AstraZeneca och Apoteket i innovativt samarbete för återvinning

Inhalatorer används av personer som har problem med luftvägarna, till exempel astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Socialstyrelsen beräknar att runt 1,5 miljoner människor har dessa sjukdomar, vilket gör att stora mängder inhalatorer förbrukas varje år. När en inhalator är färdiganvänd ska den lämnas in till ett apotek eftersom den oftast innehåller läkemedelsrester som behöver tas omhand på ett säkert sätt. Från apoteket skickas i vanliga fall inhalatorn till förbränning tillsammans med övrigt läkemedelsavfall.

– Varför ska vi bränna upp plast av bra kvalitet, i stället för att försöka återvinna den och ge den nytt liv i form av en ny produkt? Vi bestämde oss för att försöka hitta en lösning tillsammans med en läkemedelsleverantör och jag är stolt över att vi nu kommit fram till skarpt test. Ambitionen är att skala upp återvinningen med förhoppning att fler produkter och aktörer vill följa, säger Therese Hansen, hållbarhetsutvecklare på Apoteket.

Insamling och återvinning av inhalatorhylsor är det första i sitt slag i Sverige och syftet är att hitta nya vägar till återvinning. Avgörande för att starta projektet har varit den analys som visar att återvinningen kan ske utan att den påverkar människors hälsa eller miljön.

– Vi vill återvinna där det är möjligt. Att utveckla mer cirkulära modeller är avgörande för att minska användningen av naturresurser i våra värdekedjor. Det är en del av vårt globala hållbarhetsarbete där vi strävar efter att halvera den totala värdekedjans klimatpåverkan (scope 3) fram till 2030, med målet att minska den med 90 procent fram till 2045 jämfört med 2019 års baslinje, säger Marika Du Rietz, Regional Sustainability Lead på AstraZeneca.

Liknande försök har genomförts i andra länder, men på grund av höga hanteringskostnader har projekten inte skalats upp.

– Vi tror det är möjligt att lyckas med detta tack vare vårt väl fungerande system för insamling av läkemedelsavfall, konstaterar Therese Hansen. Logistiken finns redan på plats och våra kunder är vana sedan många år att allt läkemedelsavfall ska lämnas in på apotek. Vi ser till att hylsorna åker till återvinning i stället för förbränning.

Initiativet genomförs vid fem utvalda apotek i Stockholmsregionen tillsammans med läkemedelsdistributören Tamro och återvinningsbolaget REMONDIS.

Fem pilotapotek med start 1 september
• Apoteket Sjöhästen, Västerhaninge
• Apoteket Sta Ragnhild, Södertälje
• Apoteket Nova, Huddinge
• Apoteket Linnéan, Skogås
• Apoteket Fruängstorget, Hägersten

Om AstraZeneca
AstraZeneca (LSE/STO/Nasdaq: AZN) är ett globalt, innovationsdrivet bioläkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel för sjukdomar inom terapiområdena Onkologi, Sällsynta sjukdomar och Bioläkemedel, inklusive kardiovaskulära sjukdomar, njursjukdomar och metabola sjukdomar (CVRM) samt Andningsvägar och Immunologi. AstraZeneca är baserat i Cambridge i Storbritannien och bedriver verksamhet i över 100 länder. Dess innovativa läkemedel används av miljontals patienter över hela världen. Mer information finns på: www.astrazeneca.com och www.astrazeneca.se.

Datum 2023-09-04, kl 08:30
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!