvartalet. Förvärvet av Hedlunda passar väl in i Bergs strategi att expandera och bredda koncernens verksamhet inom träbearbetning.

STRUKTURÅTGÄRDER
Vårt sågverk i Estland, Laesti, har en utsatt position med höga produktionskostnader och investeringsbehov. Olika alternativ för enhetens framtid har utvärderats. Mot bakgrund av den finansiella utvecklingen och de utmaningar som verksamheten står inför, har beslut fattats om att avveckla verksamheten. Det innebär att sågverksamheten upphör under augusti och att hela verksamheten avvecklas under hösten 2023. Nedläggningen berör ca 30 anställda. Laesti har under den senaste tolvmånadersperioden haft en nettoomsättning på cirka 100 Mkr.

Avvecklingen belastar resultatet för det andra kvartalet 2023 med 40 Mkr för nedskrivning av anläggningstillgångar och avvecklingskostnader. Kassaflödet bedöms påverkas positivt med ca 70 Mkr när avvecklingen av verksamheten är genomförd. En avsiktsförklaring har ingåtts med det estniska bolaget Warmeston OÜ om försäljning av mark, byggnader och maskiner och affären beräknas slutföras under det tredje kvartalet.

I juli har Bergs engelska dotterbolag Baltic Wharf Properties, som äger hamnen i Creeksea, ingått avtal om att avyttra en mindre del av fastigheten till en befintlig hyresgäst. Köparen har för avsikt att expandera verksamheten i hamnen. Köpeskillingen uppgår till ca 22 Mkr och realisationsresultatet till ca 10 Mkr. Resultateffekten kommer att redovisas i det tredje kvartalet.

UTVECKLING PER PRODUKTOMRÅDE

DOORS & WINDOWS
Trots den vikande byggkonjunkturen har vi fortsatt tillväxt och tillfredställande marginal för vår fönster och dörraffär. Under maj och juni har vi märkt av att kunderna är något mera avvaktande och att tiden till beställning har blivit längre. Vårt koncept med egna återförsäljare och hög servicenivå gör att vi i detta lite mera utmanande marknadsläge kan öka marknadsandelen. Orderstocken inför hösten är tillfredsställande och säkerställer full produktion i våra fabriker för resten av året. Vi kommer under vintern att öppna våra första showrooms i Polen, med start i Warszawa och Sopot.

WOOD SOLUTIONS
Efterfrågan på träskyddsbehandlade produkter är fortsatt svag, inte minst på den för oss viktiga svenska marknaden. Under kvartalet har lagersänkningar gjorts och vi har inför hösten ett lägre råvaruanskaffningspris som bidrar till en förbättrad marginal. Vår affär för trädgårdsprodukter har förbättrats och visar positiv marginal trots lägre försäljningsvolym än normalt.

SAWN WOOD
Trots den försvagade byggmarknaden har leveranserna varit på en hygglig nivå och vi ser ingen lageruppbyggnad. Under inledningen av andra kvartalet genomfördes vissa prishöjningar. Under sommaren har marknaden blivit mera avvaktande och priserna för delar av sortimentet har inför det tredje kvartalet justerats ned till priserna som gällde under det första kvartalet. Trots den minskade produktionstakten finns det fortsatt osäkerhet om prisutvecklingen inför hösten och bästa bedömningen i dags läget är en mindre prissänkning.

Vårt sågverk Vika Wood i Lettland har en tillfredsställande råvarusituation och fortsatt låga lager av färdigvara. Vi planerar för normal produktionstakt under resten av året.

ENERGY & LOGISTICS
Leveranserna av pellets har under kvartal två varit bra för säsongen. Försäljningspriserna har stabiliserats och vi förväntar oss stigande priser inför kommande höst och vinter. Tillgången på råvara är i dagsläget begränsad och vi räknar med en minskad produktionstakt med ca 20 procent under andra halvåret.

FRAMTIDSUTSIKTER
Doors & Windows förväntas fortsätta utvecklas väl med fullt kapacitetsutnyttjande under hösten. Vi ser fortsatt svaga försäljningsvolymer för Wood Solutions, samtidigt som marginalerna förbättras till följd av lägre råvarukostnader. Marginalerna för Sawn Wood förväntas vara fortsatt låga under hösten. Mot bakgrund av den generellt försvagade konjunkturen är vi återhållsamma med lageruppbyggnad och vi förväntar oss ett fortsatt positivt kassaflöde under andra halvåret.

