Bergs avvecklar sågverket i Estland

MARKN.

Som informerats om i delårsrapporten för det andra kvartalet, har styrelsen i Bergs Timber AB (publ) beslutat att avveckla sågverket i Estland som bedrivs i dotterbolaget Laesti. Bakgrunden är en svag lönsamhet, höga produktionskostnader samt stora framtida investeringsbehov.

En strategisk översyn har genomförts under våren för att klarlägga förutsättningarna för en fortsatt lönsam drift där olika alternativ för enhetens framtid har utvärderats.
 
En sammanvägd bedömning av de utmaningar som verksamheten står inför och som omfattar produktionskostnader, råvarutillgång, marknadspotential, investeringsbehov samt den finansiella utvecklingen, innebär att en avveckling är det mest realistiska alternativet. Det innebär att sågverksamheten upphör under augusti och att hela verksamheten avvecklas under hösten 2023.
 
Trots att den lokala ledningen gör ett bra arbete så ser vi det inte som realistiskt att fortsätta driva och utveckla Laesti. Nedläggningen av sågverket är en del i förändringen av Bergs där produkter med högre förädlingsvärde prioriteras” säger Peter Nilsson, vd och koncernchef för Bergs Timber.
 
Nedläggningen berör ca 30 anställda. Laesti har under den senaste tolvmånadersperioden haft en nettoomsättning på cirka 100 Mkr.
 
Avvecklingen belastar resultatet för det andra kvartalet 2023 med 40 Mkr för nedskrivning av anläggningstillgångar och avvecklingskostnader. Kassaflödet bedöms påverkas positivt med ca 70 Mkr när avvecklingen av verksamheten är genomförd.
 
En avsiktsförklaring ingåtts med det estniska bolaget Warmeston OÜ om försäljning av mark, byggnader och maskiner och affären beräknas slutföras under det tredje kvartalet 2023. Den tilltänkta nya ägaren planerar inte att bedriva sågverksverksamhet.

Datum 2023-07-25, kl 13:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!