Preliminära ekonomiska resultat stöder utvecklingen av GAMP-anläggningen (Graphite Anode Materials Plant) i GigaVaasa-området

REG

20 juli 2023

Detta är en svensk sammanfattning av ett pressmeddelande från Beowulf Mining plc, publicerat 2023-07-20. Detta är en inofficiell översättning av originalreleasen, avsett att underlätta läsandet för en bredare målgrupp. Den engelska originalreleasen gäller framför denna översättning. Det engelska pressmeddelandet finner ni på nedanstående länk.

https://www.londonstockexchange.com/stock/BEM/beowulf-mining-plc/analysis

Beowulf Mining Plc

(”Beowulf” eller ”Bolaget”)

Preliminära ekonomiska resultat stöder utvecklingen av GAMP-anläggningen (Graphite Anode Materials Plant) i GigaVaasa-området

Beowulf (AIM: BEM; Spotlight: BEO), är glada att kunna meddela att dess helägda finska dotterbolag Grafintec Oy (”Grafintec”) har slutfört det första steget i arbetet med processutformningen, inklusive en preliminär granskning av ekonomin, som en del av förstudien för GAMP-anläggningen (Graphite Anode Materials Plant) i GigaVaasa-området i Korsholms kommun, på Finlands västkust. Förstudien, som har genomförts av teknikkonsultbolaget RB Plant Construction Ltd (”RB Plant”), baseras på en industrianläggning med en total produktionskapacitet på 20 000 ton per år (”tpa”) av CSPG (Coated Spherical Graphite).

Höjdpunkter

  • De inledande resultaten från förstudien bekräftar de tekniska och ekonomiska möjligheterna för GAMP-anläggningen, inklusive stabila preliminära finanser enligt följande:
    • NPV8 (nuvärde) efter skatt på 242 MUSD (NPV8 före skatt på 313 MUSD)
    • IRR (internränta) efter skatt på 39 % (IRR före skatt på 45 %)
    • Återbetalningsperiod på 2,4 år från verksamhetsstarten
    • Anläggningskapacitet på 20 000 tpa
    • Initial verksamhetsperiod på 10 år med potential för en förlängning
    • Realiserat pris för CSPG på 9 000 USD per ton
    • Initiala investeringar om 117 MUSD
    • Årlig EBITDA om 79 MUSD

Förstudien bekräftar att GAMP-anläggningen har tekniska och ekonomiska förutsättningar och stöder framstegen i projektet till nästa steg i utvecklingen, inklusive beläggningstester i laboratorium och en skalning av pilotanläggningen med optimering av processutformningen. Ytterligare studier omfattar bland annat urval av utrustning, fortsatta diskussioner och samarbeten med teknikpartners, råvaruinköp, engagemang samt förkvalificeringstester tillsammans med battericelltillverkare.

Rasmus Blomqvist, verkställande direktör för Grafintec, säger i ett uttalande:

”Jag är mycket nöjd med de positiva finansiella och tekniska resultaten från förstudien som lyfter fram framstegen som teamet har gjort det senaste året. Nu går vi vidare till de nästföljande stegen i projektet, efter att ha säkrat den förlängda reservationen av Plot 1, Block 3017 i GigaVaasa-området, utsett AFRY Finland Oy till att genomföra miljökonsekvensbedömningen och slutfört det sista viktiga steget i denna förstudie för GAMP-anläggningen.”

Beowulfs ordförande, Johan Röstin, säger i ett uttalande:

”En viktig milstolpe har nåtts av vårt finska dotterbolag, Grafintec på resan mot att etablera sig som en av Europas första producenter av grafitanodmaterial för den snabbt framväxande europeiska batterimarknaden.

Jag ser fram emot att uppdatera marknaden om våra vidare framsteg under de närmaste månaderna.”

Förstudien första steget i utformningen av processen

Målet med denna förstudie är att undersöka de tekniska förutsättningarna för GAMP-anläggningen i GigaVaasa-området, ursprungligen utformad för att importera sfärisk grafit (”SPG”) från tredje part och belägga materialen för att framställa CSPG.  Grafintec har identifierat beläggningsskedet som det steg som tillför mest värde i värdekedjan för grafitanodmaterial och har därmed utformat en strategi på kort sikt för att fokusera på den delen av värdekedjan som tillför mest värde till verksamheten. Strategin på längre sikt är att införliva en helt integrerad värdekedja från gruvbrytning till CSPG-produktion, vilket säkrar en långsiktigt hållbar tillgång på råvaror från inhemska källor inklusive Grafintecs befintliga grafitresurser.

Vid frågor, kontakta:
 

Beowulf Mining plc

Johan Röstin, Chairman

Grafintec Oy

Rasmus Blomqvist, VD

johan.rostin@beowulfmining.com

           rasmus.blomqvis@grafintec.com

SP Angel

(Nominated Adviser & Broker)

Ewan Leggat / Stuart Gledhill / Adam Cowl Tel: +44 (0) 20 3470 0470
BlytheRay
Tim Blythe / Megan Ray Tel: +44 (0) 20 7138 3204
Datum 2023-07-20, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!