Förvärvet av Hedlunda innebär en satsning i ett nytt produktområde där vi ser en spännande potential inom möbel och komponenttillverkning. Bolaget kommer att redovisas i Bergs från och med det tredje kvartalet och förväntas att bidra positivt till koncernens resultat.

Stockholm den 25 juli 2023

Peter Nilsson
Vd och koncernchef

ANDRA KVARTALET (1 APRIL–30 JUNI)

  • Nettoomsättningen uppgick till 793 Mkr (1 009). Den lägre netto omsättningen förklaras av lägre försäljningspriser och försäljningsvolymer för Wood Solutions och Sawn Wood. Högre försäljningsvolymer för Doors & Windows bidrog positivt.
  • Justerad EBITDA (justerad för jämförelsestörande poster) uppgick till 23 Mkr (173). Det lägre resultatet förklaras främst av lägre försäljnings priser för Sawn Wood samt lägre försäljningspriser och försäljningvolymer för Wood Solutions. Resultatet för Doors & Windows var på en tillfredsställande nivå. Justerad EBITDAmarginal var 2,9% (17,1).
  • Justerat rörelseresultat uppgick till –2 Mkr (151), motsvarande en justerad rörelsemarginal om –0,3% (15,0).
  • Periodens resultat uppgick till –40 Mkr (153).
  • Resultat per aktie, före och efter utspädning, uppgick till –1,15 kronor (4,41).
  • Kassaflöde från löpande verksamhet uppgick till 77 Mkr (–18), positivt påverkat av lägre rörelsekapital.
  • Den finansiella nettolåneskulden uppgick till 331 Mkr (278) per den 30 juni, motsvarande en nettoskuldsättningsgrad på 0,19 (0,16).
  • Hedlunda, producent av möbler och komponenter, förvärvades den 29 juni.
  • Beslut har tagits om att avveckla sågverket i Estland. Resultatet för det andra kvartalet har belastats med –40 Mkr och avser nedskrivning av anläggningstillgångar samt kostnader för avvecklingen.
  • Jämförelsestörande poster uppgick till –45 Mkr och är relaterade till avvecklingen av sågverket i Estland samt transaktionskostnader avseende förvärvet av Hedlunda.


DELÅRSPERIODEN (1 JANUARI–30 JUNI)

  • Nettoomsättningen uppgick till 1 508 Mkr (1 919). Den lägre nettoomsättningen förklaras av lägre försäljningspriser och försäljningsvolymer för Wood Solutions och Sawn Wood. Högre försäljningsvolymer för Doors & Windows bidrog positivt.
  • Justerad EBITDA uppgick till 29 Mkr (255). Det lägre resultatet förklaras främst av lägre försäljningspriser för Sawn Wood samt lägre försäljningspriser och försäljningvolymer för Wood Solutions. Resultatet för Doors & Windows var på en tillfredsställande nivå. Justerad EBITDA-marginal var 1,9% (13,3).
  • Justerat rörelseresultatet uppgick till –20 Mkr (212), motsvarande en rörelsemarginal om –1,3% (11,0).
  • Periodens resultat uppgick till –58 Mkr (216).
  • Resultat per aktie, före och efter utspädning, uppgick till –1,67 kronor (6,23).
  • Kassaflöde från löpande verksamhet uppgick till 65 Mkr (106).
  • Jämförelsestörande poster var desamma som redovisats för det andra kvartalet.

Koncernens nyckeltal


20232022202320222022

apr–junapr–junjan–junjan–junjan–dec
BELOPP I MKR3 mån3 mån6 mån6 mån12 mån
Nettoomsättning7931 0091 5081 9193 267
EBITDA1217318255331
Justerad EBITDA (justerad för jämförelsestörande poster)2317329255331
Justerad EBITDAmarginal, %2,917,11,913,310,1
Rörelseresultat–47151–65212241
Justerat rörelseresultat–2151–20212241
Justerad rörelsemarginal, %–0,315,0–1,311,07,4
Periodens resultat–40153–58216231
Resultat per aktie, före och efter utspädning, kr–1,154,41–1,676,236,66
Eget kapital per aktie, kr51,1951,0851,1951,0853,12

Not: För avstämning av alternativa nyckeltal inklusive justerad EBITDA och justerat rörelseresultat inklusive tillhörande marginaler, se sidorna 20–21.

Datum 2023-07-25, kl 13:00
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!